Így változtatja meg a házasság a személyiséged

Bár a személyiségünk viszonylag stabil, állandó dolog, idővel változunk - fiatalon hirtelen, gyorsan, idősebb korban lassabban. Egy új tanulmány pedig bizonyítja, hogy a házasság korai szakaszának komoly beleszólása van személyiségünk alakulásába.

Nem csak a másik furcsa vagy jó szokásait vesszük át, de a személyiségünk is sokat változik a házasság első évében. Erre jutott az az új kutatás, melyben 169 frissen házasodott heteroszexuális párt követtek nyomon két éven át. A házastársakkal fél évvel az esküvő előtt, az első házassági évforduló körül, majd hat hónappal később is különféle, a Big Five modell alapján készült személyiségteszteket töltettek ki.

A Big Five öt személyiségvonása: Extraverzió, Barátságosság, Lelkiismeretesség, Érzelmi stabilitás, Kultúra/Intellektus.

Az eredmények alapján az első és az utolsó felmérés között eltelt idő alatt számos módon változott az alanyok személyisége - függetlenül olyan tényezőktől, mint az életkor, a demográfiai adatok, párkapcsolati előzmények, a párkapcsolat hossza, vagy a kapcsolattal való elégedettség mértéke. Íme, a részletek:

Rosszabb arcok lesznek a házastársak?

Az azért túlzás, hogy a házasság gonoszabbá teszi a feleket, de az tény, hogy az egymáshoz való alkalmazkodás rengeteg türelmet és kitartást igényel, amitől komolyodik, és időnként kevésbé elviselhető lesz az ember. “Az új státusz olyasfajta elköteleződéssel, áldozatokkal és döntéshelyzetekkel jár - beleértve a kölcsönös érzelmi, fizikai és pénzügyi függést -, amilyet a felek azelőtt nem tapasztalhattak (hacsak nem második vagy sokadik házasságról van szó). Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben a felek menet közben jönnek rá, hogy a házasság a valóságban nem teljesen olyan, mint ahogy azt elképzelték. Egy ilyen felismerés pedig bárkit képes a megszokottnál nyűgösebbé tenni” - magyarázza Justin Lavner pszichológia professzor, a tanulmány egyik szerzője.

shutterstock 457378225
Shutterstock

Nyugi, nem az van, hogy mégsem ő az igazi, csak az, hogy magától nem fog jól működni egy kapcsolat, dolgozni kell rajta, ha a boldogan éltek, míg meg nem haltak forgatókönyv szerint tervezi egy pár a közös jövőjét.

Az újdonságokra kevésbé nyitott feleség és a kevésbé extrovertált férj

Ez a fajta változás sem feltétlenül jó színben tünteti fel a házasság intézményét, de az egyik lehetséges magyarázat azért elég megnyugtató: “A friss házasok elsősorban egymásra és a kapcsolatukra fókuszálnak, így háttérbe szorulhatnak más társas kapcsolataik” - mondja a szakember. Az, hogy a felek hogyan élik meg ezt a változást, a saját perspektívájuktól függ.

Amit ugyanis a barátok zokon vesznek és elhanyagolásnak tartanak, a házastársak a partnerük iránti megújított elköteleződésként és a partnerükkel töltött minőségi időként foghatnak fel - éppen ezért szerintük ezzel nincs is semmi baj. Arra azonban tényleg érdemes odafigyelni, hogy az összeszokás ideje alatt ne szűnjön meg a kapcsolat a számunkra fontos emberekkel.

A nők kevésbé lesznek neurotikusak, a férfiak pedig lelkiismeretesebbé válnak

A Big Five kontextusában a neuroticizmus arra utal, hogy érzelmileg mennyire hajlamos valaki az irreális gondolkodásra, a szorongásra, az alacsony önértékelésre és az impulzív viselkedésre. A kutatások szerint a nők általában véve magasabb értéket érnek el a neuroticizmus terén, ugyanakkor lelkiismeretesebbek, mint a férfiak. Úgy tűnik azonban, hogy a házasság csökkenti ezeket a különbségeket.

A kutatásból ugyanis az is kiderül, hogy a férfiak lelkiismeretesebbé válnak a házasság első évében, ez a két megállapítás pedig szintén a pozitív jellembeli összecsiszolódással magyarázható: “a férfiak változása a partnerük lelkiismeretességre való bátorítását tükrözi, cserébe pedig a nők a férj kontrolláltságából vesznek át” - mondja Lavner.

Összességében tehát egy házasság kezdeti szakasza negatívan és pozitívan is hathat a felek személyiségére, a lényeg viszont az a tény, hogy a férfit és a nőt is megváltoztatja. Amikor az emberek arra panaszkodnak, hogy boldogtalanok a kapcsolatukban, általában azzal érvelnek, hogy a másik fél megváltozott, vagy éppen ők maguk változtak olyan módon, ami nem tetszik nekik. Ugyanakkor ez fordítva is elsülhet, megesik ugyanis, hogy a házasság pozitív irányban változtatja meg az egyik vagy mindkét felet, amiből a kapcsolat csak profitálhat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra