A megcsalás 8 leggyakoribb okára derített fényt egy új kutatás

A közel 600 sáros férfit és nőt kihallgató kutatók szerint a legtöbben bosszúból áldoznak a szerelem „illegális” oltárán. A megcsalás 8 leggyakoribb oka között azért további meglepetés is akad!

Az 562 felnőttet kikérdező kutatók fejenként 80 kérdést tettek fel a partnerüket megcsaló résztvevőknek a miérttel kapcsolatban, és ez alapján listázták a félrelépések leggyakoribb okait. A válaszok alapján nyolc különböző kategóriát azonosító kutatás eredményeiről beszámoló Study Finds szerint a megelőzést és a kibékülést egyaránt elősegítheti az okok megismerése.

Düh, elhanyagoltság

A beszámolók szerint a „bűnösök” legtöbbször bosszúból csalják meg a partnerüket, de számos más dolog állhat még a félrelépés hátterében, és sok esetben egynél több kategóriát is kipipáltak a résztvevők. Íme a nyolc leggyakoribb ok:

  • Düh: az elárult partnerek így állnak bosszút a másikon.
  • Kielégítetlen vágyak, az intimitás hiánya.
  • „Kiszerelmesedtem belőle.”
  • Elhanyagoltság: a figyelem, tisztelet hiánya.
  • Nem elég elkötelezett a másik.
  • Enyhítő körülmények: részegség, nyaralás, stressz stb.
  • Önbecsülés: így próbál segíteni valaki az önértékelési problémáin.
  • Egyszer élünk: a változatosság gyönyörködtet!
    Már most találd ki, Endre, mit ikszelsz majd a kutatásban!
    Már most találd ki, Endre, mit ikszelsz majd a kutatásban!Shutterstock

Megelőzés

A kutatók szerint a félrelépésekhez vezető okok megismerése az érintettek és a pszichológusok számára egyaránt segítséget nyújthat, és a problémás párkapcsolatok megmentése mellett akár a megcsalások megelőzése szempontjából is hasznos lehet.

Elhanyagolt nők, telhetetlen férfiak

A férfiak esetében gyakoribb volt egyébként, hogy a kielégítetlenséget, a részegséget vagy a változatosság keresését jelölték meg, a nők pedig hajlamosabbak az őket elhanyagoló partnerek miatt hűtlenkedni.

Sokszor hallhatjuk, hogy a hűtlenség nem előidézője, csak tünete egy problémás párkapcsolatnak, ennél azonban szemlátomást sokkal bonyolultabb a helyzet.

"Sokféle oka lehet a hűtlenségnek, és nem csak azon múlik a dolog, hogy egészséges-e egy párkapcsolat" - summázta a tanulmány szerzője, dr. Dylan Selterman.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek