Mi bajod lehet a rovarirtószerektől - megéri-e a bio?

És milyen zöldség- és gyümölcsfélék esetében érdemes inkább a biogazdaságok termékeit választani?

A rovarokat távol tartó vegyszerek használatára  nagyon is szükség van, ha nem akarják a termelők, hogy az egész termést letarolja egy-egy betegség. A környező vízforrásokat is elérő, sokszor a talajt is beszennyező és a szélmozgások miatt időnként célt tévesztő vegyszerekről és rovarirtókról a Nature bloggere írt.

Mi is használunk néhányat

Természetesen az organikus zöldség- és gyümölcsfélék sem teljesen rovarirtómentesek, a biofarmokat üzemeltető gazdák ugyanakkor csak természetes forrásból származó, növényi alapú, szintetikus anyagokat nem tartalmazó szereket használnak fel a kártevők távol tartása érdekében. Emellett általában kevesebbet is használnak fel a környezetet kevésbé romboló szerekből.

Biztos, hogy kell permetezni?
Biztos, hogy kell permetezni?Shutterstock

Az organikus zöldségek előnyben részesítése ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy rovairtómentes életet élünk. Az persze viszonylag magától értetődő, hogy egy-egy rovairtó spray is tartalmaz DEET-t, de emellet a CCA-t tartalmazó fa tornácok, a fehérítő, a festékek egy része és a medencékben használatos vegyszerek is tartalmaznak rovairtószereket.

Miért veszélyesek?

A többnyire a vastagbélben elraktározódó vegyszerekből akár 30 féle is jut egy-egy almára. A leggyakrabban fogyasztott zöldség- és gyümölcsfélék közül az eper, az alma, a sárgarépa, a zeller, a spenót, a szőlő és az uborka a leginkább érintett a Scitable szerint.

Mindez azért veszélyes, mert egyes kutatások szerint az idegrendszer, a szaporító szervek és az endokrin rendszer működésére is hatással lévő vegyszerek a rákos megbetegedések, az Alzheimer-kór és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kockázatát is megnövelhetik. Néhány darab gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása persze még nem jelenthet veszélyt az egészségünkre, csak a hosszú távon, szép lassan felgyülemlő maradványok okozhatnak problémákat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra