Így macskázz, ha allergiás vagy a szőrre!

A komolyabb allergiás reakciók tényleg véget vetnek a cicázásnak, az enyhébb reakciókra viszont nem feltétlenül kell teljes macskamentesítéssel reagálnod.

Ha a macskák többségének preferenciáit is figyelembe akarod venni, tulajdonképpen egyáltalán nem zavaró tényező az allergia: autók kerekei és kerítések mögött eltűnő macskákat távolról is tanulmányozhatsz. Ha viszont egy agresszív allergia ellenére sem vagy hajlandó lemondani a macskadögönyözésről, nem árt, ha tudod, miért sírod tele a bundájukat.

Nem a szőrrel van a baj

Az allergiás reakciókat a macskák bőréről leváló, korpaszerű hámsejtekben, illetve az állatok vizeletében és nyálában is megtalálható fehérjék okozzák. A cél tehát az, hogy minél kevesebb ilyen allergén lebegjen a levegőben és kerüljön a párnákra, takarókra. Az allergiagyógyszerek szedése és a kisebb-nagyobb trükkök persze csak az enyhébb lefolyású reakciók esetében lesznek képesek tolerálhatóvá tenni a cicák jelenlétét.

Mit tehetsz, ha allergiás vagy a macskára?
Mit tehetsz, ha allergiás vagy a macskára?Shutterstock

A hálószobát például érdemes macska- és allergénmentes övezetté nyilvánítani… természetesen csak azért, hogy onnan kilépve egy fokkal bátrabban nyúlhassunk a simulékonyabb kandúrokhoz. Az idősebb állatok valamivel több hámsejtet hagynak egyébként maguk után, igazán hatékony megoldást tehát csak a napi rendszerességű fürdők jelentenek. Amire hajlamosak persze egy kissé… furcsán reagálni a macskák.

Egyéb praktikák

A Lifehacker szerint az állatok kiszáradó bőrét hidratáló és tisztán tartó készítmények, illetve a fürdetők kegyetlenkedése ellen fogakat/karmokat is bevető macskák nedves törlőkendőkkel való lecsutakolása is segíthet egyébként, ahogy a légtisztító berendezések, a porszívózás és a macskatapogatás utáni kézmosás is.

A szkafanderszerű kabátokról nem is beszélve. Hátha a macskád is űrsétákról álmodozik!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek