Felfázás: minden, amit tudnod kell a megelőzésről és a kezelésről

Hirtelen váltottunk nyárból télbe, ilyenkor sajnos a felfázások száma is megszaporodik. Kevesen tudják, hogy a felfázás – hivatalos nevén hólyaghurut – nemcsak nőket, de férfiakat is érint, és a népszerű házi praktikák közül van olyan, ami többet árt, mint használ.

Dr. Kovács Béla, a Duna Medical Center urológusának segítségével összeszedtünk néhány hasznos információt, és lerántottuk a leplet néhány tévhitről. 

A hólyaghurut tünetei

A betegség köznapi neve, a felfázás félrevezető, mivel a betegség elsősorban nem a hideg miatt alakul ki. Az igaz, hogy a hólyag ellenálló képessége hideg hatására csökken, de az oda bekerülő baktériumok okozzák valójában a betegség kialakulását. A hólyaghurut leggyakoribb tünete a gyakori fájdalmas vizelés.

A hólyaghurut kezelése

Az első hólyaghurutos epizódnál általában nincs szükség vizeletvizsgálatra és ultrahangos vizsgálatra, viszont antibiotikus kezelésre nagy valószínűséggel igen. Az urológus feladata, hogy először olyan antibiotikumot írjon fel, amely nem befolyásolja a bél- és hüvelyflórát. Ha visszatérő panasz esetén ezek használata nem lehetséges, és másfajta antibiotikum felírására van szükség, akkor a kezelés során és azt követően a bélflóra, majd a hüvelyflóra helyreállítása szükséges.

Házi praktikák

Hólyaghurut vagy lázzal járó betegség esetén nem javasolt a forró fürdő, mert felerősítheti a gyulladást. Megelőzésként napjainkban népszerűek a tőzegáfonyából készült gyógykészítmények is, dr. Kovács Béla azonban figyelmeztet: ezek közül csak azokat érdemes szedni, melyek nagy koncentrátumban tartalmaznak proanthocyanidint. Ugyanakkor ezek sem használnak mindig, hiszen csak azoknál enyhítik a panaszokat, akiknek a húgyhólyagjában vannak olyan, a baktériumok számára kedvező „kapaszkodók”, melyeket a tőzegáfonya hatóanyaga semlegesít.

shutterstock 262023815
Fotó: Shutterstock

Egy flórában az ellenséggel

Vannak nők, akiknél egy romantikus éjszaka vagy úszás után jelentkeznek a felfázás tünetei, de mindkét esetben a saját flórából történő fertőződésről van szó. Ezek ellen egy nagyon egyszerű dologgal védekezhetünk: dr. Kovács Béla azt javasolja, hogy mindkét aktivitás után érdemes elmenni pisilni, így megszabadulhatunk a hólyagba jutó baktériumoktól.

Visszatérő hólyaghurut

Visszatérő, enyhe panaszok megjelenésekor meg lehet próbálkozni bő folyadékbevitellel, valamint gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerek használatával az antibiotikum helyett. Ezek ugyan megszüntethetik a tüneteket, de előfordulhat, hogy a baktérium ott marad a szervezetben, és a panasz az antibiotikus kezelésig megmarad. Komolyabb gyulladás akár első fertőződés, akár visszatérő panaszok esetén is kialakulhat, és sajnos könnyen vesemedence-gyulladáshoz vezethet. Ezt onnan ismerhetjük fel, hogy a vizelési panaszok mellé láz és deréktáji fájdalom is társul.

Sajnos sokan vannak, akiknek genetikai hajlamuk van a visszatérő fertőzésre, vagy az immunrendszerük akár hosszabb időre is hullámvölgybe került. Mindkét esetben az immunrendszer stimulációjára van szükség, amelyet leginkább megfelelő stressz-szint elérésével, megfelelő alvás- és mozgásmennyiséggel, egészséges táplálkozással érhetünk el. Mindezek mellett gyógyszeres kezelés is rendelkezésre áll a kiújulás esélyének akár 40-50 százalékos csökkentésére is. Dr. Kovács Béla szerint a tünetek pontos ismerete kulcsfontosságú a hólyaghurut megelőzésében és korai kezelésében. Ha rosszabbodik az állapotunk, azonnal forduljunk urológus szakorvoshoz!

Mustra