Kiderült, melyek az igazi spermagyilkos alsónadrágok

Néhány éve már lehet arról hallani, hogy a túl szűk alsónadrágok negatív hatással vannak a spermiumok képződésére, egy nagyszabású tanulmány ennek az összefüggésnek járt most utána. Ha boxerpárti vagy, akkor örülni fogsz az eredményeknek.

Bár a pontos fiziológiai háttér még nem tisztázott, a Harvard kutatóinak vizsgálata szerint a boxeralsót viselőknél nagyobb a spermában a spermiumkoncentráció és nagyobb az úszó spermiumok aránya, míg a hosszú szárú vagy száratlan szűk alsónadrágot viselő férfiak vérében magasabb a spermium termelését ösztönző follikuluszstimuláló hormon (FSH) koncentrációja. A szakértők azt feltételezik, hogy ez utóbbi folyamat már a test reakciója lehet a korlátozott spermiumtermelésre - írja az IFLScience.com.

Az FHS, azaz a tüszőserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődő kémiai hírvivő anyag, mely a ciklus első felében a petefészek növekedését és működését szabályozza. Ahhoz viszont, hogy megtörténjen a tüszőrepedés, szükség van a luteinizáló hormonra is.

Az LH szerepe az, hogy tovább érleli a tüszőt, miután az FSH előkészítette, és amikor az LH-termelés eléri a csúcsot, akkor kiszabadul a petesejt a tüszőből, vagyis megtörténik az ovuláció.

Számít a hőmérséklet

Az evolúció során azért kerültek a herék a férfi testén kívülre, mert a bennük termelődő spermiumok számára az ideális hőmérséklet egy Celsius-fokkal a testmag hőmérséklete alatt van. A túlságosan szűk alsónadrágok azonban túl közel tartják a heréket a testhez, ami miatt a spermaképződés akadályozottá válhat.

Boxer vagy fecske?
Boxer vagy fecske?Michael Rowe / Getty Images Hungary

A kutatócsapat összesen 1186 ondómintát vizsgált meg, olyan férfiakét, akik 2000 és 2017 között - a partnerükkel együtt - termékenységi kezelésen estek át. A 656 alany közül 304-től vérmintát is vettek, hogy megfigyeljék az FHS-szintet, az ösztradiol szintjét, valamint a luteinizáló hormon szintjét - ez utóbbi a reproduktív sejtek fejlődéséért felelős hormon.

A Human Reproduction című szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint a boxert viselő férfiaknál - a vizsgálati alanyok 53 százaléka - 25%-kal magasabb spermiumkoncentrációt, 17%-kal magasabb spermaszámot, és 14%-kal alacsonyabb FHS-szintet mutattak ki a szűk alsónadrágot hordó férfiakhoz képest. A szakértők figyelembe vettek olyan, spermaképződést befolyásoló tényezőket, mint az életkor, a BMI-értékek, az életmód és az utolsó ejakuláció ideje, ugyanakkor elismerték a módszer hiányosságát is.

Mégpedig azt, hogy mivel a cirkadián ritmus is hatással van a sperma minőségére, az eredményeket elkerülhetetlenül befolyásolta, hogy az alanyok 67%-a csak egyetlen mintát adott be. Mindemellett azért sem lehet általános következtetéseket levonni, mert a vizsgálati alanyok egy meddőségi klinika páciensei voltak.

Mindemellett a tanulmány rávilágít arra, hogy a termékenységi problémákkal küzdő férfiak pozitívan befolyásolhatják a nemzőképességüket.

Te milyen típusú alsónadrágot hordasz?

Oszd meg másokkal is!
Mustra