Így ismerheted fel a pszichopatákat és a szociopatákat

Norman Bates, Hannibal Lecter, Patrick Bateman, Tyler Durden, Dexter... Mi a közös bennük? Hogy pszichopaták. Vagy lehet, hogy inkább szociopaták? Gyakran még a szakértők is tévednek abban, hogy valakit a pszichopaták, vagy a szociopaták körébe kell-e sorolni. Pedig van különbség a két embertípus között.

Ha azt mondod, hogy gőzöd sincs, hogy valamelyik kedvenc filmedből a megveszekedett főgonosz pszichopata-e vagy szociopata, akkor nem vagy egyedül. Rendőrök, pszichiáterek, de még igazságügyi pszichológusok is sokszor random használják a két fogalmat, mintha kb. ugyanazt jelentenék. Ha rákeresel bármelyik szóval filmszereplőkre, ugyanazon filmek listáját kapod, akár szociopatát, akár pszichopatát írsz be. Pedig nem ugyanazt a személyiségzavart jelöli a két szó. A kétféle állapot okaiban és megjelenési formáiban egyaránt eltér egymástól – ahogy erre Scott Bonn kriminológus is rámutat a Psychology Today-en megjelent cikkében.

Azért nem egy nagy tévedés összekeverni őket, a mentális betegségek diagnosztikai kalauzában, a DSM-5-ben is ugyanabba a kategóriába tartoznak: antiszociális személyiségzavarok. Egyes fontosabb, a többi ember szempontjából igen veszélyes jellemzőikben is egyeznek. Hogy mik a közös pontok?

  • A törvények és társadalmi, erkölcsi szabályok figyelmen kívül hagyása
  • Mások jogainak semmibevétele
  • A megbánás és bűntudat teljes hiánya
  • Hajlam az erőszakos és agresszív viselkedésre

Eddig az egyezések. Lássuk a különbségeket!

A szociopaták őrjöngenek

A szociopaták idegesek, és könnyen indulatba jönnek. Viselkedésük kiszámíthatatlan, sűrűn vannak érzelmi kitöréseik, melyek sokszor szélsőségesen agresszívak. A pszichopatáknál sokkal inkább jellemző rájuk, hogy aluliskolázottak, a társadalom peremén élnek. Általában nem tudják hosszú ideig megtartani az állásukat, nem bírnak megmaradni egy helyen. Számukra is nehézséget okoz, de nem teljesen lehetetlen, hogy érzelmi kötődést alakítsanak ki másokkal.

Annak ellenére, hogy magasról tesznek a társadalmi szabályokra, és a törvényekre úgy általában, azért egy-két emberhez, vagy egy csoporthoz a szociopaták is képesek lehetnek kötődni. Ennek ellenére, kötődéseik száma alacsony, és elég sivár. Összességében gondjaik vannak kapcsolatok kialakításával.

A külső szemlélőnek a szociopaták zavartnak és kiszámíthatatlannak tűnnek. Ha egy szociopata mondjuk gyilkosságot követ el, akkor azt hirtelen felindulásból, átgondolatlanul teszi. Mivel tetteik mögött nem áll okos tervezés, és viselkedésük szélsőséges, ezért mind a profiknak, mind a műkedvelő személyiség-tipológusoknak könnyebb dolguk van velük. Egy ordítozó, beilleszkedni képtelen, szabályokat be nem tartó, agresszív alakban nem egy agysebészet felismerni a szociopatát.

Mi a különbség a pszichopata és a szociopata között?
Mi a különbség a pszichopata és a szociopata között?Shutterstock

A pszichopaták elbűvölnek

A pszichopaták már egészen más tészta. A szociopatákkal ellentétben ők tényleg képtelenek kötődni bárkihez is, vagy empátiát érezni. Természetükből fakadóan agresszív ragadozók, akik a többi embert saját szórakoztatásukat szolgáló tárgynak tekintik. Ugyanakkor mesterei a manipulációnak és a színlelésnek. Robert D. Hare, kriminálpszichológus, aki egész életében a pszichopátiát kutatta, könyvében elismeri, hogy újra és újra bedől nekik még ő is.

A pszichopaták sokszor iskolázottak, magas pozícióban vannak, gyakran családjuk van. Az emberi érzések teljes skáláját remekül színlelik, anélkül, hogy ezekből ők belül bármit is éreznének. Néha évekig, évtizedekig elélnek más emberek társaságában úgy, hogy azoknak fogalmuk sincs arról, milyenek is valójában. Valakitől hallottam a kifejezést, hogy pszichopata báj. Ez jól utal arra, hogy mennyire megnyerők, szimpatikusak tudnak lenni ezek a lelkük mélyén kíméletlen, és érzelmi kötődésre, együttérzésre képtelen emberek.

A pszichopata bűnözők általában nyugodtak. Tetteiket alaposan megtervezik, és pontosan, kézremegés nélkül hajtják végre. Van B és C tervük is, nem esnek pánikba. Felismerésük, és bíróság elé állításuk az okos tervezésnek, és a manipulációs képességüknek köszönhetően nagyon nehéz. És sajnos azt is szinte lehetetlen felismerni, ha éppen te vagy az, akit egy pszichopata új játékszerének választott.

Pszichopata=öröklés; szociopata=környezet

A két állapot kialakulásának más oka van. Míg a pszichopátia veleszületett (az impulzuskontrollért és érzelmekért felelős agyterületek nem megfelelő volta miatt); addig a szociopátia inkább gyerekkori traumák, bántalmazás hatására alakul ki.

Kétségtelen, hogy a legveszélyesebb bűnözők a pszichopaták. Bár szerencsére ritkábbak, mint a szociopaták. A sorozatgyilkosok nagyjából fele pszichopatának bizonyult.

Ezt nézd meg, hogy megjegyezd, melyik melyik

Ugyan mindkét típus itt él köztünk is, leginkább filmekből ismerjük őket. Bár ahogy írtam, nagy a katyvasz a filmkészítők fejében is, hogy akkor ők most pszichopatát, vagy szociopatát visznek-e vászonra. Néhány éve 10 pszichiáter 400 filmet nézett végig, hogy megtalálják a legtökéletesebb pszichopata-ábrázolást. A nyertes Javier Bardem, vagyis az általa alakított Anton Chigurh lett a Nem vénnek való vidékből. Szóval, aki ízig-vérig pszichopatát szeretne látni, ezt a filmet nézze meg.

Addig is ideteszek két jó példát a Breaking Bad-ből. Ha örökre meg szeretnéd jegyezni, melyik a pszichopata és melyik a szociopata, ezeket nézd meg. A Breaking Bad csodálatos sorozat, elképesztő karakterekkel, és jellemfejlődés-ábrázolással. És nem, a főszereplő Walter White egyik sem volt.

Itt van viszont Tuco, a mexikói gengszter, a szociopata prototípusa:

És a nála sokkal inkább hidegrázást okozó pszichopata Gustavo „Gus” Fring. Gus ebben a jelenetben éppen kivégez egy rivális drogkartellt. Iszonyú kockázatos a dolog, a kartell főhadiszállásán, úgy, hogy Gus maga is beveszi a mérget. Nem lehet tudni, hogy mindenki eleget ivott-e a méregből, egyszerre és eléggé hat-e majd, rengeteg helyen csúszhat be gikszer. Ám Gus meg sem rezdül, elegánsan és hidegvérrel meghányatja magát, megigazítja drága szemüvegét, lepöcköl egy szöszt makulátlan ingéről, és kimegy, hogy szenvtelenül végignézze több tucat ember halálát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek