6 kérdés a székelésről, amit nyilván nem beszélsz meg senkivel

Az emberek 49 százaléka konzekvensen kerüli saját székletének látványát, holott egy csomó fontos következtetést lehetne levonni belőle.

A székelés tipikusan egy olyan dolog, ami miatt nincs értelme különösebben pironkodni, hiszen alapvető emberi szükségletként mindannyiunkat érint (igen, még a lányokat is!). Ennek ellenére vannak, akiket a téma kellemetlenül érint, így nem is hajlandóak beszélni róla. Pedig kéne, mert a fejekben uralkodó káosz akár egészségügyi kockázatokhoz is vezethet. A Mirror ezért most Enid Taylor naturopátiás orvos és táplálkozástani szakértő segítségével szegődött a székletet érintő gyakori tévhitek nyomába. 

Rá kell szánni az időt?

Bár sokan a napi sajtóval vagy kedvenc könyvükkel vonulnak be a mellékhelyiségbe, a nagyvécé igazából nem igényel hosszas időráfordítást. Olyannyira nem, hogy kutatók szerint a procedúra fizikai része mindössze 12 másodperc alatt játszódik le.

A szakember azt mondja, nem számít, hogy megvárod-e, amíg rádtör a szükség, vagy megpróbálsz elébe menni a dolognak, a siker főleg a személyes preferenciákon múlik. A vécézésnek ugyanakkor könnyűnek és fájdalommentesnek kell lennie, ezért ha nem megy, inkább ne erőltesd, mert hasfájás lehet belőle.

Van, aki olvas, van, aki mobilozik közben
Van, aki olvas, van, aki mobilozik közbenShutterstock

Barnának kell lennie?

Mármint a végterméknek. A barnaság az epe munkájával magyarázható, ami az ételek lebontását segíti, de az egészséges széklet színe ettől még a sárgásbarnától kezdve egészen a sötét csokiszínűig terjedhet. 

A széklet küllemét néha az étrend is befolyásolja. Ha például kellő mennyiségben fogyasztasz élénk színű ételeket, az lilás árnyalatúvá festheti, ám amíg nem fekete, vörös, vagy feltűnően világos, nincs mitől tartanod. Az utóbbi viszont májproblémákra is utalhat, ezért ha rendszeresen tapasztalod, érdemes lehet orvoshoz fordulni miatta.

Jó ötlet legalább egy gyors pillantást vetni a székletedre, mert az általános egészségügyi állapotodról is tájékoztatást adhat.

Ha pedig már szemügyre veszed, ellenőrizd azt is, hogy úszkál-e. Amikor a bélrendszered rendesen működik, az olajokat és zsírokat is megemészted, amitől a székleted alámerül a vízben. Ha azonban visszatérő jelleggel lebegő objektumokat látsz a vécében, gondok támadhattak az emésztéseddel.

Nem para, ha visszatartom hazáig?

Bármennyi is idegenkedsz a nyilvános vécéktől vagy az irodai mellékhelyiségtől, nem tanácsos sokáig ellenállni a természet hívó szavának.

Ha alkalmanként visszatartod a székleted, azzal nincs gond, de ne csináld állandóan

– javasolta rá Alison Chan, a Mit árul el rólad a székleted című könyv szerzője.

Hogy miért? Azért, mert ha szembeszállsz a késztetéssel, az székrekedéshez vezethet. Minél tovább tartogatod ugyanis a székletet a végbeledben, annál keményebb lesz. Némi öröm az ürömben, hogy a bélgázokat illetően már egy fokkal szabadabb a mozgástered. Ha nem akarsz mások orra alá durrantani, ne tedd, bár a levegőnek egyszer így is úgy is távoznia kell.

Ne halogasd túl sokáig
Ne halogasd túl sokáigShutterstock

A büdös széklet az egészségtelen belek jele?

Jó, nyilván virágillatú soha nem lesz, de ez így teljesen normális, hiszen a szag azt jelzi, hogy a bélrendszered keményen dolgozik a „rossz” baktériumok, elhalt sejtek és méreganyagok eltávolításán.

A bűz mértéke azon is múlik, hogy mit juttatsz a szervezetedbe. A magas kéntartalmú hús- és tejtermékek, a fokhagyma és a káposztafélék például fokozzák a gáztermelést, a zsírban tocsogó gyorsételek és feldolgozott élelmiszerek meg lassan emészthetőek, ezért hosszabb ideig rostokolnak a beleidben. Az eredmény mindkét esetben ugyanaz: nehezen tolerálható szagok. Ezen maximum úgy tudsz javítani, hogy több zöldséget eszel (ami nem káposzta).

Napi egy alkalom az ideális?

A székelési gyakoriság emberenként változik, ezért ne dőlj be annak a mítosznak, hogy a napi egy alkalom a legegészségesebb. Amíg vécézési szokásaid nem befolyásolják az életminőséged vagy nem valamilyen ételintolerancia eredményei, addig ne tulajdoníts ennek komoly jelentőséget. Ötből egy brit állampolgár például naponta kétszer ürít, míg 36 százalékuk csak 3-5 naponta cselekszik ugyanígy. Az orvosi vizsgálat legfeljebb olyankor lehet indokolt, ha rutinodban tartós, 6 héten át tartó változások állnak be.

Mindenki máshogy csinálja
Mindenki máshogy csináljaShutterstock

Milyen az ideális széklet?

Nem is túl kemény, de nem is túl folyós, nincsenek rajta repedések és kemény csomók sem. Egyes ételek, mint amilyen a kukorica, oldhatatlan rostokat tartalmaznak, így akkor sem feltétlenül kell aggódnod, ha megemésztetlen darabok kandikálnak ki belőle. A véres és a nagyon sötét széklet ellenben már komoly problémákra utalhat.

Te szoktál beszélgetni bárkivel a székletedről?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek