Téged mennyire fenyeget a kiégés? Teszteld!

Az a baj a kiégéssel, hogy nem szoktuk a jeleit időben észrevenni, csak akkor kapunk a fejünkhöz, amikor már egyértelmű jelei vannak, hogy nem stimmel valami. Most tesztelheted, hogy állsz a burnouttal: veszélyeztetett vagy, vagy egyelőre minden rendben.

Sokat beszélünk a kiégésről, de mi is az valójában? Sajnos egy olyan állapotról van szó, aminek a jeleit nem feltétlenül vesszük időben észre, és csak akkor tűnik fel, hogy valami nincs rendben, amikor már benne vagyunk a sűrűjében. A munkahelyi kiégés sokszor azokat sújtja leginkább, akik jól teljesítenek, akik a legjobbak a munkájukban. Nem veszik észre, hogy a teljesítményvágyuk, a fokozódó elvárásoknak való megfelelés annyira felőrli őket, hogy már nincs miből feltölteni a készleteiket, és hosszabb távon elromlik bennük valami.

A kiégés olyan krónikus stressz-állapot, ami

  • fizikai és érzelmi kimerüléshez,
  • cinizmushoz és elidegenedéshez,
  • csökkent hatékonysághoz, a teljesítési képesség csökkenésének érzetéhez vezet.

A kiégés általában egy lassú folyamat. Nem az van tehát, hogy az ember felébred, hogy hoppá, kiégtem. Ugyanakkor, ahogy írtam, a jeleit nem feltétlenül vesszük észre menet közben, és nem kezdünk el gyorsan tenni valamit, hogy megőrizzük énünknek azokat a részeit, amelyek elégedettséget, boldogságot adhatnának, amelyek segítenének feltöltődni.

shutterstock 141389161
Shutterstock

A kiégés, bár általában a munkától van, nem csak a munkahelyen fejti ki negatív hatásait – elfordulhat, hogy egy kiégésben benne járó ember a munkahelyén még teljesít, csak a családi és társadalmi élete kezd szétesni.

Összeállítottam ezért egy tesztet, amelyen lemérheted, hogy jelen állapotodban mennyire fenyeget téged a kiégés, rendben vagy-e, ahogy most vagy, vagy pedig érdemes lenne nekilátnod ránézni az életedre és a munkádra, megkeresni a változtatás lehetőségét. Ez nem egy validált diagnosztikai eszköz, csak arra szolgál, hogy felhívja a figyelmedet, ha érdemes kicsit jobban odafigyelni magadra.

A tesztben a „jó válasz” ezúttal nem feltétlenül jelent jót, a kiégésre utal. Ha 7-9 válaszod zöld, akkor keress valakit (terapeuta, coach, jó barát, esetleg főnök), akivel átbeszélheted, milyen pontokon lenne érdemes változtatnod, hogy megújulhass. Ha 4 és 7 közötti zöld válaszod van, figyeld magad a következő egy-két hónapban, vajon sikerül kikapcsolódnod, pihenned, vagy egyre inkább maga alá temet a stressz. 3 zöld válasz alatt úgy tűnik, most rendben mennek a dolgok, jelenleg nem kell tartanod a kiégéstől.

A teszthez a gondolatokat innen, innen és innen gyűjtöttem.

A játék lezárult.

Oszd meg másokkal is!
Mustra