Egyre működésképtelenebbek az antibiotikumok. De miért?

Egy kutatás szerint a látszólag ártalmatlan tisztálkodási szerek összetevőinek egyike is hozzájárulhat az antibiotikum-rezisztencia kialakulásához.

Az antibiotikumoknak ellenálló bakteriális fertőzések egyre komolyabb problémát jelentenek az orvostudomány számára, egy nemrég publikált kutatás pedig egy gyakran használt baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer, az antibakteriális szappanok és tusfürdők mellett fogkrémekben és dezodorokban is megtalálható triklozán is hozzájárulhat az antibiotikum-rezisztencia terjedéséhez - adta hírül a Study Finds.

Amerikában már betiltották

A tisztálkodószerek tartósítására használt adalékanyagot az Egyesült Államokban 18 másik baktériumölő szerrel együtt már 2016-ban betiltották egyébként, bár akkor még csak az antibakteriális szappanokból száműzték a triklozánt a hatóságok. Az amerikaiak azért döntöttek így, mert szerintük korántsem egyértelmű, hogy hosszú távon is biztonságos-e a sima szappanoknál amúgy sem hatékonyabb készítmények használata.

Így is ellen lehet állni a baktériumoknak.
Így is ellen lehet állni a baktériumoknak.Shutterstock

Igazuk volt

A legújabb kutatás már egyértelmű bizonyítékkal szolgált minderre. A meglehetősen gyakori E.coli például 30 nap alatt antibiotikum-rezisztenssé válik a triklozán hatására, ami a kutatók szerint már elég ahhoz, hogy a világon mindenütt betiltsák a fertőtlenítőszer használatát.

A kutatásnak köszönhetően egyértelművé vált, hogy a tisztálkodószerekben használatos triklozán felgyorsítja az antibiotikum-rezisztencia terjedését - fogalmazott a Dr. Jianhua Guo, a tanulmány egyik szerzője.

Oszd meg másokkal is!
Mustra