Tényleg helyreteszi az emésztést a joghurt?

Sokszor hallani, hogy a joghurt egészséges, a joghurt helyreteszi a gyomrod, a jó baktériumok helyreállítják a bélflóra egészségét. Vagy mégsem?

Ha joghurtot lát az ember, akkor a többség fejében elkezd villogni az egészséges étel szirénája, és a legtöbben úgy gondolnak rá, mint valamilyen csodaszerre. Az tény, hogy nem ártalmas, de valóban helyreteszi a szervezetet? 

Mit válaszolnának a legtöbben arra a kérdésre, hogy miben segít a joghurt? Helyreállítja a bélrendszer egészséges egyensúlyát, de fogyózás során is nagyon hasznos. Nagyjából ezek azok, amik legelőször felmerülnek a reklámoknak köszönhetően. De lehet ezeknek hinni? 

A joghurt és a bélflóra

Az a tudósok számára is egyértelmű, hogy a bélrendszerben lévő baktériumok kihatnak a szervezet működésére, és összefüggésben vannak például az elhízással is. Így ezen logika mentén haladva az is egyértelmű lenne, hogy a joghurt és a benne lévő baktériumok hatnak erre az egész rendszerre. A tény viszont az, hogy azzal még a tudósok sincsenek teljesen tisztában, vajon ezek a bélben élő baktériumok egészen pontosan hogyan működnek együtt, hogyan hatnak az egész anyagcserére. És ha még ehhez hozzávesszük a joghurtban található baktériumok befolyását, akkor teljes a tudományos káosz. Azt senki nem állítja, hogy a joghurt rossz vagy nem ér semmit, egyszerűen azt nem sikerült még eddig tudományosan bebizonyítani, hogy valóban olyan jó a szervezetnek, azaz tényleg visszaállítja a bélflóra egészséges működését, ahogyan azt a reklámok állítják. 

De legalább finom
De legalább finomShutterstock

Joghurt és a fogyás

Ki ne gondolta volna azt, hogy ha uzsonnára megeszik egy kis joghurtot, akkor egészségesen is él, és a fogyásáért is sokat tesz. Nos, a valóság ezzel szemben az, hogy a joghurtban cukor van. Méghozzá nem is kevés. Eleve a tejcukor is jelentős lehet, így ha az ember olyan joghurtot vásárol, amiben nincs hozzáadott cukor, akkor is megeszik jelentős mennyiségű cukrot, amiről viszont pontosan tudja a tudomány, hogy nem tesz túl jót a fogyókúrának, ezért jó, ha tisztában vagy azzal, hogy a kedvenc gyümölcsjoghurtodnak bizony akár 15 százaléka is lehet cukor. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek