A haj öregedése nem csak genetika. Mutatjuk, mit tehetsz ellene!

Hajad állapota sok tekintetben genetikai örökség, és ugye nem mindenkinek dobja ugyanazt a gép. Jó hír viszont, hogy megfelelő táplálkozással és gondos hajápolással akkor is jól nézhetsz ki, ha nem te nyertél a genetikai lottón. Az se számít, hány éves vagy.

Nem csak a bőrünk, de hajunk is sokat változik az idővel - sajnos nem előnyére. Előbb vagy utóbb élettelenné, fakóvá válik, amitől elhanyagolt benyomást kelt, ráadásul a töredezett és élettelen haj eléggé öregít is. És akkor az őszülésről még nem is beszéltünk. Nézzük, hogyan segíthetnek a Prevention.com tippjei a fenti problémákon!

Durva tapintású, fakó haj?

Ahogy idősödünk, bőrünk szárazabbá válik, és ez a hajas fejbőrre is igaz. Amint csökken a faggyútermelés, a haj fénytelen lesz, és hajlamosabb a sérülésre, töredezésre is - mondja dr. Ted Lain bőrgyógyász. 

Tipp: Ne vidd túlzásba a hajmosást! Heti két, legfeljebb három alkalom elegendő, hiszen nem szabad eltüntetni teljesen a természetes faggyút. Használj hidratáló és tápláló formulájú készítményeket, olaj alapú hajápolókat, heti egyszer pedig jöhet egy natúr házi kezelés is. Kókuszolajjal dörzsöld át a hajtöveidet, hagyd rajta egy órán át, majd a szokott módon moss hajat. A kókuszolaj kondicionál, táplál és segít ellensúlyozni a proteinvesztést, ezáltal pedig ellenállóvá teszi a hajat.

Figyelj jobban oda a fehérjefogyasztásodra, és ne feledkezz meg az omega-3 zsírsavakról sem. Ezek serkentik a haj növekedését, miközben erősítik is a hajszálakat. Fehérjében és jó zsírokban gazdag élelmiszerekből (hús, hal, magvak, joghurt, avokádó) napi három alkalommal jó volna csipegetned.

 

Szopott gombóc effektus

A dús, erős haj nem véletlenül a fiatalság szimbóluma. Harmincas éveid végétől a hajhagymáid sorvadni kezdenek, és ezáltal a hajszálaid vastagsága is csökken. Ettől pedig erőtlen, és koponyára tapadós lesz a hajad. Mintha egész nap kalapban lettél volna.

Tipp: Vágass okos frizurát magadnak, ha már a hajszálak vastagságát nem tudod befolyásolni. Ez a jól kitalált vágás többnek, egészségesebbnek, ezáltal fiatalabbnak mutatja a hajad - és persze téged is. Legyen benne némi átmenet, de túlságosan ne tépesd meg, mert kopasztott csirkének fogsz tűnni.

Ha göndör fürtjeid vannak, a lépcsőzetes vágás akkor is jó! Neked is testesebb és dúsabb marad így a hajad. Ja, és van még egy tök jó trükk. A volumennövelőket a félig már megszárított hajadra vidd fel, így nem folynak le a vizes hajon és pont ott hatnak, ahol kell: a hajtöveknél.

Jézusmária, most már kopaszodom is?

Ha egyre több hajszálat látsz a hajkeféden vagy a lefolyóban, esetleg egyes helyeken szemlátomást ritkul a hajad, az intő jel. A hajhullásnak rengeteg oka lehet. A stressz, a különböző betegségek vagy a vegyi anyagok pedig ráerősítenek a részben egyébként élettani folyamatra.

Van baj.
Van baj.Shutterstock

Tipp: Menj el egy jó bőrgyógyászhoz. Az orvosod olyan szereket fog ajánlani, amik segítenek megállítani vagy visszafordítani a folyamatot. Közben te magad is tehetsz azért, hogy ne veszítsd el ilyen nagy iramban a hajad: biotin, vas, C-vitamin - ezekből valószínűleg pótlásra, kiegészítésre szorulsz, de azért erősítse meg az orvos is ezt a gyanút!

Szürkület

Az, hogy mennyire őszülsz, tökre nem függ a korodtól. Genetikailag meghatározott, ki és mikor kezd mákosodni és sajnos az is, hogy kinek áll jól. Ráadásul nincs olyan varázsszer, amivel le tudnád lassítani a folyamatot. Persze lehet, hogy nem is akarod. Igen, sok olyan nő van, akik ősz hajjal is szépek és vonzóak, bár ők valószínűleg egy mosóteknővel a fejükön is jól néznének ki. Ha te nem vagy tagja ennek a klubnak, valószínűleg egy ideig még dugdosnád a fehér szálakat.

Tipp: Az otthoni hajfestés ma már egyszerű, megbízható és olcsó, de épp az ősz hajszálak miatt nem árt óvatosnak lenni, a szürke tincsek ugyanis sokszor nem úgy reagálnak a festésre, mint a haj többi része.  

Ha barna a hajad, érdemes a valódi árnyalatodnál kissé sötétebbet választanod, mert a teltebb színek jobban fedik az ősz szálakat, ha pedig szőke vagy, arra figyelj, hogy az aranyos árnyalatoktól a hamvasak felé fordulj, mert ezekben az ősz is elég jól elbújik.

Ha szekértőre bízod a hajfestést, ő még precízebb lehet. Egy ízléses melír (tehát nem a korai Ginger Spice-féle) segíthet, hogy az ősz tincsek szinte észrevétlenek maradjanak.

Ha már teljesen ősz vagy, javasoljuk, hogy fodrásznál festess, vagy ha úgy döntesz, fehér maradsz, használj ősz sampont, hogy elkerüld a fakósárga színt. A festésen is átütő rezesedés ellen pedig almaecettel tehetsz: egy negyed csészényit oszlass el a frissen mosott hajon és öblíts, ha nem szeretnél répásodni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek