Ennyi alvásra van szüksége a szívednek. A túl sok alvás is veszélyes!

Hat órára mindenképp szükséged lesz, egy kutatás szerint azonban még a krónikus alváshiánynál is komolyabb problémát jelent az, ha átesel a ló túloldalára és túl sokat alszol.

Egy szívműtétekre specializálódott athéni intézet 11 korábbi kutatás eredményeit összefoglaló analízise alapján úgy tűnik, nem csak azok vannak bajban, akik hat óránál kevesebbet alszanak: akik túlzásba esnek, azaz 9 óránál többet átlagolnak, szintén sokat kockáztatnak. Az IfLScience szerint többek között a koszorúér-betegség és az agyvérzések kockázatát is megnöveli az alváshiány.

Az alváshiány is rizikófaktor

Évente 17,7 millióan halnak egyébként bele a szív- és érrendszeri betegségek valamelyikébe. A legjelentősebb és legismertebb kockázati tényezők, azaz a dohányzás, az egészségtelen étrend, a rendszeres testmozgás hiánya és a túl sok só mellett az alváshiányról is régóta tudjuk, hogy növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A szívednek sem jó előjel, ha reggelente menekülnél a vekker elől
A szívednek sem jó előjel, ha reggelente menekülnél a vekker előlShutterstock

Csipkerózsika elég rosszul áll

Egyelőre nem egyértelmű, pontosan miért és hogyan befolyásolják mindezt az alvásproblémák, a nemrég prezentált, közel 1 millió ember egészségügyi adatai alapján összeállított tanulmány szerint azonban elég egyértelmű a helyzet: a 6 óránál kevesebbet átlagolók esetében 11 százalékkal, a 9 óránál is többet szendergő felnőttek esetében pedig 32 százalékkal nő meg a kockázata annak, hogy a következő 9 év alatt valamilyen szívbetegséggel diagnosztizálják őket.

Azt tudjuk, hogy az alvásproblémák többek között az anyagcserét, a vérnyomást és bizonyos gyulladásos állapotokat is kedvezőtlenül érintenek, az azonban továbbra sem egyértelmű, milyen ok-okozati kapcsolat áll fenn a két jelenség között.

Más következményei is vannak

A krónikus alváshiány mindenesetre elég horrorisztikus következményekkel jár, ilyenkor ugyanis a még működőképes agysejteket és szinapszisokat is legyalulják az agy „kukásai”, arról nem is beszélve, hogy a szívbetegségek mellett a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a depresszió kockázatát is megemeli az alváshiány.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek