A reflux ma már nem csak kezelhető, gyógyítható is!

Nem muszáj együtt élni a reflux kellemetlen tüneteivel, felhagyhatunk a savcsökkentők szedésével, és visszaszokhatunk a fűszeres ételekre is, ha bevállalunk egy minimálisan invazív műtétet.

Bizonyára te is tapasztaltad már egy-egy bőséges, fűszeres vagy zsírban gazdag lakoma után, hogy milyen az, amikor a torkodba szalad a gyomorsav. A refluxbetegséggel küzdőket ehhez képest rendszeresen égő fájdalom, hányinger és kellemetlen szájíz gyötri, súlyos esetben pedig a visszaáramló sav és epe komoly szövődményekhez is vezethet.

Éppen ezért vannak az érintettek diétára és különböző gyógyszerkúrákra ítélve. Jó hír azonban, hogy már létezik olyan műtéti eljárás is, amely teljesen megszüntetheti a betegséget. 

  • A reflux nem savtúltengést jelent, hanem azt a jelenséget, amikor a nyelőcsövet elzáró izmok nem működnek megfelelően, ezáltal utat engednek a gyomorsavnak visszafelé.
  • A rekeszizomsérv gyakran hozzájárul a reflux tüneteinek kialakulásához. Ilyenkor a gyomor felső része részben vagy egészben „felcsúszik” a mellüregbe, ahol a nyomás hatására a gyomortartalom visszafelé áramlik. Ez pedig irritálja a nyelőcsövet, gyomorégést, köhögést és sok más kellemetlen tünetet okoz.

Miért leszünk refluxosak?

Nagyon sok múlik azon, hogyan táplálkozunk, mikor és mennyit eszünk. A túlsúly sokszor a reflux velejárója, de a betegséget okozhatja stressz és bizonyos gyógyszerek (allergia, vérnyomás, nyugtató) mellékhatásai is lehetnek kiváltó okok.

A kezeletlen reflux komoly szövődményekkel járhat

Súlyos refluxos betegeknél előfordul, hogy a lefekvés után visszaáramló sav olyan mértékben marja a nyelőcsövet, hogy kénytelenek ülve, felpárnázva aludni. Ez már önmagában fáradtságot, levertséget okoz, nem beszélve a napközben is tapasztalt gyomorégésről, köhögésről, hányingerről, kellemetlen szájízről és szájszagról.

Már nemcsak kezelhető, hanem gyógyítható is a reflux
Már nemcsak kezelhető, hanem gyógyítható is a refluxShutterstock

A visszaáramló sav és epe előbb-utóbb a nyálkahártya sejtjeinek károsodását okozhatja, amiből először nyelőcsőgyulladás alakul ki. Ha a gyulladás hosszú ideig fennáll, vérzés, fekély, vagy a nyelőcső beszűkülése következhet be, valamint tartós nyálkahártya-sérülés is kialakulhat, amely növeli a nyelőcsőrák esélyét is.

Mit tehetünk?

Ez attól függ, mennyire súlyos a refluxunk. Gyakran elég, ha a szokásainkon változtatunk, kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, a dohányzást, az alkoholos, a koffeintartalmú és a szénsavas italokat, valamint a késői vacsorákat

Amennyiben az életmód-változtatás nem segít, különböző gyógyszeres kúrákkal enyhíthetők a tünetek, melyek azonban később bármikor visszatérhetnek.

Soha nem múlik el?

A reflux kezelhető minimálisan invazív sebészi módszerekkel is, amelyek során a gyomor felső részéből a nyelőcső alsó része körül egy mandzsettát képeznek. „Ez egy szelepként működik, azaz átengedi a táplálékot a nyelőcső felől, ugyanakkor megelőzi a gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe. Az öt apró vágás elvégzéséből álló beavatkozás nagyjából másfél órát vesz igénybe. A műtét után egy éjszakát javasolt a kórházban tölteni, majd 10-14 nap lábadozás után ismét munkaképessé válnak a betegek” – árulja el dr. Vasas Péter, a Duna Medical Center sebésze. A beavatkozást követően persze érdemes még az előírt diétát követni, de heteken belül jöhet már egy frissítő limonádé vagy akár egy csípős leves is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra