Az újszülötteknek felírt orvosságok asztmát és allergiákat okozhatnak

A csecsemők hathónapos kora előtt beszedett orvosságok hatását megvizsgáló kutatók szerint sok esetben fölöslegesen szednek gyógyszereket a gyerekek.

A mikrobiológus Dr. Edward Mitre szerint sokkal jobban oda kellene figyelnie az orvosoknak arra, mit írnak fel, néhány gyógyszerfajta jelentősen megnöveli ugyanis a később megjelenő asztmás tünetek és az allergiák kialakulásának kockázatát. A friss kutatás eredményeiről a CNN számolt be.

A tanulmány szerzői közel 800 ezer, 2001 és 2013 között született gyerek egészségügyi adatainak szemügyre vétele után jutottak arra a következtetésre, hogy a kisgyerekek 6 hónapos kora előtt felírt orvosságok egy csoportja összefüggésbe hozható a későbbi asztmás és allergiás tünetekkel. A sok esetben vény nélkül kapható savcsökkentők és az antibiotikumok szerintük jelentős mértékben növelik az ilyesfajta tünetek kockázatát.

shutterstock 730221109

A gyerekek hathónapos kora után megjelenő allergiák kialakulásának kockázata a savcsökkentők esetében nagy mértékben függött a dózistól is: azok a csecsemők, akik 60 napnál tovább szedték a gyógyszereket, 52 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek allergiások valamilyen ételre, mint a 60 napnál rövidebb ideig gyógyszert szedő társaik. Az antibiotikumok és a későbbi allergiák közötti összefüggésekre ezzel szemben nem volt hatással a dózis. Az asztmás tünetek kialakulásának kockázatát egyébként nagyjából kétszeresére emelték a hathónapos kor előtt szedett antibiotikumok.

Az egyelőre csak a gyógyszerek és a későbbi tünetek közötti összefüggésekre, és nem szoros okozati viszonyára rávilágító tanulmány szerzői szerint éppen ezért kifejezetten fontos, hogy az ételt felöklendező csecsemők számára tényleg csak akkor írjanak fel savcsökkentőket az orvosok, amennyiben ez okvetlenül szükséges. A kutatók által górcső alá vett gyerekek 8 százaléka számára írták elő ilyen gyógyszerek szedését az orvosok, amely Dr. Edward Mitre szerint a most felfedezett kockázatok fényében mindenképp túlzásnak tűnik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek