Tényleg jobban hűsít a hideg zuhany, mint a langyos vagy a meleg?

Nincs is jobb a nyári hőségben egy kellemes zuhanynál. De vajon melyik segít jobban lehűlni, ha hideg vagy meleg vízzel fürdünk?

Végre megjött a nyári kánikula, és a vízparton nyaralók örülhetnek a felhőtlen strandidőnek, míg a kevésbé szerencsések napi többször zuhanyzással próbálják lehűteni magukat. De nem mindegy, hogy merre tekerjük el a csapot, ugyanis könnyen lehet, hogy a szervezetünkből pont ellentétes reakciót váltunk ki, mint szeretnénk - írja a The Conversation.

Az emberi test számára az ideális külső hőmérséklet 28 fok körül van, ilyenkor a szervezetnek nem kell szabályoznia a hőt. Ettől eltérő esetben a testünk folyamatosan arra törekszik, hogy megőrizze az állandó hőmérsékletét, ami normál esetben hónaljban mérve 36-37 Celsius-fok között között mozog. A külső hőmérsékletet a bőrünk segítségével, az abban lévő hőreceptoroknak köszönhetően érzékeljük.

Ha a környezet a bőr hőmérsékleténél (ami körülbelül 33 fok) melegebb, akkor beindulnak a hűtést elősegítő folyamatok. Míg ha hidegebb van, akkor a szervezet megpróbálja minél inkább megtartani a hőt. A hőszabályozásnak fontos része a keringési rendszer, mely a vér megfelelő áramoltatásával képes biztosítani az állandó belső hőmérsékletet. 

Nem mindegy, merre tekerjük a csapot
Nem mindegy, merre tekerjük a csapotShutterstock

Hidegben a bőrhöz alig jut vér, ezért olyan sápadt a színe, és emiatt keletkeznek a fagyási sérülések. A szervezet ilyenkor arra törekszik, hogy a létfontosságú szerveket megóvja, és minél tovább tartsa a belső maghőmérsékletet. A keringés szabályzásán kívül ennek  további lehetséges módja az izmok remegtetése vagyis a didergés, valamint az anyagcsere-felgyorsítása révén történő hőtermelés.

Melegben a véráramlás felgyorsul (akár 7 liter/perc is lehet, ami 23-szorosa a normálisnak), így fokozódik a hőleadás a bőrön keresztül, és ettől pirosodunk ki. 33 fok felett pedig beindul az izzadás, ami hűsítő hatású, és akár tízszeresére fokozhatja a hőleadást.

A szervezetünk tehát inkább az alapján szabályozza a hőt, amit a bőrön keresztül érez. Vagyis ha hideg vízzel fürdünk, hiába érezzük úgy, hogy lehűtöttük magunkat, valójában csak azt értük el, hogy a szervezet bent tartsa a hőt. Néhány perccel később pedig újból melegünk lesz, és izzadni fogunk. Ezzel szemben, ha 33 foknál melegebb vízben zuhanyzunk, akkor fokozzuk a hőleadást. Lehet, hogy először túl melegnek fogjuk érezni a fürdőt, de sokkal kellemesebben fogjuk érezni magunkat utána.

Oszd meg másokkal is!
Mustra