A ketogén diéta trendi, de hosszú távon nagyon nem oké

A legnagyobb kutatások rendre ugyanarra a következtetésre jutnak: a szélsőséges, a szénhidrátokat szinte teljesen száműző diéták – ilyen a ketogén diéta is – hosszú távon nem egészségesek.

Egy közel félmillió ember táplálkozási szokásait górcső alá vevő kutatás szerint a fő irányvonalakkal persze nincs gond: együnk sok zöldséget, válasszuk a telítetlen zsírsavakat, fogyasszunk legalább egy kicsivel kevesebb húst és tejterméket, és mellőzzük a feldolgozott élelmiszereket. A szélsőséges, a szénhidrátokat végleg száműző diéták ugyanakkor többet ártanak, mint használnak – írja a Science Alert.

Csak rövid távon hasznos

A ketogén, azaz magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diétákat eredetileg az epilepsziás betegek kezelésére fejlesztették ki. Az érintett gyerekek állapotát valóban jelentős mértékben javító, a zsírok és a fehérjék+szénhidrátok arányát 4:1 arányban meghatározó diéta azonban – a többi szénhidrátmentes fogyókúrával egyetemben – tényleg csak fogyókúraként vagy a vércukorszint helyreállítása szempontjából, rövid távon hasznos a kutatók szerint.

Eredményeink azt sugallják, hogy az alacsony szénhidrátbevitelre fókuszáló diéták nem biztonságosak és nem javallhatók

– fogalmazott Dr. Maciej Bodnar, a tanulmány társszerzője.

Az arany középút

Egy 25.000 amerikai felnőtt egészségügyi adataira építő, de más kutatások eredményeit is figyelembe vevő lengyel tanulmány például arra a következtetésre jutott, hogy e tekintetben is a mértéktartó középút a legjobb választás. A szénhidrátfogyasztásukat drasztikusan lecsökkentő résztvevők körében ugyanis még a legtöbbet fogyasztókhoz képest is magasabb volt a korai halálesetek kockázata.

A ketogén diéta hosszú távon inkább káros
A ketogén diéta hosszú távon inkább károsShutterstock

Egy harmadik, a rákos megbetegedések kockázatát elemző kutatás szerint a hüvelyesek, az olajos magvak és a friss zöldségek hiánya a legveszélyesebb lépés, ami azért releváns, mert a szénhidrátbevitelt megkurtító diéták egy része a magas rosttartalmú gyümölcsöket és hüvelyeseket is mellőzi, ami már ellentmondani látszik az egészséges életmód alapelveinek is.

A rostos az igazi!

A rostban gazdag étrend rendszeresítése ugyanis az Alzheimer-kór és az emésztőrendszert érintő gyulladások megelőzése szempontjából is kulcsfontosságú. További negatív hatás emellett az is, hogy a szénhidrátokat száműző diéták bizonyos létfontosságú tápanyagok, például a magnézium, a kalcium és a kálium megfelelő mennyiségű bevitelét is megnehezítik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek