Budapest Maraton: lelki útravaló futóknak, és az arra közlekedőknek

Vasárnap rendezik a 33. Spar Budapest Maratont. Az esemény a futók számára gigászi kihívás és az egyik legnagyobb ünnep, míg mások az útlezárásokból adódó forgalmi nehézségekkel néznek ilyenkor farkasszemet. Bármelyik csoportba is tartozol, az idegek játéka lehet a hétvége. Összegyűjtöttük, hogyan készülj rá lelkileg.

2018. október 7-én vasárnap 9 órakor eldördül a rajtpisztoly a Pázmány Péter sétányon és több ezer lelkes futó iramodik neki az emberfeletti 42,195 km-es távnak. Csodálatos Duna-parti útvonalon halad majd végig a mezőny, a legutoljára induló versenyzőnek 5 és fél órája van a célba érkezésre.

Míg a sportolók számára a nagy kérdés a fáradtság és a holtpontok legyőzése lehet, addig biztosan lesznek olyanok is, akik a megváltozott közlekedési lehetőségeken bosszankodnak majd. Alább hasznos tippeket olvashatsz mindkét problémakör sikeres kezeléséhez.

Pszichológiai útravaló közlekedni vágyóknak

1. Legyél jó fej

A maraton a szívósság és az akaraterő diadalának szimbóluma, sokak számára kiemelkedő fontosságú esemény. A sportolók nem ritkán több évig készülnek arra, hogy elindulhassanak álmaik versenyén, és ezalatt sok száz kilométert hagynak maguk után. Támogasd őket azzal, hogy ezen a két napon - amennyiben szükséges - a megszokottól eltérő útvonalon közlekedsz.

2. Készülj arra, hogy forgalmi változások lesznek

Az útlezárások akkor válnak igazán kellemetlenné, ha meglepetésként érnek. Ha előre tájékozódsz a közlekedési helyzetről, ha meg tudod tervezni az útvonaladat és egy kicsit előbb el tudsz indulni, biztosan nyugodtabban fogsz eljutni A pontból B pontba.

3. Szurkolj egy kicsit, ha már úgyis arra van dolgod

Ha elveszíted a hited az emberiségben, menj el és nézz meg egy maratont

- vallja Kathrine Switzer, aki a Boston Marathon első női résztvevőjeként írt sporttörténelmet 1967-ben, amikor az egyik versenybíró támadását is elhárítva teljesítette a távot. Egy futóverseny igazi közösségi élmény, egy jó hangulatú buli, amelyben küzdelmes és megható emberi pillanataival mindig ott van a katarzis lehetősége. Egy-két biztató szó pedig hosszú kilométerekre lelki üzemanyagot adhat a megfáradt futóknak. 

Pszichológiai útravaló futóknak

0. Elindulni is siker!

A csoda nem az, hogy célba értem. Hanem az, hogy volt bátorságom elindulni.

- mondta John Bingham, amerikai maratonista. Arra, hogy vasárnap rajthoz állsz, már önmagában büszke lehetsz. Érdemes visszagondolnod arra is, hogy milyen sokat edzettél az elmúlt időszakban. A felkészülés során biztosan futottál hosszabb távokat és sikerrel oldottál meg nehéz helyzeteket. Ez azt is jelenti, hogy már rengeteg mindent tudsz, amire támaszkodhatsz majd.

1. Gondolatban fusd le többször a távot!

A célba érés pillanatát elképzelni fantasztikus érzés. Ugyanakkor azt is nagyon fontos vizualizálni, hogy milyen útvonalon és taktikával (frissítések, táplálkozás) futod le a távot, milyen mozgáselemekre kell odafigyelned közben, és hogy miként fogsz kitartani a keményebb pillanatokban. Ez a képzeleti munka olyan az agyad számára, mint egy főpróba a valós helyzetben történő megmérettetés előtt. Ha van rá lehetőséged, járd be a pálya bizonyos szakaszait, vagy hajts arra autóval. Az persze lényeges, hogy a maratont megelőző napokban már pihentesd a testedet.

2. Találj futópartnert!

Sokat segíthet, ha olyanokkal futsz, akikkel időnként tudjátok biztatni egymást. Válassz ki nyugodtan valakit a mezőnyből, aki olyan tempóban fut, ahogyan te is szeretnél és állj rá a ritmusára. Valós emberek mellett más társakkal, nézőkkel is benépesítheted a képzeletedet. Azt is megteheted, hogy például 5 km-enként más-más szerettedhez fűződő pozitív emlékeidet idézed fel, és ebből merítesz erőt.

Ha fejben is erős vagy, messzire juthatsz.
Ha fejben is erős vagy, messzire juthatsz.Shutterstock

3. Tartsd a tempót!

A verseny kezdete sokszor euforikus: rengeteg ember, jó zene, a nagy nap izgalma. Ilyenkor sokan úgy érzik, hogy majd kicsattannak az erőtől és elkezdenek gyorsabban futni, mint ahogyan tervezték. Döntő jelentőségű, hogy tartsd a taktikád részét képező tempót és hogy tartalékolj későbbre. Biológiai szempontból egy maraton fele inkább 30 km-nél van, szükséged lesz minden energiádra.

4. Szakaszold a távot!

A 42 km egyben ijesztően soknak tűnhet, a nehéz pillanatokban hirtelen ráeszmélve agyonnyomhatja a sportolókat a még hátralévő kilométerek száma. Állíts fel alcélokat, és rögtön jóval kontrollálhatóbbak lesznek a távok. Van olyan futó, akinek az vált be, hogy 4x10+2 km-ben gondolkodik. Szakaszold úgy a távot, ahogyan neked kényelmes. Mindig csak a soron következő etap teljesítésével foglalkozz!

5. Legyél hálás a megtett kilométerekért!

Maradj mindig pozitív. Fókuszálj arra, hogy már mekkora utat tettél meg és legyél büszke minden méterre. Nem 42 km-t kell futnod, hanem mindig csak a következő lámpaoszlopig, aztán ezt ismételni a célig.

6. Használd tudatosan a figyelmedet!

A figyelmed olyan, mint egy zseblámpa: te döntöd el, hogy mi essen a fénykörébe és mi az, ami kívül maradjon. Időnként lényeges a testedet monitorozni: odafigyelni a mozgásod rendezettségére, a légzésed ritmusára, a karjaid lendítésére. Sportolóként azt is megtanultad, hogy vannak a testednek olyan típusú jelzései, amiket muszáj komolyan venni és akkor bizony meg kell állni (pl. mellkasi szúrás). Ugyanakkor ha általánosságban fáradtságot és kellemetlen állapotokat élsz át, mindig van választásod. Ahogy Murakami Haruki japán regényíró és hosszútávfutó mondja:

A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés opcionális.

Megteheted, hogy olyan testrészedre koncentrálsz, amelyikben frissességet érzel. Az is lehet, hogy robotnak gondolod magad, ami nem érez fájdalmat. Vagy azt képzelheted, hogy éppen egy hideg sört iszol valahol, vagy egészen mást csinálsz - azaz lélekben kilépsz (disszociálsz) a testedből. A figyelmed befelé és kifelé fordítása, és ezek okos váltogatása az egyik legjobb barátod ezen a versenyen.

7. Ha jön egy holtpont, maradj nyugodt!

Fiziológiai szempontból akkor jön létre holtpont, amikor a szervezet felhasználta a glikogénkészletét és zsírból kezdi alakítani az energiát. Extrém fizikai fáradtság tüneteivel jellemezhető állapot, amiben a személy erőteljes vágyat él meg, hogy megálljon. Megfelelő hidratációval, energiabevitellel, a tempóra való odafigyeléssel lehet csökkenteni a holtpont bekövetkezésének valószínűségét. Az is lényeges, hogy ha mégis előfordul, maradj higgadt: kezeld a helyzetet kihívásként, ne fenyegetésként. Koncentrálj az előtted álló rövid szakaszra (akár a következő fáig), tereld el a figyelmedet, vagy kérd meg a közönséget, hogy biztasson. Azt is elképzelheted, hogy a testedben kis manók már a helyszínre siettek, hogy energiát adjanak neked és javításokat végezzenek. Például ahogy Dennis Quaid mászkált apró űrhajójával Meg Ryan ereiben a Vérbeli hajsza című filmben.

8. Legyenek pozitív mantráid!

A legnehezebb pillanatokban óriási segítség, ha vannak pozitív mantráid. Ezek rövid, reális és pozitív mondatok, amik számodra sokat jelentenek és az ismételgetésük erőt ad, megnyugtat. Ez teljesen egyedi és sok ember már a felkészülés során is automatikusan ismétel magának ilyen mondatokat. Például Négy órát bárhol kibírok vagy A gyermekeimhez futok a célba.

9. A maraton lefutása ne végcél, hanem egy állomás legyen!

A maraton nagy nap egy futó életében, de sosem az egyetlen lehetőség. Minden tapasztalatból lehet tanulni, minden megtett kilométer pont eggyel több annál, mint amit nem tettél meg. Ez az esemény fontos, de nem sorsdöntő. Kezeld a helyén: csak egy fejezetként a futásról szóló történetedben.

Ha további inspirációra vágysz, olvasd el ezeket a futásról szóló idézeteket.
Hajrá vasárnap, mi nagyon szurkolunk neked!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek