Ezért őszülsz meg

Arra, hogy a stressznek vagy az étrendnek is köze lenne a dologhoz, nincs bizonyíték. És vajon meg lehet akadályozni valahogy?

A 30 évesen korban felbukkanó fehér hajszálakkal kapcsolatban gyakran elhangzik, hogy 20 év alatt szaporodnak el annyira, hogy nagyjából fele-fele arányban legyenek jelen a hajkoronánkban. Kutatások szerint ennél egy kicsivel lassabban nő csak a számuk: a 45 és 65 közöttiek 74 százaléka őszül meg, és átlagosan a hajszálaik 27 százaléka fehéredik ki. A legintenzívebben a fehér férfiakat érintő folyamat tudományos hátteréről a Science Alert írt.

A barna hajúak vörös szakálla

A hajszínt a hajhagymákban megtalálható melanociták határozzák meg. A melanocita sejtek által termelt melaninok, a barna-fekete színű és a haj sötétségét meghatározó eumelanin, és a vörös-arany színű feomelanin aránya dönti el, pontosan milyen színű lesz a hajad. A szempillákat tehát az eumelanin sötétíti be, a barna hajúak fanszőrzetét és szakállát pedig a feomelanin színezi vörösre.

shutterstock 741581902

Ezért őszülsz meg

A haj életciklusának növekedési, azaz anagén fázisában átlagosan havi 1 centit nő egy hajszál. Ez nagyjából 3-5 évig tart. Az utolsó fázis, a telogén szakasz során a szőrtüsző „kikapcsol”, a hajszál kihullik, a szőrtüsző pedig a következő anagén szakasz kezdetéig üres marad. Ilyenkor a színanyagok termelése is leáll, kifehéredni pedig akkor fehérednek ki a hajszálak, amikor ez a funkció nem aktiválódik a következő anagén szakasz elején.

Bizonyos autoimmun betegségek és gyógyszerek befolyásolhatják a folyamatot, a stressz, az étrend és az életmód őszülésre gyakorolt hatására azonban nincs bizonyíték. Az őszülés kezdetét ehelyett a génjeinknek köszönhetjük, ezért van az, hogy az egypetéjű ikrek általában ugyanakkor és ugyanolyan tempóban kezdenek megőszülni.

Meg lehetne akadályozni

A festékanyagok termelése akkor áll le, amikor a haj életciklusának végén elhaló melanociták őssejt-tartaléka kimerül, a melanociták védelmét szolgáló hatóanyagok tehát elodázhatják vagy meg is akadályozhatják a folyamatot. Egy csapat francia kutató elő is állt egy potenciális megoldással, amely a szőrtüszők melanocitáit védő, antioxidánsként viselkedő enzimek hatását képes reprodukálni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek