Ezekkel az érvekkel vedd rá a pasidat, hogy menjetek sétálni

A láb mindig kéznél van. A mindennapos séta pedig az egyik legegyszerűbb, legkíméletesebb és legolcsóbb módja annak, hogy törődj az egészségeddel. Mivel nem kell hozzá speciális felszerelés, és a pozitív hatások már napi fél óra séta mellett jelentkeznek, szerintünk nem nagyon tudsz érvet mondani, miért ne kezdenél bele ma.

Ha átgondolod a napirendedet, nagyon valószínű, hogy találsz benne 30 sétálásra szánható percet. Ha munkába menet és jövet két megállóval előbb szállsz le, leviszed a kutyát, vagy gyalog mész el a közeli boltba, simán le tudod sétálni az adagot. Jó hír, hogy már ez mérhető javulást hoz az egészségi állapotodban. Nézzük, a Prevention.com szerint hogy profitálhatsz abból, ha most azonnal nekiállsz!

Jó lesz a kedved

Persze, egy tábla csoki vagy egy üveg bor is ki tudja égetni agyadból a napi stresszt, de ha nullkalóriás és alkoholmentes stresszűzőre vágysz, sétálj! A feszültséget már pusztán a mozgás is segít levezetni, de ha  társat is találsz az andalgáshoz, még nagyobb eséllyel sikerül kieresztened a gőzt. Bónusz, hogy ha mindezt a szabad levegőn csinálod, még a napsütés depresszióűző hatását is élvezheted.

Kreatívabb lehetsz

A mozgás az agyi terület vérellátását is serkenti, ezzel nem kis löketet ad a gondolkodáshoz. Sokszor már annyi is segít egy-egy nehezebb probléma megoldásában, vagy amikor elakadsz a munkában, ha felállsz a helyedről és átmozgatod magad. Egy 2014-es tanulmány világosan kimutatta, hogy jobban ott vagy fejben, ha mozogsz, mint amikor egy helyben ülsz. Ezért ha teheted, ebédszünetben is menj ki, és sétálj egyet. Ha egy kicsit messzebb mész, mint az épület aljában lévő kantin, felpezsdül a gondolkodásod és a kreativitásod is. Nagy jókedvedben és kreativitástól duzzadva azért ne felejts el visszamenni. 

Feldob a séta.
Feldob a séta.Shutterstock

Kifogysz a nadrágodból

Magától értetődik, hogy fogysz, ha többet mozogsz. Az érdekes inkább az, hogy az apadást elsősorban a derekad körül fogd érezni, és az is lehet, hogy akkor is észreveszed, ha egyébként nem nagyon vesztettél súlyt. Ez azért van, mert a rendszeres séta segít, hogy a szervezeted jól reagáljon az inzulinra, ez pedig jelentősen csökkentheti a hasi zsírt. A séta a legjobb alacsony intenzitású mozgás, ha arra van szükség, hogy javíts a kondidon és megtartsd az izmodat is. Utóbbi 35 felett kulcsfontosságú, mert az izmok ilyenkor gyorsabban épülnek le, és a csökkenő izomtömeg többek között alacsonyabb kalóriafelhasználást is jelent.  

Egy sor betegség kockázatát csökkentheted

A statisztikák elég meggyőzőek. A séta csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, ezáltal pedig további súlyos, krónikus betegségeket segít elkerülni. Egészen megdöbbentő, de a séta a stroke rizikóját akár 20-40 százalékkal is lenyomhatja. Ez azért nagyon jó teljesítmény - főleg úgy, hogy továbbra is egy alacsony intenzitású sportról, és abból is csak 30 perces adagokról beszélünk.

Jó lesz a lábad

Nem csak a vádlid és combod formájában látsz majd változást, ha többet sétálsz: a járkálás jót fog tenni a vénáidnak is. Alkati kérdés is, ki mennyire hajlamos az értágulatra, de az életkor előrehaladtával és a szülések kapcsán romolhat a helyzet. A sétálás segít jó karban tartani az ereidet és a keringési rendszer egészét. Lehet, hogy nem tudtad, de a talpadban van egy fontos, erekkel és izmokkal átszőtt keringési góc, ami egyfajta második szívként segíti visszapumpálni a vért a szívbe és a tüdőbe. A sétálással ennek a keringési csomópontnak is besegíthetsz. 

Ne félj használni.
Ne félj használni.Shutterstock

Javul az emésztésed

Persze a reggeli kávé is be tudja indítani az emésztést, de a séta is tud legalább ennyit. A mozgás a bélműködést is serkenti (nem véletlenül lassul le drasztikusan a hosszú ideig ágyhoz kötött betegek anyagcseréje). Azoknak pedig, akik valamilyen hasi műtéten estek át, az első, amit a regenerációhoz javasolni szoktak, hogy sétáljanak, mert ezzel megdolgoztatják a törzs és a has izmait, elősegítik a szövetek gyógyulását, és azt is, hogy újra felpörögjön az emésztésük. 

A többi célod is könnyebben elérhető lesz

Ha a rendszeres sétálással rutint viszel a mindennapjaidba, könnyen azon kaphatod magad, hogy másban is rendszeresebb leszel. A napi fél órás sétát összekötheted más egészségvédő tevékenységgel, vagy egyéb jó szokással, amit meg szeretnél honosítani, így ez a kíméletes mozgásforma egy aktívabb életforma megalapozójává is válhat

Oszd meg másokkal is!
Mustra