5 egetverő baromság, amiken összevesznek a párok

Én nem tudom, hányan veszekednek még óceánokon... - mondja a gyermek főszereplő Woody Allen A rádió aranykora című filmjében, ahol a szülők azon esnek egymásnak, hogy vajon az Atlanti- vagy a Csendes-óceán nagyobb. Párterapeuták tapasztalatait hallva ez azonban egy fokkal talán kevésbé hangzik életszerűtlennek.

Akárcsak a pszichológiában, a párterápiában is jellemző, hogy az emberek csak akkor fordulnak szakemberhez, ha már tényleg nagy a baj. Vagyis ahelyett, hogy megtanulnánk együtt élni, megtanulnánk kapcsolatainkat menedzselni, fejest ugrunk inkább a mélyvízbe. Ha pedig mégsem jön össze, hát szétmegyünk.

Nincs ez másként Amerikában sem, ahol az emberek szintén nagyon gyakran érkeznek úgy a párterapeuták rendelőibe, hogy már végképp nem bírnak egy levegőt szívni a másikkal. A kettejük közötti feszültségből azután óhatatlanul is veszekedés lesz, amelybe óhatatlanul igyekeznek bevonni a szakembert is. Bíróként, igazságtevőként vagy éppen saját álláspontjuk képviselőjeként. Arról pedig, hogy mennyire elképesztő dolgokon tudnak emberek összeveszni, a Huffington Post kérdezett gyakorló párterapeutákat.

#1 - Cicanasi

Elkényezteted azt az állatot! Kinyírod azzal a sok szeméttel! - ez volt a feleség álláspontja Tina Tessina amerikai szakember egyik párterápiás ülésén. A házaspár két tagja közötti konfliktus konkrétan a cicanasin robbant ki, amivel a férj sokszor kényeztette közös kedvencüket. A házassági krízis zenitjén a válás is szóba került már, a macskaelhelyezés kérdésében azonban nem voltak képesek dűlőre jutni, ezért végül együtt maradtak - így jutottak el problémájukkal Tessinához, és végül sikerült közös nevezőt találni.

shutterstock 703912825

#2 - Verseny

Ha két autó vezetője túráztatja a gépet a Váci út egyik piros lámpájánál, nem biztos, hogy illegális gyorsulási versenyt látsz. Lehet az is, hogy egy válni készülő házaspár két tagja ül a járművekben, a verseny pedig nem a lóerőkről, hanem arról szól, ki ér be előbb a bíróságra a válókeresettel. Hasonló esetről számol ugyanis be Kurt Smith, aki telefonos konferenciabeszélgetés keretében igyekezett közvetíteni férj és feleség között. A felek ott a város két különböző pontjáról indultak ugyan, és római kori műemlékek sem forogtak veszélyben, a telefonbeszélgetés során kirobbant veszekedés azonban kiélezett utcai autóversenybe csapott át. Az akcióban szerencsére nem sérült meg senki, az érintettek viszont végül tényleg elváltak.

#3 - Álompár

Saját praxisából merítve Laura Heck egy olyan pár esetéről számol be, ahol a feleség rendszeresen álmodta azt, hogy a férje megcsalja őt. A férfi persze nem sok mindent tudott a mentségére felhozni, és bár a félrelépés a valóságban nem történt meg, az érzelmi következmények nagyon is kemény szenvedést okoztak a nőben. A szenvedés-neheztelés-féltékenykedés-veszekedés spirálnak azután mégiscsak vége szakadt, amikor kiderült, hogy a nehéz álmok a feleség altatójának mellékhatásai voltak.

#4 - Nyitva tartás

Bob és Carol nyitott kapcsolatban éltek. Bobnak két másik barátnője is volt, akiket a feleségével való egyezség alapján csak hétvégente láthatott, míg Carol a maga szeretőjével szombatonként találkozgathatott. A rendszer egészen addig működött, míg a feleség egy csütörtöki napon, vagyis a külső kapcsolatokra fenntartott idősávon kívül véletlenül összefutott a barátjával, és megittak egy kávét. Mindezt később Bobbal is megosztotta, kapcsolatuk pedig innentől egy kilátástalan othellói spirálba csapott át.

A könyörtelen bosszú jegyében Bob mindjárt hétfőn elhívta az egyik szeretőjét teázni, mire Carol telefonon felhívta a barátját szerdán. A szemet szemért ószövetségi imperatívusz jegyében Bob végül még piknikezni is elment szeretőjével a közeli parkba - pénteken. A kétségbeesett pár végül Tammy Nelsonnál jelentkezett azzal, hogy végképp tarthatatlanná váltak a fent részletezett hétközi kicsapongások. Nelson végül válaszút elé állította őket: Vagy állapodjatok meg egy teljesen szabad, nyitott kapcsolatban, vagy nőjetek fel!

shutterstock 145438909

#5 - Metavita

Akár hiszed, akár nem, a veszekedésen is lehet veszekedni: Öt perce mondod a magadét, és egyszerűen nem jutok szóhoz! Ne mondd már, az egész összesen nem volt két perc! Vagy: Ez a veszekedés sem alakult volna ki, ha nem úgy jössz haza, hogy sík ideg vagy! Vagy: Egész nap tök jó hangulatom volt, egészen addig, amíg haza nem jöttem. A te kezdted-ki kezdte?-ő kezdte típusú konfliktusok ugyanis nem csak az óvónők, de a párterapeuták életében is bőven előfordulnak.

Ráadásul a megoldásban sincs nagy különbség: a te meg folytattad válasz Winifred M. Reilly rendelőjében (felnőttekre szabva) így hangzik: Nem számít ki kezdte. Ami fontos, hogy miért haraptál rá, és miért a konfliktus kiélezése felé haladtok ahelyett, hogy a közös megoldást keresnétek?

Oszd meg másokkal is!
Mustra