A folsavhiány 8 tünete, és minden, amit ezek ellen tehetsz

Nem csak terhesség alatt érdemes figyelni a B9-vitamin bevitelére. Összeszedtük, milyen tünetekre érdemes figyelni a folsavhiány megelőzésének érdekében.

A folsav (B9-vitamin) vízben oldódó vitamin, amely a B-vitaminok családjába tartozik. Terhes nők gyakran fogyasztják ezt a sokoldalú vitamint, mivel fontos szerepet tölt be a sejtek örökítőanyagának kialakulásában, valamint azok hibáinak kijavításában, ezzel biztosítva, hogy az új sejtek is egészségesek legyenek, hatékonyan működjenek. A B9-vitamin azonban bármelyikünk szervezetére jó hatással lehet, hiszen létfontosságú az egészséges sejtnövekedés, a sejtműködés és a vörösvértestek kialakulása szempontjából – összegezte a Prevention Dara Godfrey, New York-i dietetikus véleményét.

Természetes források

Számos növényi, illetve állati eredetű táplálék tartalmaz nagy mennyiségű folsavat. Például a spenót, a spárga, az okra, a bab, a narancs, a paradicsom és a marhamáj is. Fontos figyelnünk a kellő mennyiségű folsavbevitelre, hiszen ha nem jutunk elég B9-vitaminhoz, sejtjeink nem képesek új DNS-t létrehozni, osztódni és sokszorozódni.

Megnehezíti a helyzetünket, hogy a szervezetünk önmagában nem termel folsavat, ezért különböző ételek vagy étrend-kiegészítők fogyasztásával tudjuk elérni a megfelelő szintet.

A folsav természetes forrásai
A folsav természetes forrásaiShutterstock

A B9-vitamin hiányának tünetei

A vérképzésben betöltött szerepe miatt hiányállapotban elsősorban vérszegénység jelentkezik, amely során a szövetek oxigéntartalma csökken, ami fáradékonysághoz, fejfájáshoz, koncentrációs nehézségekhez, feledékenységhez vezethet.

A sejtek gyakori váltakozása miatt előfordulhat, hogy a B9-vitamin hiányának első jelei a bőr vagy köröm elszíneződése, esetleg a korai őszülés. Érdemes egyeztetni a háziorvossal, ha a fenti tünetek közül többet is tapasztalunk magunkon, hiszen a pontos diagnózis csak a kellő vizsgálatok elvégzése után mondható ki.

De tényleg kell aggódni a folsavhiány miatt?

A B9-vitamin hiánya viszonylag ritkán fordul elő, ha változatos, tápanyagdús étrendet követünk. Kutatások szerint elég kevés az esély arra, hogy komoly probléma lépjen fel a szervezetünkben, azonban vannak, akiknél magasabb a folsavhiány kockázata. Azoknál, akik a bélfalat érintő bizonyos megbetegedésekből gyógyulnak, esetleg alkoholizmusban szenvednek, nagyobb eséllyel áll fenn a B9-vitamin hiánya. Hiszen ahhoz, hogy a folsav fel tudjon szívódni a szervezetünkben, a bélhámsejtekben lévő specifikus enzim általi átalakításra van szükség, ám ez a funkció a fenti betegségek során csökken. A kismamák számára lényeges információ, hogy terhesség során a szervezet folsav iránti igénye megnő, így fontos gondoskodni annak pótlásáról.

Honnan szerezzünk elég folsavat?

Egy felnőttnek átlagosan napi 400 mikrogramm folsavra van szüksége. Egy egészséges, változatos étrendet követve nincs szükség táplálékkiegészítők, vitaminok szedésére, hiszen az elfogyasztott ételek tápanyagai fedezik a szükséges mennyiséget.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek