A magnézium 5 pozitív hatása: ezért szükséges rendszeresen pótolni

A rostban gazdag zöldségfélék fogyasztásával pótolható magnézium számos kisebb-nagyobb rendellenesség kezelésére alkalmas.

A csontozat megfelelő felépítésében is kulcsfontosságú szerepet játszó magnéziumból nem mindenki visz be eleget, pedig a szervezet számos anyagcsere folyamatában fontos szerephez jutó ásványi anyag hiányát a csontritkulással, a magas vérnyomással, különböző szívbetegségekkel és a cukorbetegséggel is kapcsolatba hozták már.

A magnézium pótlása

A különösen a nőket és az idősebbeket érintő magnéziumhiány orvoslásával és a magnézium pozitív élettani hatásával kapcsolatos tudnivalókat összefoglaló WebMD szerint a táplálékkiegészítők mellett elsősorban a rostban gazdag élelmiszerek fogyasztása segíthet elkerülni. A rostban gazdag hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és zöldségfélék ugyanis általában magnéziumot is tartalmaznak. Emellett a mandula, a tejtermékek, a húsok, a kávé és a kakaó is tartalmaz magnéziumot.

shutterstock 287323535

Mire jó?

  • Szorulás: a magnéziumot hashajtó hatása miatt a szorulással küszködők esetében, illetve műtétek előtt, a belek „kipucolására” is gyakran használják.
  • Emésztési zavarok: gyomorégés esetén, savlekötőként is használatos, elsősorban magnézium-hidroxid formájában.
  • Magnéziumhiány: ez általában a máj és a vese betegségeinek következtében, szívbénulás miatt, vagy hányás/hasmenés miatt alakul ki, ilyenkor különösen fontos tehát a pótlása.
  • Terhességi magas vérnyomás, eclampsia: a terhesség során jelentkező magas vérnyomás intravénás kezelésére szintén a magnéziumot használják. Az eclampsia vagy terhességi rángógörcs kockázatának csökkentésére is alkalmas.
  • Emellett a szívritmuszavarok egyik specifikus fajtájának (torsades de pointes) kezelése során is segítséget jelenthet az intravénásan bevitt magnézium.
Oszd meg másokkal is!
Mustra