Az energiaital-fogyasztás sötét oldala: szívbetegség, mérgezés, diabétesz

Az energiaitalok koffeinnel és cukorral vannak tele, a túladagolás könnyen és észrevétlenül következik be, az azonnal érzékelhető tünetek mellett szívbetegség, agyvérzés, idegrendszeri problémák és diabétesz is lehet a dologból.

Kemény fizikai munkához, bulizáshoz, vizsgaidőszakban virrasztáshoz, vagy csak úgy, szomjoltónak, de egyre többen és egyre sűrűbben fogyasztanak energiaitalokat. Amerikában például a fiatal felnőttek 76%-a rendszeresen önti magába ezeket a magas koffein- és cukortartalmú üdítőket. De mi történne, ha valaki kizárólag ilyen “szárnyakat adó” löttyöket fogyasztana víz, kávé, tea, üdítő, sör, vagyis minden más ital helyett? Erre a kérdésre válaszol az ASAPScience új videója.

Könnyű túladagolni

Egyetlen kortytól máris jobban érezzük magunkat, hiszen amikor a cukormolekulák az ízlelőbimbókkal érintkeznek, egy nagy adag dopamin (“boldogsághormon”) szabadul fel az agyban.

És mivel egy doboz energiaital (250 ml) akár 14 teáskanál cukrot is tartalmazhat, nem csoda, hogy olyan könnyen rákap az ember az ízére és sokszor mértéktelenül vedeli azt.

A túladagolás első tünetei

A bevitt koffein hatására jókora adrenalin is felszabadul a szervezetben, aminek köszönhetően tíz percen belül felgyorsul a szívritmus és megemelkedik a vérnyomás. De hogy mennyi koffeinről is van szó? Adagonként 242 mg-ról. Ugyanilyen mennyiségű fekete kávé 95-165 mg koffeint tartalmaz, míg a fekete teában ehhez képest 25-38 mg, a kólában pedig 34 mg koffein van. De az energiaitalok ezen kívül még egy Dél-Amerikában honos növényből, a guaranából származó kivonatot is tartalmaz, amit azért fontos tudni, mert a guarana magjában kétszer annyi koffein található, mint a kávébabban.

Ha egy nap leforgása alatt összesen 400 mg koffeint fogyasztunk, az még belefér, ám ha több mint 200 mg koffein egyszerre kerül a szervezetünkbe, az már koffeinmérgezéshez vezethet.

Becslések szerint 2011-ben az amerikai kórházakban mintegy 20 ezer sürgősségi eset közvetlen összefüggésben állt az energiaital-fogyasztással. A legtöbben közülük 18-25 év közöttiek voltak, de a 26-39 éves nők és férfiak is előszeretettel bízzák a szervezetük felturbózását az energiaitalokra.

És hogy mi lenne, ha napi nyolc pohár energiaitalt fogyasztanánk?

Talán nem meglepő, hogy az állandóan megemelkedett vérnyomás és felgyorsult szívverés jelentős mértékben növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Egy Ausztráliában végzett megfigyeléses vizsgálatból pedig kiderül, hogy a koffeinmérgezés leggyakoribb tünetei a remegés, az erős szíbdobogás, a nyugtalanság és a bélrendszeri problémák. A 297 esetből 21 alanynál olyan komoly szív- és érrendszeri, illetve idegrendszeri problémák is jelentkeztek, mint a hallucináció, az agyvérzés, a szívroham vagy az iszkémiás szívbetegség.

Egy csésze fekete kávé 5 kalóriát tartalmaz, napi nyolc csészényi energiaital viszont 850-et, ami hosszú távon elhízáshoz és 2-es számú diabéteszhez vezethet.

Mindemellett akadnak kiszámíthatatlan kockázatok is, aminek ékes példája az a fiatalember, aki egy évtizeden át naponta legalább két doboz energiaitalt fogyasztott és bár semmi jele nem volt annak, hogy ettől bármi baja is lenne, egy hirtelen roham után három napig kómában feküdt. Az orvosok a krónikus alváshiány és a koffeintúladagolás kombójával magyarázták az esetet.

Attól tehát, hogy hébe-hóba legurítasz egy doboz energiaitalt, még nem lehet nagy bajod, de lehetőleg ne szokj rá, ha kedves az életet. Ha fitt és produktív akarsz maradni, törekedj inkább arra, hogy eleget aludj, mozogj és tápanyagban gazdag ételeket fogyassz! Meg elég vizet

Oszd meg másokkal is!
Mustra