A koleszterincsökkentőt be kell szedni. Akkor is, ha semmi bajod. Pont.

Hiába szidják őket, valójában csökkentik a stroke és a koszorúér betegség kialakulásának esélyét, és még akár az egészséges emberek életét is meghosszabbíthatják a sztaninok a kardiológusok szerint.

Bár a koleszterincsökkentők folyamatos támadások kereszttüzében vannak, tudományos bizonyítékok egész sora és valamennyi kardiológiai társaság ajánlása azt mondja: igenis szükség van rájuk, szedésük életmentő lehet. Használatukkal legalább harmadával csökkenthető a szív- és agyi érrendszerrel kapcsolatos betegségek kockázata. A közelgő Szívünk Napja alkalmából a Magyar Kardiológusok Társasága közleményben hívja fel a figyelmet arra: hallgassunk az orvosunkra!

Nincs olyan alacsony érték, aminél alacsonyabb ne lenne még jobb

Az utóbbi időben több támadás éri a sztatinokat, vagyis a koleszterincsökkentő készítményeket, teljesen alaptalanul. Ezeket megelőzően, illetve azt követően is megannyi tudományos bizonyítékot sorakoztattak fel a kutatók, hogy használatuk igenis hatásos, és nincs olyan alacsony koleszterinérték, aminél alacsonyabb ne lenne még jobb - olvasható a közleményben.

Valamennyi ajánlás a világban a sztatinok általános alkalmazását, vagy annak megfontolását javasolja, akár az egészséges és kockázatmentes lakosság körében is. "Sokkal több embernek lenne szüksége rá, mint ahányan szedik. A koleszterincsökkentő sztatinok a legjobban bevizsgált készítmények a hatás és mellékhatás tekintetében. Ezek alapján tudjuk biztonsággal állítani, hogy a koleszterincsökkentő-ellenes vélemények zömének semmilyen valóságalapja sincs.

Nincs olyan alacsony koleszterinérték, aminél alacsonyabb ne lenne még jobb
Nincs olyan alacsony koleszterinérték, aminél alacsonyabb ne lenne még jobbShutterstock

Nem csodaszerekről van szó, de rendszeres szedésükkel – bizonyítottan – 30 százalékkal csökkenthető a szív- és agyi érrendszeri megbetegedések kockázata. A koleszterincsökkentést ellenző vélemények az utóbbi időben felerősödtek, bár ez az ádáz vita több évtizedes, annak ellenére, hogy a szentpétervári Nyikolaj Anyicskov azért tudott koleszterinnel etetett nyulaknál érelmeszesedéses modellt létrehozni, mert felfedezte, hogy az emberi artériák bizonyos sejtjeiben halmozódik fel az a sárgás anyag, amit koleszterinnek nevezünk. Az emberek legalább fele ma nálunk az ebből eredő szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségben szenved, illetve ez okozza a halálát” - hívja fel a figyelmet prof. dr. Bajnok László belgyógyász, lipidológus (a vérzsír problémák specialistája), egyetemi tanár.

A koleszterincsökkentő biztonságos

Joseph Goldstein és Michael Brown 1985-ben Nobel-díjat kapott a vér-koleszterinszint szabályozási mechanizmusának feltárásában és egy korszerű koleszterincsökkentő gyógyszercsalád ez alapján történő kifejlesztésében játszott kiemelkedő szerepéért. Az elkövetkező évek nagy, sztatinokkal– és mostanában ezt kiegészítő, egyéb koleszterincsökkentő gyógyszerekkel is – végzett vizsgálatainak eredményei igazolták, hogy valóban milyen kiemelkedő jelentőségű felfedezésről volt szó. Ráadásul a koleszterincsökkentők biztonságos készítményeknek bizonyultak, és nemcsak a koszorúér betegség, hanem a stroke kockázatát is képesek csökkenteni.

Az Európai Kardiológiai Társaság ajánlása szerint egy 40 éves, panasz- és tünetmentes magyar férfi vagy 50 éves nő kardiovaszkuláris kockázata már olyan mértékű, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelés megfontolandó. A magyar kockázat besorolás kissé tartózkodóbb, de egy 50 éves magyar férfinak vagy egy 60 éves nőnek a kockázatmérséklésére a sztatin akkor is kifejezetten ajánlott, ha az illető nem dohányzik és nincsenek olyan betegségei, mint például a magas vérnyomás.

A sztatinok által nyújtott prevenció ahhoz mérhető, mint amit a fertőző betegségek ellen a védőoltások nyújtanak. Ezeken kívülegyéb eszköz még nincs az orvostudomány tarsolyában az ilyen (egyébként egészséges) egyének számára, hogy az egészségüket megőrizzék, a betegségek kockázatát mérsékeljék. Tehát becsüljük meg a koleszterincsökkentőket, mert nem olyan nagy a fegyvertárunk” - hívta fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága nevében a professzor.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek