Tanulj meg a hátadon aludni, jobb lesz minden!

Ugyan senki sem alszik egyetlen pózban, mozdulatlanul, de mindenkinek van kedvenc testhelyzete. Most kiderül, hogy érdemes-e ezen változtatni, vagy minden úgy jó, ahogy van.

Nagyon nem mindegy, hogy mennyire pihentetőek az éjszakáid, és itt nemcsak a mennyiségbeli tényezőkre gondolunk, mert hiába alszol 7-8 órát, ha reggel úgy ébredsz fel, mint akit agyonvertek. A Popular Science szerint nagyon fontos például az, hogy milyen pózban töltjük az éjszakát.

Többség dönt

Mégpedig az oldalt fekvés mellett, ami nem annyira rossz, de nem is az igazi, hiszen csípő- és vállfájdalmakhoz vezethet, és ha valaki a jobb oldalát részesíti előnyben, akkor ne csodálkozzon, ha hajlamos rá, akkor a gyomorégése csak rosszabb lesz. A "balosok" kicsit kedvezőbb helyzetben vannak, sőt, egyesek szerint ez az alvós pózok legjobbika. Az élményt egyébként azzal lehet fokozni, hogy egy vastagabb párnát helyezünk a fejünk alá, ami jól alátámasztja, és ezáltal kíméli a vállakat, sőt, aki akarja a térde alá is tehet egyet, ennek állítólag a háta fog majd örülni. 

shutterstock 66634000
Shutterstock

Nem kéne

A szakértők szerint a hasonalvók szúrnak ki magukkal a legjobban, hiszen a belső szervekre is nagyobb nyomás nehezedik, a gerinc nem tudja tartani a természetes ívét, és kénytelen vagy a fejedet is elfordítani valamilyen irányba, ha levegőt akarsz kapni, és ez sem annyira kíméletes. Valamelyest segít, ha egy párnát helyezel a hasad alá, és a fejedet is megemeled, hogy ne kelljen elfordítani. Talán nem csoda, hogy igen kevesen vannak, akik ilyen pózban alszanak.

Nem túl népszerű

Lehet, hogy ez a legegészségesebb póz, de az embereknek csupán a nyolc százaléka alszik a hátán. Mázlisták, mi? De pontosan miért is? Mert ez egy viszonylag semleges testhelyzet, ami segít csökkenteni a különböző mozgásszervi fájdalmakat, valamint a gyomorégést, hiszen - már ha párna van alatta - a fejed magasabban van a mellkasodnál. Egy rossz hírünk azért van, bármilyen tökéletes párnát is választasz, ha horkolsz, akkor a háton alvás mégsem a te műfajod. 

Tréningezz!

Ha sehogy nem bírod rávenni magad arra, hogy a hátadon aludj, akkor a szakértő szerint a következőket kell tenni:

  • tegyél párnákat mindkét oldaladra, és a térded alá is, így nem tudsz majd olyan könnyen változtatni a testhelyzeteden
  • ha az előbbi módszer sem vált be, akkor sincs minden veszve, bár lehet, hogy ez a praktika sokakat eltántorít majd a céljuktól, hiszen a végső trükk, hogy teniszlabdákat kell varrni a hálóruhádra/pizsamádra (kivéve természetesen a hátuljára), így biztosan elmegy a kedved a forgolódástól.

Kényelem mindenekelőtt!

És igen, lehet, hogy sokkal egészségesebb a hátunkon aludni, de mi van azokkal, akik számára egyszerűen nem természetes, hogy ilyen pozícióban maradjanak, a tréning ellenére sem? "A kényelem nagyon fontos. Ha fájdalmas, vagy nem komfortos valamilyen testhelyzet, romlik az alvás minősége. Ez utóbbi hatással van az egészségünkre, energiaszintünkre, hangulatunkra és a memóriánkra" - nyilatkozta Shelby Harris alvásszakértő, aki szerint ha a váltás komolyan befolyásolja a cirkadián ritmusunkat, akkor nyugodtan térjünk vissza a régi, jól bevált pózunkhoz. Főleg, ha nem is volt vele komolyabb problémánk, vagyis nem ébredtünk reggelente sajgó végtagokkal és egyebekkel. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra