Hogyan szakíts valakivel, aki öngyilkossággal fenyegetőzik?

Egy szakítás általában nehéz, fájdalmas, megterhelő folyamat. Ám szinte lehetetlen megtenni, ha a másik azt mondja: kárt tesz magában, vagy öngyilkos lesz, ha elhagyod. Az így kicsikart odafigyelés, a rettegés és a bűntudat ráadásul nem olyan érzelmek, melyek hosszú távon megalapozhatnák a kapcsolat pozitív fejlődését. Hogyan tudsz úgy búcsút mondani, hogy minimalizáld a kockázatokat, és a saját testi-lelki egészségedet is megőrizd?

Egy szakítás során gyakran összetörik a szívünk: veszteséget élünk át, szoronghatunk a magánytól, nyomaszthat minket a saját sorsunk felett érzett kétségbeesés. Ezt a fájdalmas lépést azonban még nehezebb megtenni, ha a másik épsége miatt kell aggódnunk, mert öngyilkossággal fenyegetőzik. Azt mondja, ha lezárod a párkapcsolatot, akkor ő véget vet az életének, és ez a te lelkeden fog száradni. Akkor majd rá fogsz jönni, hogy mennyire szeretted őt, de már késő lesz. 

Volt már olyan párod, aki öngyilkossággal fenyegetőzött, amikor szakítani akartál?

Kemény mondatok ezek, nagyon rémisztő ilyeneket hallani. Természetes módon hatnak rád, hiszen az életed bizonyos szakaszában valószínűleg szeretted ezt az embert, nem hiába voltatok közel egymáshoz. Ugyanakkor fontos látnod, hogy ezek a közlések érzelmi zsarolásként funkcionálnak. A másik a figyelmed kivívása érdekében manipulál téged akkor is, hogyha ennek nincs feltétlenül tudatában, vagy nem szándékosan csinálja.

Az erőszak eszközként való bevetése ráadásul mindig fenyegető, akkor is, ha jelenleg önmagára és nem rád irányul. Az is gyakran megfigyelhető, hogy az ilyesfajta kommunikáció egy tágabb bántalmazó viselkedésmintázatba illeszkedik, illetve olyan sokrétűbb pszichés nehézségek részét is képezheti, mint például a depresszió vagy a függőségek.

Bár a benned kiváltott düh, lelkiismeret-furdalás, félelem vagy kötelességtudat ideig-óráig bent tarthat a kapcsolatban, ezek még csak meg sem közelítik azokat a romantikus és pozitív érzéseket, melyek tartós perspektívát adhatnának a közös jövőnek. Ha ebben a helyzetben te leszel a párod megmentője, még diszfunkcionálisabbá válhat a kapcsolat, és könnyen csapdába esve érezheted magad. De akkor mit lehet tenni?

A Healthline, a Psychology Today, valamint a wikiHow cikkeit felhasználva és kiegészítve most összegyűjtöttük neked, hogy milyen szempontokra érdemes figyelned a szakítás során, hogy mindketten nagyobb biztonságban legyetek.

0. Mindig vedd komolyan a fenyegetést!

Ennek a cikknek az az egyik alapvetése, hogy a bekövetkezési valószínűség latolgatása, a valós öngyilkossági veszély felmérése nem a te feladatod. Ez sokszor szakemberek számára is kihívást jelent. Ők is igyekeznek biztosra menni, és megfelelő támogatást nyújtani a személynek. Éppen ezért soha ne ignoráld, soha ne hagyd figyelmen kívül a párod ilyen jellegű közléseit. Ne rázd le a mondatait azzal, hogy úgyis csak blöfföl.

Soha ne mondd ezt: Ezt te sem gondolod komolyan! Csak azért csinálod az egészet, hogy én rosszul érezzem magam. Ez még blöffnek is gyenge!

Ha konfrontatívan kétségbe vonod a szándékát, nagyobb eséllyel tehet valóban kárt magában, ezzel bizonyítva, mekkorát tévedtél. Az alább következő szempontok mindegyike abból fog kiindulni, hogy a veszélyek valósak, kérlek, te is ennek megfelelő körültekintéssel járj el, ha ilyen helyzettel találkozol.

Felkészülés a szakításra: térképezd fel a lehetőségeket 

A szakítás feldolgozásában már nem te fogsz tudni segíteni neki. De jó, ha tudsz ajánlani olyan embereket és lehetőségeket, ahonnan támogatást kaphat
A szakítás feldolgozásában már nem te fogsz tudni segíteni neki. De jó, ha tudsz ajánlani olyan embereket és lehetőségeket, ahonnan támogatást kaphatShutterstock

1. Kérd azok támogatását, akik közel állnak hozzá

Elsőként furcsán hangozhat, de rengeteget segíthet, ha beszélni tudsz egy olyan személlyel, akiről tudod, hogy a párod megbízik benne. Lehet például az édesanyja, a testvére vagy a legjobb barátja. Őszintén elmondhatod neki, hogy szeretnél szakítani, de mivel mostanában a másik tett öngyilkosságra vonatkozó célzásokat, nagyon aggódsz érte. Megkérdezheted, hogy az illető át tud-e jönni aznap, amikor a lezáró beszélgetést tervezed, hogy ott legyen a pároddal a szakítás után –támogatást nyújtva neki. Fontos, hogy egy olyan társas háló vegye körül, mely megtartja őt a nehéz időkben.

2. Járj utána, milyen forrásokból kaphat még segítséget

Ha a másiknak öngyilkossági gondolatai vannak, a megelőzés érdekében fontos, hogy elolvassa ezt a szöveget, mielőtt bármit is tenne. Ezen a honlapon összegyűjtötték az ingyenesen igénybe vehető pszichoterápiás intézetek, rendelők listáját is. Ha pedig azonnali segítségre van szüksége, bármely hálózatról díjtalanul lehet hívni a nap 24 órájában a 116-123-as segélyvonalat. Mindenképpen érdemes egy pszichológust is felkeresnie, akivel hosszú távú terápiában tudnak együtt dolgozni a nehézséget jelentő témákon.

3. Ha veszélyben érzed magad, fő a biztonság

Lehet, hogy a párodnak erőszakos előtörténete van: téged vagy másokat bántott már, illetve tartasz ennek a bekövetkezésétől. Teljesen oké, ha a szakítás során nem akarsz kettesben maradni vele. Lezárhatod a kapcsolatot telefonon is, vagy találkozhattok nyilvános helyen, ahol te is biztonságban érzed magad. Talán a volt párod éppen azzal hív fel, hogy önmagában készül kárt tenni, ezt közvetíti neked, és kéri, hogy azonnal menj oda. Fontos, hogy ilyenkor ismerd el a fájdalmát, és mondd el neki, hogy igyekszel segítséget szerezni. Ha rád nézve is veszélyes lehet a helyzet, semmiképp se menj egyedül oda.

4. Kihívni a mentőket vagy a rendőrséget

Bár a szövegben szereplő valamennyi tanács arra vonatkozik, hogy miként lehet ezt megelőzni, a szakítás során előfordulhatnak szélsőséges helyzetek, például a másik elkezd késsel hadonászni. Ebben az esetben mielőbb hagyd el a helyszínt, és azonnal hívj segítséget. Ha a mentőknek vagy a rendőrségnek telefonálsz, mindenképp értesíts olyan személyt is, akiben a másik megbízik, hogy vele tudjon lenni az eljárások során. A személy akarata ellenére történő pszichiátriai kezelése emberi jogi szempontból rendkívül problémás, így lényeges mindent megtenni az ilyen helyzet megelőzéséért. Amennyiben mégis beszállítják a kórházba, elengedhetetlen, hogy a személy és az őt támogató emberek is legyenek tisztában az őt megillető jogokkal.

Lezárni a kapcsolatot: beszélgess vele őszintén

Beszélj vele őszintén, kedvesen, higgadtan, de tartsd a határaidat is
Beszélj vele őszintén, kedvesen, higgadtan, de tartsd a határaidat isShutterstock

5. Hangsúlyozd, hogy nem szeretnéd, ha bántaná magát

Fontos a másik tudtára adnod, hogy te nem szeretnéd, ha bármi baja esne. Elmondhatod neki, hogy továbbra is nagyszerű embernek tartod, ha valóban ezt gondolod. Amennyiben érzelmileg elérhető akarsz maradni számára, szabjatok nagyon világos kereteket az érintkezéseknek (milyen gyakran, mennyi időt, milyen csatornán beszéltek). Ezt azonban csak akkor tedd, ha valóban nem kényelmetlen neked. Azt is érdemes mérlegelni, vajon a kapcsolattartás mennyiben hátráltatja a feldolgozási folyamatokat és az elengedést.  

Érdemes kifejezned:  Sajnálom, hogy ez ennyire nehéz neked. Fáj azt hallani, hogy kárt akarsz tenni magadban. Továbbra is azt gondolom, hogy nagyon jó ember vagy.

6. Beszélj a saját érzéseidről

A szakítás során a hangod maradjon lágy és nyugodt, ne vegyél fel megfélemlítő testhelyzetet, például ne rázd az öklöd, ronts rá, vagy kelts zajokat. A higgadtság és a konstruktivitás megőrzésének egyik módja, ha E/1-ben a saját belső folyamataidról tudsz beszélni. Ne az ő viselkedéseit és indítékait elemzed, ne őt hibáztasd.

Soha ne mondd ezt: Te nem tudsz engem boldoggá tenni.
Érdemes kifejezned: Boldogtalannak érzem magam ebben a kapcsolatban.

7. Tartsd a határaidat

A beszélgetés során légy kedves, ugyanakkor ne mismásolj: a szakítás okait világosan fogalmazd meg, akár többször is ismételd el, amennyiben erre szükség van. Azt is mondd el neki, hogy nem fogod meggondolni magad, a döntésed végleges.

Érdemes kifejezned:  Nem áldozhatom fel a hosszú távú céljaimat, hogy veled maradjak. Még akkor sem, ha nagyszerű embernek gondollak, aki sokat tud adni. De én most mást keresek egy kapcsolatban.  

8. Emlékeztesd, hogy a választásaiért mindenki saját maga felel

Amikor a párod azt hangsúlyozza, hogy majdani halála a te lelkeden fog száradni, akkor a felelősségtudatodra apellálva igyekszik bent tartani téged a kapcsolatban. Ettől még persze valóban segítségre van szüksége, mert komoly nehézségeken megy keresztül. Ez a segítség azonban már nem te leszel, hanem a szerettei, a barátai, a terapeutája vagy más szakemberek.

Érdemes kifejezned:  Nem szeretném, ha öngyilkos lennél. De erről te döntesz, nem én. Én nem tudom kontrollálni, mit teszel. De abban tudok segíteni, hogy megtaláld azokat a támogató embereket, akik veled lesznek a szakítás feldolgozásában.  

9. Elmondhatod, hogy ő sokkal több, mint ez a kapcsolat

Sok ember számára azért is különösen fájdalmas a szakítás, mert a kapcsolat alapján határozták meg önmagukat, ez adott jelentést az egész életüknek. Fontos lehet emlékezni arra, hogy a személy akkor is képes volt élni, mielőtt megismert téged, talán még boldog is volt. Valószínűleg így lesz ez a jövőben is, ha most még nehéz is elképzelni. Hosszú távon újra fel fogja fedezni az énje értékes részeit, és hogy merre szeretne tovább indulni. Ezen a beszélgetésen is el lehet kezdeni megerősíteni a jó tulajdonságaiban, tehetségében, érdeklődéseiben.

Érdemes kifejezned:  Tudom, ebbe most nehéz belegondolni, de annyival több vagy, mint a párkapcsolatunk egyik fele. Fantasztikusan rajzolsz, szeretsz sportolni, jó fej barátaid vannak, és tehetséges vagy a munkádban.

Elköteleződés a szakítás mellett: foglalkozz a saját érzéseiddel is

Éld meg a szakítást követő érzéseidet, tarts ki, és tölts időt a barátaiddal
Éld meg a szakítást követő érzéseidet, tarts ki, és tölts időt a barátaiddalShutterstock

10. Emlékeztesd magad, hogy miért szakítottál

Ha pusztán félelemből vagy bűntudatból táncolsz vissza egy kapcsolatba, valószínűleg bezárva fogod érezni magad benne. Ráadásul engedni a manipulációnak azt is jelentheti, hogy más helyzetekben is bevetésre kerülhet ez az eszköz a jövőben. Sokat segíthet, ha összeírod a szakításod okait, így mindig tisztában leszel azzal, mi volt a döntésed hátterében.

11. Tarts ki

Talán hiányozni fog neked a másik, még akkor is, ha intenzív, olykor kimondottan fenyegető volt a vele való együttlét. Továbbra is aggódhatsz érte, hiszen kemény mondatokat mondott neked. Ezek az érzések teljesen természetesek akkor is, hogyha te szakítasz. Érdemes neki és önmagadnak is időt, illetve teret adni arra, hogy elgyászoljátok a kapcsolat ezen szakaszát. Ne nézegesd a Facebookon, és a barátaidat is megkérheted, ne beszéljenek róla. Ha az útjaitok keresztezik is egymást a jövőben, az már egy egészen más történet lesz, még ha romantikus is.

12. Fordulj másokhoz támogatásért

Egy szakítás nagyon sok érzelmet kiválthat belőled, ezeket időnként jó megbeszélni a hozzád közel állókkal. Ha pedig a kapcsolatotok történetét és a lezáráshoz tapadó esetleges bűntudatot még jobban szeretnéd feldolgozni, érdemes felkeresned egy pszichológust.

Annál is inkább, mivel ez a cikk inkább egy kiindulópont, mintsem egy minden esetben egyformán használható recept. A párkapcsolatodnak, a történetednek lehetnek olyan egyedi jellemzői, amire itt nem tértünk ki, vagy amire a leírtak kevésbé alkalmazhatóak.

Egy terapeuta viszont segíteni tud neked egy általad jól használható forgatókönyv kidolgozásában, illetve megtalálni az elérhető erőforrásokat, és végül úgy tudsz megküzdeni a helyzettel, hogy csökkentsd a veszélyeket, megőrizd a saját testi-lelki jóllétedet is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra