Enyhíthet az ízületi fájdalmakon a glükózamin?

Néhány kutatás szerint az ízületi gyulladások bizonyos formái esetében tényleg segíthetnek a glükózamin-szulfátokat tartalmazó táplálékkiegészítők.

A térdet érintő enyhe vagy közepes súlyosságú ízületi gyulladás kezelésére néhány kutatás szerint valóban alkalmas a glükózból levezethető vegyület, könnyen lehet tehát, hogy a többi ízület esetében is enyhülést hozhat a használata.

Hogy működik?

A WebMd szerint orvosi célokra általában a glükózamin-szulfátot alkalmazzák. A szervezet is termel egyébként valamennyit a vegyületből, idővel azonban lecsökken a természetes úton előállított glükózamin szintje, ami az ízületek lassú leépüléséhez vezethet. Ezt a folyamatot segíthetnek ellensúlyozni a táplálékkiegészítők, bár azt egyelőre a kutatók sem értik, pontosan hogy zajlik le a folyamat, és miként fejti ki hatását a vegyület.

Más rendellenességekkel és bántalmakkal, például a reumás fájdalmakkal, a bélgyulladással, különböző allergiákkal és az asztmával kapcsolatban is felmerült már, hogy a glükózamin-szulfátot tartalmazó táplálékkiegészítők enyhíthetnek bizonyos tüneteken, erre azonban egyelőre nincs bizonyíték.

Aucs!
Aucs!Shutterstock

Mikor nem ajánlott?

Az ízületi gyulladással kapcsolatos kutatások során napi 500 mg glükózamin-szulfátot kaptak egyébként a résztvevők. Bár gyakran a rákfélék páncélját is felhasználják a készítmények előállításához, úgy tűnik, nincsenek olyan ételek, amelyekkel pótolható lenne a vegyület.

A rákfélékre allergiások esetében ugyanakkor éppen ezért kockázatos is lehet a táplálékkiegészítők fogyasztása, és a terhes vagy szoptató nőkre kifejtett hatását sem ellenőrizték a szereknek. Természetesen nem árt megkérdezni egy orvostól, szedhetők-e a készítmények más gyógyszerek mellett. A mellékhatások (hasmenés, gyomorégés, álmosság és fejfájás) ugyanakkor meglehetősen enyhének bizonyultak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek