13 tipp, hogy jobb legyen a férfinak a szex

Arról már sokat írtunk, hogyan javítható a nők orgazmuskészsége, melyek a női orgazmushoz elvezető tuti pozíciók, és úgy általában: mitől lesz jobb az ágyban – nőként. És a férfiak? Ki szavatolja az ő örömüket?

Nőként számtalan jó gyakorlattal és tippel találkozhattunk már arra vonatkozóan, hogy hogyan tehetnénk jobbá és kielégítőbbé a szexuális életünket. Erre persze nagy szükség is van, mert felmérések igazolják, hogy a nők egy jelentős része nem, vagy csak ritkán ér el orgazmust szex közben. A férfiak pedig nem a legjobb forrásból tájékozódnak a női örömmel kapcsolatban. De nekik vajon sima ügy a jó szex? Nem mindig. 

Mi a baj?

A férfiak nagy többsége számára a szex alfája és omegája a behatolás, és az ehhez szükséges erekció. A szexuális életünket egyébként is meglehetősen negatív irányba befolyásoló pornó csak ráerősít ezekre a képzetekre: ezeknek a filmeknek a tükrében az igazi férfi méretes és pillanatok alatt formába hozható hímvesszővel rendelkezik, ráadásul a körülményektől függetlenül azonnal hangulatba jön. Egy pillanatig sem kételkedik magában, sőt azonnal egyértelművé is teszi, hogy ő a főnök.

Nos a valóságban nem mindig így áll a dolog, és ez nagyon frusztráló tud lenni azok számára, akik a felnőttfilmeken szocializálódtak. A valóságban a férfiak számára sem mindegy a hol és a hogyan, nem mindegyikük számára magától értetődő az azonnali merevedés, és nagyon sokan gondolnak szorongással és aggodalommal a szexre: ma vajon sikerülni fog? A merevedési zavarok például így – akár átmeneti, akár tartós jelenségről van szó – alapjaiban ingatják meg a férfiak önbizalmát, és változtatják meg a szexhez való viszonyt. Ahhoz, hogy újra komfortos legyen a szex, az alapoknál kell kezdeni a problémakezelést. A Medical NewsToday 13 tanáccsal segít, hogy mindkettőtöknek újra minőségi szexuális élményben legyen része.

Koncentrálj az előjátékra!

A behatolás csak az egyik (és kutatások szerint messze nem a legbiztosabb) módja egy nő kielégítésének. A nők számára a behatolást megelőző előjáték különösen fontos, számtalan más vizsgálat mellett egy 2017-es tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy enélkül az egyébként kielégítő szexuális életet élő nők 18 százaléka nem jut el a csúcsig, 36,6 százalékuk számára pedig a csiklóingerlés kihagyhatatlan, ha az orgazmus elérése a cél.

Paradox módon épp a merevedési zavarok engedhetnek teret a kísérletezésnek, és több, változatosabb előjátékkal a zavarok enyhítésének. Ha nem próbálsz (akár mert nem tudsz) ajtóstul rontani a házba, hanem simogatással, csókokkal, orális szexszel kezdeményezel, nemcsak a partnered jöhet könnyebben hangulatba, de neked is több időd lehet elérni az erekciót. A kiadós előjáték pedig fokozza mindkettőtök örömérzetét, akár történik behatolás, akár nem.

„Pihenj meg”-technika

Ha egy problémás időszak után sikerül végre erekciót elérned, nagy a kísértés, hogy a dolgokat siettetve akarj gyorsan pontot tenni az együttlét végére. Ne tedd! Lehet, hogy sikerül elmenned, de a partnered öröme könnyen elmaradhat, ha ideges reszelésbe csap át a dolog. És hidd el, te sem leszel igazán büszke a teljesítményedre, ha pár perc alatt vége is az egésznek. Akár vannak merevedési problémáid, akár nincsenek, a szexuális életed minőségének azzal teszel jót, ha megpróbálod minél hosszabb ideig fenntartani az erekciódat. Erre kiváló technika, hogy amikor úgy érzed, közel a csúcs, abbahagyod, amit éppen csinálsz (vagy partneredet kéred meg erre), veszel pár mély lélegzetet, megpróbálsz egy kicsit lelassulni. Ha sikerül, folytathatjátok a dolgot, és addig tarthatod fenn az erekciódat, ameddig szükséges. Ha rendszeresen gyakorolsz, egyre hosszabb és hosszabb ideig tudsz helytállni, és könnyen meg tudsz állni akkor is, ha nagyon intenzív ingerek érnek.

Próbálj ki valami újat!

Ha hosszabb ideje vagy együtt valakivel, a vágy könnyű és gyors felébredését a rutin is gátolhatja. Ilyenkor nehezebb izgalomba jönni, a partnerre fókuszálni, valóban jelen lenni az együttlétben, és nehezebb a partner számára is örömet okozni. Tegyetek a rutin ellen!

A viccet félretéve érdemes megváltoztatni a szex körülményeit: új helyszín, új pózok, új tevékenységek bevonásával extra izgalmat szerezhettek magatoknak. De nem csak az ágyban gyönyörködtet a változatosság. Ha van módotok, keressetek mindkettőtök számára szórakoztató szabadidős tevékenységet, valami olyasmit, amit eddig még nem próbáltatok. Főzzetek együtt, menjetek el táncolni, sportoljatok/kulturálódjatok közösen. Ettől erősebb lesz a köztetek lévő kötődés és az új tevékenység okozta izgalom átmenthető a hálószobába is. 

Kezeld a stresszt és a szorongást!

Ha stresszes vagy és szorongsz, nehezebben jön az erekció is. Emiatt nemcsak a szextől, de az élettől is elmegy a kedved. Ha attól rettegsz, hogy nem tudsz teljesíteni, egy idő után kevésbé vágyhatsz a szexre, és az együttlét során is kevésbé engeded meg magadnak, hogy bevonódj. Ahhoz, hogy csökkentsd a hálószobai és mindennapi stresszt, az alábbiakat érdemes kipróbálnod.

  • Szex közben próbálj arra koncentrálni, amit érzel, és ne arra, ahogyan teljesítesz
  • Járj sportolni
  • Aludj többet
  • Dolgozz a kapcsolati problémáitokon
  • Meditálj
  • Szánj időt a hobbidra
  • Ha szükséges, kérj segítséget a stressz kezeléshez

Tedd le a cigit!

Ezen nincs mit cifrázni. A cigarettázás tönkreteszi a keringést, rontja a sejtek oxigénellátását, vagyis csupa olyan dolgot tesz a testeddel, ami aztán felelős lehet a merevedési zavarokért is. Mindegy, mióta és mennyit dohányzol, ha leszoksz, jobban leszel, és ennek csak egy területe a szexuális élet. Egy 2015-ös metaanalízisben, ahol 13 korábbi tanulmányt elemeztek, arra jutottak, hogy a dohányzás abbahagyása után nagyon gyorsan javulni kezdenek az értékek, javul a vérkeringés, ezzel javulnak az erekciós funkciók is. Nincs mire várnod. A Grease-ben megmutatják a csajok, hogy kell menőn eltaposni az utolsó szál cigit.

Beszélj róla!

Ha szabadon és őszintén kommunikáltok a partnereddel a szexről, a legjobb úton vagytok afelé, hogy megoldjátok a problémát. Ha szorongsz a szex miatt, szégyelled magad vagy frusztrált vagy a merevedési zavartól, beszélj erről a partnereddel. Ha bevonod őt is, nem neked kell egyedül cipelned a „jó szex”-kényszer terhét, és már ez olyan felszabadító lehet, hogy javul tőle a helyzet. Szabadulj meg a bűntudattól! A merevedési zavar nem a te hibád, hanem egy mindkettőtöket érintő nehézség, amin együtt sokkal könnyebben és gyorsabban túljuthattok.

Foglalkozzatok a párkapcsolati problémákkal is!

A merevedési zavar sokszor nem a hálószobában kezdődik. Összefüggésben lehet olyan párkapcsolati problémákkal, amiket nem beszéltek át rendesen. Ha például úgy érzed, hogy a párod túl gyakran kritizál, a kisebbségi érzést könnyen átviheted a szex területére is, és ha bizonytalan és sértett vagy, valószínűleg se neked, se neki nem lesz igazán jó az élmény.

Hibáztatás és a sérelmek felhánytorgatása helyett beszéljetek őszintén az érzelmeitekről (férfiként sokszor épp ez a nehéz), mert ez biztosan közelebb visz a megoldáshoz. Ha ketten nem tudjátok megoldani a problémát, forduljatok párterapeutához, vagy kérjétek szexuálterapeuta segítségét!

Sportolj többet!

A rendszeres sport nemcsak a testedet acélozza meg, de segíthet leküzdeni a szorongást, és könnyebben átlendülni a párkapcsolati problémákon is, ráadásul, ha fizikailag aktív vagy, kivédhetsz olyan betegségeket, amik szintén összeköthetőek a merevedési zavarokkal. A magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a különböző keringési rendellenességek mind olyan betegségek, amelyek negatívan hatnak az erekciós képességre, ugyanakkor abban is hasonlítanak, hogy a sporttal és megfelelő kezeléssel jól kordában tarthatók. A mozgás abban is segít, hogy jobban érezd magad a bőrödben, ez pedig önbizalmat adhat az ágyban is. A medencefenék izmait különösen fontos edzened annak érdekében, hogy ne alakuljon ki merevedési zavar. Ha pisilés közben megpróbálod elállítani a sugár útját, hamar ráérezhetsz, mely izmok is ezek. Edzésükhöz minden vizeléskor elég 10 másodpercre megfeszíteni, majd ellazítani őket.

Sokat számít, ha mozogsz!
Sokat számít, ha mozogsz!Fotó: Shutterstock

Gyakorold a tudatosságot!

A mindfulness azt jelenti, hogy teljes figyelmeddel benne vagy egy adott pillanatban, cselekvésben. Ez az állapot nagyon sokat segíthet a szexuális életed fellendítésében is, mert könnyebb úgy erekciót elérned, hogy fókuszált vagy, nem vonják el a figyelmed zavaró vagy aggasztó gondolatok.

Egy 2017-es tanulmány szerint a mindfulness technikák segítenek megváltoztatni a rossz gondolatokat, így pozitív irányban változtatják meg a szexszel kapcsolatos attitűdöket és elvárásokat, ezáltal hozzásegítenek egy kielégítő szexuális élményhez. A mindfulness akkor is segít, ha nem hálószobai eredetű stresszel küzdesz. A rövid napi meditációs gyakorlatok a mindennapos stresszt is csökkentik, ezzel közelebb visznek a jó szexhez.

Próbáld ki a gyógynövényeket!

Érdemes körbenézni az erekciós zavarok kezelésére ajánlott gyógynövények piacán, mert egyes szereknek (például a ginsengnek vagy a macagyökérnek) tudományosan is bizonyított az áldásos hatása, egyes szerekét viszont „csak” népgyógyászati adatok igazolják. Akárhogy is: ha valamilyen természetes szerhez nyúlsz, egyeztess az orvosoddal, mert az önmagukban esetleg mellékhatás nélkül szedhető készítmények egyes gyógyszerekkel együtt alkalmazva már bajt okozhatnak.

Ne zárkózz el a konzultációtól se!

A merevedési zavarnak olyan, mélyen húzódó okai is lehetnek (gyerekkori traumák, fixációk, depresszió, vagy például a péniszed mérete miatti aggodalom), amiknek a kezelése szakember segítségét igényli. Az egyéni terápia rávilágíthat, pontosan hogyan hatnak ezek a mélyben meghúzódó gondok a szexualitásodra, ráadásul a szakember előtt ezekről a nehézségeidről szégyenkezés nélkül beszélhetsz. Abban is biztos lehetsz, hogy nem fognak furcsán nézni rád.

Attól, hogy valaki férfi, még lehet lelkivilága, nem?

Kérj szakorvosi segítséget!

Ha a természetes módszerek és a terápia nem hat, érdemes lehet gyógyszeres segítséget kérned a helyzet kezeléséhez. Valószínűleg ez a kezelési mód hat a leggyorsabban, de ha életmódváltással is kiegészítheted, valószínűleg hamarosan elhagyhatod a pirulákat – hosszabb távon ez lenne az ideális. A gyógyszerszedéssel mindig legyél óvatos. Az is előfordulhat, hogy épp egy már szedett orvosságod okoz kellemetlen mellékhatásokat. Ha tartósan gyógyszert szedsz, emellett merevedési zavarokat észlelsz, beszélj erről az orvosoddal, mert könnyen lehet, hogy gyógyszerváltással el is hárul a probléma.

Vedd számításba a krónikus betegségeket is!

A merevedési zavar akár komolyabb problémák előrejelzője is lehet (még ha úgy is érzed, nincs is ennél nagyobb gáz), ezért mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha nem úgy mennek a dolgok, mint korábban. (Egy-egy alkalomból azért ne vonj le messzemenő következtetéseket!) Törődj a testeddel, és vedd észre, ha valami nem úgy működik, mint korábban. Tartsd karban magad, hogy minél jobban elodázd az életkor előrehaladtával megjelenő betegségeket, kövesd a kezelőorvosod utasításait, ha valamilyen betegséged van, és közben igyekezz az életmódodra is odafigyelni.

A fenti listát vedd egyfajta csekklistának. Ha nehézségeid vannak az ágyban, gondod végig, hogy érint-e a stressz, rendben van-e a párkapcsolatod, megfelelő-e az étrended, eleget törődsz-e magaddal. Ha több fronton indítasz támadást a merevedési zavarok ellen, nagyobb eséllyel lendülhetsz hamar túl a nehézségeken.

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.