Ismerd fel a mellrák tüneteit, végezz önvizsgálatot, járj szűrésre!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Tanuld meg te is, milyen jelekre kell odafigyelni.

Hazánkban évente körülbelül 7500 új esetet diagnosztizálnak, sokan mégsem ismerik a tüneteket, és nem tudják, hogy mit tehetnek azért, hogy az esetleges kialakulást időben észrevegyék. 

„A mellrák sajnos nagyon sok nő életét követeli évente, pedig néhány perces önvizsgálattal és rendszeres szűrővizsgálattal időben diagnosztizálható. Ezzel elkerülhetővé válhatnak az áttétek, és a betegség a legtöbb esetben sikeresen gyógyítható. Ám a nők többsége nem ismeri az önvizsgálat lépéseit, vagy nem járnak évente nőgyógyászati vizsgálatra, illetve nem mennek el a szűrővizsgálatra, melyre 45 éves kortól név szerint kap mindenki kétévente meghívót. Sokan már csak akkor mennek orvoshoz, amikor egyértelmű tünetek észlelhetők, ezek azonban sajnos sokszor már előrehaladott betegséget jeleznek. A mellrák esetében is elmondható, hogy a megelőzés leghatásosabb módszere a szűrővizsgálat, ezért nagyon fontos, hogy szánjunk magunkra havonta és évente egyszer legalább fél órát” – mondta dr. Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológusa.

Melyek a mellrákra utaló leggyakoribb tünetek?

  • kitapintható csomó a mellben és a hónaljban.
  • megduzzadt, kemény, pirossá váló mell.
  • a mell alakjának változása.
  • a mellbimbó váladékozása, viszketése, kipirosodása
shutterstock 247010425
Shutterstock

Hogyan végezzünk önvizsgálatot?

A vizsgálatot célszerű minden hónapban ugyanabban az időszakban, a menstruációs ciklust követő napokban elvégezni az alábbi módon:

  • Álljunk a tükör elé és tegyük csípőre a kezünket. Figyeljük meg a mellek formáját, méretét, kontúrját, a mellbimbókat és a bőr változásait.
  • Emeljük fel mindkét kezünket a fejünk fölé, és így is nézzük meg a fentiek szerint, valamint azt is, hogy a mell körvonala változik-e.
  • Tegyük tarkóra az egyik kezünket, majd a másik kezünk 3 középső ujjának ujjbegyével, körkörös mozdulatokkal vizsgáljuk át mindkét mellünket. Végezzük ezt el álló és fekvő helyzetben is.
  • Vizsgáljuk át a mellekhez tartozó nyirokrétegeket is a hónaljnál, a kulcscsontnál és a szegycsontnál is.
  • Végül pedig préseljük össze a mellbimbót, hogy meggyőződjünk arról, nem váladékozik-e.
  • Amennyiben csomót vagy bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk szakorvoshoz!

Miért fontos emellett az évenkénti rendszeres szűrővizsgálat?

„Mellrák esetében is elmondható, hogy a betegség kezdeti stádiumban nem okoz fájdalmat, így sokszor csak célzott röntgenvizsgálattal, mammográfiával, emlőultrahanggal és a hónalj áttekintésével diagnosztizálható. Ezek a vizsgálatok a havi rendszeres önvizsgálat mellett lehetővé teszik, hogy időben felfedezzük és sikerrel gyógyíthassuk a daganatot. Tegyünk meg mindent az egészségünk megőrzése érdekében” – tette hozzá dr. Kocsis Judit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra