Így kezelheted a porckorongsérv tüneteit. 5 bevált módszert mutatunk.

A hőkezelés és a gyógytorna mellett akár a meditáció is segíthet a porckorongsérv okozta tünetek és a fájdalom kordában tartásában.

Az ágyéki gerincsérvre jellemző tüneteket, például a nyomás alá kerülő ülőideg mentén kialakuló kisugárzó, égető fájdalmat, azaz az isiászt szerencsére számos módon lehet enyhíteni. A deréktájt kezdődő, de a farpofákat, a combot és a lábakat is érintő fájdalomról és a különböző gyógymódokról a Spine-health írt.

Hőkezelés

A hátat érintő, rendkívül fájdalmas görcsök kezelését szolgálja a nap folyamán időszakosan alkalmazott hőkezelés. Ennek számos formája létezik: az egyszerű melegítő párnák, a fürdők és a rádiófrekvenciás hőkezelés is segíthet.

shutterstock 226745545

Epidurális injekció

A célzott, helyi injekciók azonnal hatnak és a porckorongsérv miatt nyomás alá kerülő idegek okozta fájdalom csillapítására szolgálnak. A gyulladáscsökkentő hatású injekciókat a csigolyaíveket összetartó ínszalagon áthatolva közvetlenül a gerinccsatornába, az úgynevezett epidurális térbe adják. A fájdalom megszűnése után már könnyebb lesz belekezdeni a hosszú távú megoldást jelentő gyógytornába.

Gyógytorna

Az érintett területek átmozgatására számtalan módszer létezik, a lényeg azonban mindig az idegek tehermentesítése. A fájdalom sugárzásától illetve a sérv súlyosságától is függő gyakorlatokat a szakorvosok és a gyógytornászok határozzák meg: bizonyos esetekben nagyobb erőkifejtésre van szükség (HVLA torna), bizonyos esetekben azonban kerülendők a hirtelen mozdulatok, illetve a „ropogtatás”.

A McKenzie terápia

A McKenzie terápia a porckorongsérv specifikus kezelési módszere, és alapvetően a lábak tehermentesítését és a fájdalom lokalizálását szolgálja. Ha ugyanis csak a hát alsó részét érinti a fájdalom, máris könnyebb a hát izmainak megerősítése révén kontrollálni illetve enyhíteni azt.

shutterstock 66554824

Meditáció

A meditáció különböző formái szintén segíthetnek: hosszú távon akár a gyógyszeres kezelések mérsékléséhez vagy elhagyásához is vezethetnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek