Ilyen az ideális egészségügyi rendszer

Olvasási idő kb. 3 perc

Mit jelent az emberközpontú egészségügyi rendszer? És miért olyan fontos? Ezekre a kérdésekre ad választ egy, a WHO által készített ismeretterjesztő videó.

Az elmúlt évtizedekben világszerte nőtt a születéskor várható élettartam, hála az orvostudomány fejlődésének. Ám a hosszú élettől függetlenül rengetegen szenvednek olyan betegségben - vagy akár több betegségben is -, amely akár évekig tartó kezelést igényel. Mindemellett az érintettek közül sokan nem kapnak teljes körű vagy semmilyen felvilágosítást az állapotukról, illetve a lehetséges gyógymódok mellékhatásairól.

shutterstock 298087034
Shutterstock

Egyes országokban a betegek egyharmadát nem tájékoztatják a számukra felajánlott kezelések kockázatairól, másrészt ötből legalább egy ember megy keresztül szükségtelen diagnosztikai eljárásokon, melyek fölösleges aggodalmakat szülhetnek. A kellő hatékonyság hiányában pedig az egészségügyi ellátásra fordított költségek mintegy 40 százaléka kárba vész - derül ki a WHO nemrég közzétett videójából, mely szerint az egészségügyi rendszernek nem így kellene működnie, és nem szabadna megfeledkeznünk arról, hogy a betegek a nap 24 órájában együtt élnek az állapotukkal, nem csak akkor, amikor orvoshoz fordulnak.

Mindenkinek joga van az egészséghez

Ezért olyan fontos az emberközpontú egészségügyi rendszer, ami azt jelenti, hogy minden beteg személyre szabott ellátást kap, illetve azt, hogy orvos és páciense folyamatosan együttműködnek a hatékonyság és a mielőbbi gyógyulás érdekében - anélkül, hogy mindez pénzügyi nehézséget jelentene a betegek számára.

Továbbá azt jelenti, hogy az ellátást, melyben az egyén, a családok és a közösségek részesülnek, tisztelik, támogatják, elköteleződnek mellette és méltósággal végzik a dolgukat a szakemberek.

Az emberközpontú egészségügyi szolgáltatásnak hosszú távú előnyei vannak: növeli a betegeknek a kezelőorvosukba vetett bizalmát, pozitív hatással van az élményeikre, és ezáltal a gyógyulási esélyeik is nőnek, emellett a szakemberek önbizalma és a munkájukkal való elégedettség mértéke, valamint az egészségügyi rendszerek minősége és hatékonysága is nőne.

Az emberközpontú egészségügyi ellátás mindenki számára lehetővé tenné a szolgáltatások igénybe vételét és csökkentené a fölösleges beavatkozások számát, ez a megközelítés pedig társadalmi és gazdasági szempontból is előnyt jelent. 

Megfelelő ellátás a megfelelő időben és a megfelelő helyen - így kellene működnie mindenhol

Sajnos azonban gyakran nem ez az alapvető ellátási gyakorlat, ezért világszerte gyökeres változtatásokra van szükség; újra kellene gondolni az egészségügyi ellátás szervezését és kivitelezését. Ez az, amire többek között az Európai Régió vezetőinek figyelmét is felhívta az Egészségügyi Világszervezet.

A Mi a panasza? jellegű kérdések helyett azzal kellene indítani, hogy mi az, amit a beteg szeretne, hogy számára mi a legfontosabb szempont. A WHO arra törekszik, hogy a világ országaival együttműködve olyan egészségügyi rendszereket alakítson ki, amelyek a betegek szükségleteit helyezik fókuszba, hiszen ez az a fajta hozzáállás, amit mindenki megérdemel. Így lehetne csak elérni, hogy ne csak hosszú, de minőségi életet éljünk. 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek