Fölöslegesen szedjük a vitaminokat – egy esetet kivéve

A legtöbb étrend-kiegészítőként használt vitamint teljesen fölöslegesen szedjük, rendkívül ritka ugyanis, hogy valódi előnyökkel járjanak – állítja egy kutatás.

Egy ötéves kutatás szerint hiába fontosak a vitaminhiány esetében valóban hatékony segítséget jelentő táplálékkiegészítők, a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a korai halál kockázatát a legkisebb mértékben sem befolyásolják a tabletták. A tanulmány eredményeit összefoglaló IflScience szerint ez alól tulajdonképpen csak a folsav jelent kivételt, vannak viszont olyan vitaminok is, amelyek kifejezetten rossz hatással vannak a vérnyomásra.

Ártalmatlan, de felesleges

A folsav (más néven B9-vitamin) fogyasztásának van némi – igaz meglehetősen alacsony – előnye: csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Néhány népszerű vitaminnak, például a koleszterinszint visszaszorítására használt niacinnak ugyanakkor negatív mellékhatása is van, ugyanis megemeli a vércukorszintet.

shutterstock 210587053

Minket is meglepett, milyen kevés pozitív élettani hatása van a leggyakrabban fogyasztott táplálékkiegészítőknek. Ha szeretne multivitaminos készítményeket, D-vitamint, vagy C-vitamint szedni valaki, nem árt, ha tudja, hogy bár ártani nem árt a dolog, valószínűleg előnye sem származik ebből – nyilatkozta a kutatás vezetője.

Vitaminhiány esetén továbbra is javasolt a szedésük

A béta-karotin és a kalcium is hasonlóan haszontalannak bizonyult egyébként az ötéves felmérésük eredményeit összefoglaló kutatók szerint. A különböző vitaminokkal összefüggésbe hozható hiánybetegségek és kezelésük persze fontos áttörést jelentett az orvostudomány számára, a vitaminok megelőzésszerű vagy általános egészségjavító célzattal való szedése ugyanakkor semmilyen előnnyel nem jár, a hasonló marketingfogásokkal kapcsolatban nem árt tehát óvatosnak lennünk – írják a kutatók. Felhívják ugyanakkor a figyelmet az egészséges, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás fontosságára, mely a szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok kiváló forrása lehet.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.