Segít a fogyásban és a koleszterinszintet is csökkenti a babfogyasztás

A szuperétel kifejezés kezd egyre inkább elcsépeltté válni, a bab esetében viszont nagyon is helytálló. A bab egészséges, a bab tele van értékes tápanyagokkal, babot megéri enni. Becsüld meg te is úgy, ahogy Bud Spencer tette, jó lesz!

A Consumer Reports szerint a bab fogyasztása csupa előnnyel jár. Annak ellenére, hogy milyen olcsó, tele van értékes tápanyagokkal – többek között rézzel, folsavval, vassal, magnéziummal, káliummal, cinkkel, fehérjékkel és rostokkal –, ráadásul a krónikus betegségek megelőzésében is komoly érdemekkel bír.

Jót tesz a szívednek

Egy kutatás megállapította, hogy azoknál, akik heti négy alkalommal fogyasztottak babot, 22 százalékkal csökkent a szívbetegségek kockázata, egy másik pedig arra jutott, hogy mérsékli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét, illetve segít kontroll alatt tartani a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét.

A bab egészségvédő hatású étel, amit számos formában, levelesekhez, salátákhoz, mártogatósokhoz és desszertekhez is fel lehet használni

– hívta fel a figyelmet Julie Garden-Robinson, az Észak-Dakotai Egyetem élelmiszer- és táplálkozási specialistája.

Nemcsak finom, hanem egészséges is
Nemcsak finom, hanem egészséges isShutterstock

Szuper fehérjeforrás

Azon túl, hogy keményítőben gazdag, a bab értékes fehérjeforrásnak számít, egy csészényi adagja körülbelül 15 grammot tartalmaz. Márpedig a növényi alapú fehérje jót tesz az egészségednek.

Egy négy ország idősebb lakóinak részvételével végzett tanulmány azzal a következtetéssel zárult, hogy a hüvelyesek napi adagjának 20 grammos növelése akár 8 százalékkal is csökkentheti a halálozási rizikót.

Rengetege fajtája van

És mindegyik más miatt jó. A fehér babban több a kalcium és a rezisztens keményítő, az adzuki bab – ami káliumkészleteid feltöltésére is alkalmas –, a garbanzo bab, avagy a csicseriborsó, valamint a lima bab vasban gazdag, míg vörös és fekete variánsai tele vannak antioxidánsokkal.

Segíthet a fogyásban

Az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi szaklap 21 kutatás eredményét összesítő elemzése szerint azok az emberek, akik hat héten át naponta 70-255 gramm babot ettek, súlycsökkenésről számoltak be. A kutatók úgy gondolják, hogy azért, mert fogyasztása teltségérzetet okoz és szabályozza a vércukorszintet.

Csökkenti a koleszterinszintet

A babban lévő oldható rostok szintén előnyösek a szervezet számára: 5-10 grammos mennyiségben 5 százalékkal csökkentik az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának adatai szerint. További hasznos tudnivaló, hogy fél csészényi főtt bab 0,6-2,4 gramm oldható rostot tartalmaz.

Tömérdek fogás készíthető belőle
Tömérdek fogás készíthető belőleShutterstock

Konzervként sem rossz

A szárazbab elkészítése némi macerával jár, hiszen felhasználása előtt be kell áztatni. Ha nincs kedved vele vesződni, jó hír lehet a számodra, hogy konzerves formája sem ördögtől való. A tápanyagtartalma szinte ugyanolyan, csak épp gyakran hozzáadott sót tartalmaz. Szerencsére ezt viszonylag egyszerű orvosolni: ha beáztatod, vagy átöblíted, 25-40 százalékától rövid úton megszabadulhatsz.

Úrrá lehetsz a gázokon

A babfogyasztás egyik kellemetlen velejárója, hogy puffadást okoz. Ha azonban rendszeresen eszel babot, a pukiveszély már egy hét elteltével elkezd visszaesni.

A rostbevitel fokozatos emelése segíti a bélrendszer alkalmazkodását

– mutatott rá Libby Mills, az Amerikai Dietetikai és Táplálkozástudományi Akadémia szóvivője, aki szerint az átmenetet a fokozott vízfogyasztás is megkönnyíti. Más tippek emellett még a bab beáztatását és a puffadásgátló készítmények alkalmazását említik.

Nincs ötleted, hogy mit főzz belőle? Steiner Kristóf az indiai csilis babra esküszik, de például ezzel a csípős babpástétommal sem tévedhetsz nagyot. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra