Szájszag, testszag, lábszag: mikor kell orvoshoz menned?

Egy 2015-ös kutatás szerint az amerikaiak 46 százaléka nem beszél orvosának olyan egészségügyi problémáiról, melyeknek a tüneteit kellemetlennek tartja. Vagyis az emberek csaknem fele inkább hosszan szenved egy sor kínzó tünettől, csakhogy megússzon néhány (szerinte) kellemetlen pillanatot.

Mivel a cikis tünetek akár komolyabb betegségekre is utalhatnak, te legyél sokkal okosabb: mondd el az orvosodnak mi a helyzet, akkor is, ha nem ez lesz életed legkötetlenebb beszélgetése.

S hogy mik azok az arcpirító dolgok, amikről mindenképpen be kellene számolnod? A Healthline segítségével mutatjuk is!

Dől rólad a víz?

Sok olyan helyzet van, amikor teljesen oké, ha csatakosra izzadod a pólódat, szinte mindenkivel előfordul fizikai megterhelés vagy stressz kapcsán. Sőt, olyan is van, akit az Inner Circle énekese izzaszt meg. A hiperhidrózis azonban (így hívja a tudomány a kóros mennyiségű izzadást) már kevésbé közkeletű probléma. Amerikában körülbelül a népesség 4,8 százaléka szenved tőle – ők viszont nagyon. De bármennyire is megnehezíti az életüket a dolog, mindössze 51 százalékuk konzultál erről őszintén orvosával is.

Ha megmagyarázhatatlanul sokat izzadsz (akár az egész testeden, akár a tenyereden vagy talpadon), keress fel szakorvost, mert ma már rengeteg lehetőség van a tünetek enyhítésére. Felületi krémekkel, botox injekcióval és elektroterápiával is nagyon jó eredményeket lehet elérni, úgyhogy ne bujkálj otthon, ne napi 3-4 zuhannyal próbálj javítani a helyzeten, mert van hatékonyabb megoldás.   

És menj el a dokihoz azért is, mert a fokozott izzadás akár komolyabb betegségek kísérő tünete is lehet. Nem szeretnénk ijesztgetni, mert van sok gyakoribb ok, de hormonzavar, szívprobléma, cukorbetegség vagy akár egyes ráktípusok is felelhetnek a intenzív verejtékezésért. 

Viszket a feneked?

Lehet, hogy már a kérdést olvasva is pironkodva vihogsz, pedig jobb lenne, ha elfogadnád, hogy a végbélnyílásod is a tested része, és komolyan kell venned, ha valami nem oké arrafelé. Valószínűleg azonnal szaladsz az orvoshoz, ha vért látsz a székletedben vagy fájdalmaid vannak odalent, de viszketés esetén sincs mire várni.

Jó, annyit megtehetsz, hogy fejben végigfuttatsz egy tesztprogramot: Rendesen ki szoktam törölni a fenekem? Nem használok valami új, túlillatosított szappant vagy tusfürdőt? Nem eszem túl sok csípőset vagy citrusosat mostanában? Ha mindre nemmel feleltél, akkor valami komolyabb dologra kell gondolnod.

Inkább nézesd meg!
Inkább nézesd meg!Shutterstock

Előfordulhat például, hogy aranyér van kialakulóban. Kellemetlen, viszont jól kezelhető betegség, szóval nincs miért halogatnod a kezelés megkezdését. Ha pedig nem erről van szó, akkor azért menj el a dokidhoz, mert ekcéma, pikkelysömör, cukorbetegség, nemi betegség, élősködők, autoimmunbetegség illetve végbélrák is állhat a hosszan fennálló viszketés mögött. Mondd el az orvosodnak, mi a helyzet, hogy megvizsgálhasson, és gyorsan ki is zárhassa ezeket!

Máshogy néz ki a székleted?

Oké, ha éppenséggel nem 7 és 10 év közötti kissrác vagy, akkor valószínűleg nem a székleted a kedvenc témád. Mégis érdemes néha rápillantanod. Ha a végtermék hosszú ideje nem felel meg a „puha, egyenletes felületű kolbász” szépségideálnak, érdemes jobban odafigyelned.  

Az állag, a szín és a szag elég sokat elmond arról, mi folyik a testedben. A hosszabb ideig tartó székrekedés utalhat például  egyszerűen arra, hogy nem iszol eleget, s ha így van, egyedül is könnyedén megoldhatod a problémát. Ha viszont ezt kizártad, irány az orvos, mert ez a tünet is jelezhet sokkal komolyabb betegségeket is.

A sárgás színű széklet valamilyen felszívódási zavarra (laktóz- vagy gluténérzékenységre) utalhat, a fekete vagy élénkpiros pedig arra, hogy az emésztőrendszered valamely szakaszában vérzik valami. Ugye, hogy ez olyan dolog, amiről tudnia kell az orvosodnak? (A friss vér inkább a végbélnyílás környéki sérülésre vagy aranyérre utal, de ez is orvosnak mutatós kategória). Ha szeretnél többet tudni arról, mit mesél rólad a székleted, olvasd el ezt a remek összefoglalót!

Megváltozott a mellbimbód kinézete?

Bocs, de attól, hogy férfi vagy, még nem görgethetsz el csak úgy. Neked is van mellbimbód!

Igaz, hogy a nőknél nagyságrendekkel gyakoribb (99 százalékban ők az érintettek), de képzeld, a férfiaknál is kialakulhat mellrák. Mivel valóban nem gyakori az előfordulása, a legtöbb férfinak eszébe sem jut, hogy figyelje magát: egy tanulmány szerint akár 16 hónap is eltelhet aközött, hogy férfiként furcsa tüneteket észlelsz a mellbimbódon és hogy mellrákkal diagnosztizálnak. Ez a nagyon hosszú idő pedig nem neked dolgozik.

Nők és férfiak esetében is a mellben tapintott csomók az elsődleges vészjelzők, de az esetek 7 százalékát a bimbó változásának megfigyelése alapján diagnosztizálják. Bár allergia, vagy a nem megfelelő öltözködés is okozhat viszketést vagy pirosodást, inkább keresd fel az orvosod, ha ezeke észleled. Gyanúra adhat okot a mellbimbó száradása, repedezése, behúzódása vagy befelé fordulása, esetleg váladékozása is. Az időben felismert mellrákos esetek nagy része gyógyítható!

Rossz a leheleted?

A szájszagot legtöbbször az elégtelen szájhigiénia okozza, szóval kapsz egy kis haladékot, amíg utánagondolsz, rendesen mosod-e a fogad és a nyelved, illetve rendszeres fogorvosi kontrollal elejét veszed-e a szuvasodásnak és a fogkövesedésnek. Ha igen, és mégis rossz szájszaggal küzdesz, ne várj tovább! A rossz leheletet a nagyon alattomos helicobacter plyori is okozhatja, ami hosszú távon gyomorfekélyt, sőt emésztőrendszeri rákot is indukálhat. Emelltett azonban tüdőrák, veseelégtelenség, emésztési zavarok, reflux vagy alvási apnoé is lehet a háttérben. Persze sok ártalmatlan ok is lehet a háttérben, és nem is az ijesztegetés a célunk, de mégis megnyugtató kizárni a komolyabb bajokat. 

Nem biztos, hogy lesz több randi.
Nem biztos, hogy lesz több randi.Shutterstock

Furcsa helyeken növesztesz szőrt?

Elsősorban nők esetében figyelmezető tünet, ha szokatlan helyen üti fel a fejét a szőr. Ha sötét, erős szálakat veszel észre például az arcodon, akkor ne csak az esztétikum miatt aggódj: mielőtt gyantához nyúlnál, kérj időpontot egy belgyógyásztól.

A korral együtt járó hormonális változás éppúgy lehet oka a kisebb vagy nagyobb mértékű szőrösödének, mint az endokrinrendszer egyensúlyának megbomlása, sőt a szőrszálak megjelenése  lehet a PCOS vagy a Cushing-szindróma velejárója is.  

Valami nem oké a lábfejeddel?

A lábát nem szívesen „veszi elő az ember” még az orvosnál sem. És nem is feltétlen csak akkor dugdossuk, ha szaga van. A gomba még a kisebb gond: ma már könnyen és gyorsan beszerezheted a viszketéssel és kellemetlen szaggal járó gombás fertőzés elleni készítményeket. Ha sokat tévézel, a reklámok miatt eleve az lesz a benyomásod, hogy az a furcsa, ha valakinek nem gombás a lába.

Vannak azonban más olyan tünetek, amikre jó lesz odafigyelned. Nézd meg például a körmeidet. A melanoma számtalan megjelenési formája közül az egyik keresztirányú sötét elszíneződést okoz a körmön, míg a fakó, halvány körmök májbetegséget vagy anémiát sejtetnek. A száraz és repedezett köröm és bőr hormonális vagy autoimmun betegség kísérő tünetei is lehetnek, a lábon megjelenő, nehezen gyógyuló sérülések pedig keringési zavarokra, cukorbetegségre utalhatnak.

Bajok vannak az ágyban?

A szexuális zavarok oka nem feltétlenül pszichés vagy mentális. Könnyen lehet, hogy fizikálisan nem működik jól valami: a keringési rendszer zavarai könnyen leképeződhetnek az ágyban is. Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy azok a férfiak, akiknek merevedési zavaruk volt, nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot vagy agyvérzést mint azok, akiknek nem volt ilyen problémájuk.

Az alacsony libidó mindkét nem esetében lehet valamilyen gyógyszermellékhatás eredménye – egyes magas vérnyomásra, hajhullásra és depresszióra adott szerek okozhatnak ilyen tünetet.

Ha a nő fájdalmat érez szex közben és a több előjáték vagy a síkosítás nem segít, az okok a könnyen kezelhető fertőzésektől a petefészekcisztán, a fibrózison és endometrózison át akár a petefészekrákig  terjedhetnek, szóval nagyon nem érdemes szégyenlősködni. 

Hagyd, hadd végezzék a munkájukat az orvosok.Ha úgy is érzed, lesül a bőr a képedről, megnyugtathatunk: láttak már olyat, amit te mutatsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek