Kurkuma: természetes csodaszer vagy csak egy túlhájpolt fűszernövény?

Hatékony gyulladáscsökkentő, de a szívbetegségek és a cukorbetegség megelőzésével kapcsolatos kutatások viszont kevésbé meggyőzőek. Van-e valódi pozitív hatása a kurkumában található kurkuminnak, vagy túl sokat várunk tőle?

Egy átlagos indiai 2000-2500 milligramm kurkumát is elfogyaszt egy nap, a fűszerben megtalálható, számos kutatás által is megvizsgált kurkumin koncentrációja ugyanakkor a kurkumában mindössze három százalék, a táplálékkiegészítőként is kapható kivonatok esetében viszont már 95 százalék, ami ugyanakkora adagok esetében már 1900- 2375 milligramm kurkumin bevitelét jelenti. Az adagolásról és a kurkumin lehetséges pozitív és negatív hatásairól a Healthline írt.

shutterstock 1056752558

Valódi hatás?

A kurkuma sárga színét adó polifenol vegyület néhány kutatás szerint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Az állatkísérletek során hatékonynak bizonyuló kurkumin hatását ellenőrző vizsgálatok egy része nem szolgált használható eredményekkel, több kutatás is arra a következtetésre jutott ugyanakkor, hogy a térdet érintő ízületi gyulladások esetében hatékony fájdalomcsillapítóként működik a vegyület.

Egy másik, 120 túlsúlyos felnőtt részvételével lezajlott, háromhónapos kutatás szerint emellett a koleszterinszintet is képesek csökkenteni a kurkumint tartalmazó táplálékkiegészítők.

Emellett bizonyos krónikus vesebetegségek esetében is javított a kurkumin a betegek életminőségén: egészen pontosan a viszketéses tüneteken és a gyulladásos állapotokon segített. A szívbetegségekkel, cukorbetegséggel és más betegségekkel kapcsolatos kutatások eredményei ugyanakkor már jóval kevésbé meggyőzőek a Healthline szerint.

Adagolás

A javasolt napi bevitelre vonatkozólag az igazán meggyőző kutatások hiánya miatt nem állnak rendelkezésre előírások, az eredményes vizsgálatok viszont a következő adagolást alkalmazták:

  • Kopásos ízületi gyulladás: kétszer 500 mg kurkumin/nap, 2-3 hónapig
  • Magas koleszterinszint: kétszer 700 mg kurkumin/nap 3 hónapig
  • Viszkető bőr: háromszor 500 mg kurkumin/nap két hónapig

A hosszú távú hatásokkal kapcsolatos ismeretek hiányában ennek ellenére nem ajánlott a nagy dózisú kurkuminbevitel, az Egészségügyi Világszervezet pedig a testsúly függvényében kilónként 3 milligrammot tart elfogadható napi beviteli értéknek.

Van, aki egyáltalán nem szedhet kurkumint

A leggyakoribb mellékhatások az allergiás reakciók, a gyomorfájdalom, a hányás és a hasmenés, bizonyos esetekben azonban kifejezetten kerülendők a kurkumint tartalmazó táplálékkiegészítők. (A fűszerben megtalálható, jóval alacsonyabb koncentrációjú kurkumin ezekben az esetekben sem jelent veszélyt.)

A kutatások hiánya vagy a kifejezetten negatív hatások miatt nem ajánlott kurkumint szedni terhesség vagy szoptatás közben, valamint vesekövek, az epehólyagot érintő betegségek, a cukorbetegség, a vashiány és a vérzéssel járó rendellenességek esetében.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.