Tényleg jobb lesz a szex a cukortól és csokitól?

Évszázadok óta mondják, hogy a jó minőségű csoki megmenti a szexuális életed is. De mit mond erről a tudomány?

A 19. században a cukrot még nem a diabétesz és a hiperaktivitás legfőbb okozójaként tartották számon, hanem úgy gondolták, hogy feltüzeli a szexuális vágyat. Sőt, ma is több élelmiszerről él a köztudatban, hogy azok fokozzák a szexuális vágyat. De mi igaz belőle? 

A tudomány mai állása szerint a cukor, a csokoládé, a fűszeres ételek vagy éppen a fűrészpálma fogyasztása és a szexuális étvágy között az égvilágon semmiféle bizonyított összefüggés nincs, sem a nőknél, sem a férfiaknál. Bár egész iparágak épülnek erre a tévhitre, de jó ha tudod, hogy még a ginkgo, ginzeng és a matcha libidóra gyakorolt hatása sem bizonyított. 

Annyi biztos, hogy ezek az élelmiszerek ha a szexuális vágyat nem is tüzelik fel, de legalább nagy kárt nem okoznak. Nem úgy, mint mondjuk néhány olyan készítmény, amik például jó magyarsággal a spanish flyra hivatkoznak, és tulajdonképpen kőrisbogár van benne, és ha az nem is bizonyított, hogy a libidót növeli, azt viszont elég sok tudományos feljegyzés bizonyítja, hogy a vesét kicsinálja és gyomorvérzést okozhat. Amire sok mindent lehet mondani, de azt semmiképpen, hogy szexi. 

shutterstock 566707630
Shutterstock

Vény nélkül kapható vágyfokozók veszélyei

A legnagyobb baj ezekkel a természetesnek mondott vágyfokozókkal, hogy nagyon sokszor tartalmaznak hasonló hatóanyagot, mint mondjuk a Viagra. Vagyis, a természethez túl sok közük nincs, ellenben ha nem gyógyszerészeti tisztaságúak, és nem orvos írja fel őket, akkor nagyon veszélyesek lehetnek.

Ezek a termékek ráadásul nagyon sokszor sima egyszerű étrendkiegészítőként kaphatók. Pedig előfordult már olyan is, hogy a vényköteles gyógyszerek terápiás dózisánál is nagyobb mértékben tartalmaztak hatóanyagot, ami bizonyos betegségek esetében vagy más gyógyszerekkel együtt nem kellemes órákat, hanem akár halált is okozhatnak. 

Biztonságos afrodiziákumok

Vagyis csokit, cukrot, ginzenget nyugodtan ehet az ember ha vágyfokozásról van szó, ha eléggé hisz benne, talán még hatásos is lehet. Mindenesetre legalább nem ártalmas. Ha pedig tényleg úgy érzed, hogy gond van a libidóddal, akkor érdemes felkeresni egy orvost, aki úgy tud segíteni, hogy közben nem okozol magadnak maradandó egészségkárosodást. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek