Vajon tényleg segítenek a bélflórán a probiotikumok?

Egy hatemberes miniteszt szerint egyáltalán nem garantált a siker, pláne ha némi alkohollal és gyorskajákkal egészíti ki valaki a kúrát.

Az AsapScience videójából kiderül, vajon tényleg képesek-e változatosabbá varázsolni a probiotikumok a bennünk éldegélő mikroorganizmusok összeségét, azaz az emberi mikrobiomot. Ahogy az is, hogy néz ki egy profi mintavevő szett, amellyel még az értékes székletmintákat rögtön a víz alá csúszdáztató vécéket is kicselezheted.

A változatosság gyönyörködtet

A minták kielemzése után viszonylag egyértelmű hierarchia rajzolódott ki a hat résztvevő között: valóban azoknak volt a legkevésbé változatos az emésztés mellett többek között az immunrendszer megfelelő működése szempontjából is fontos baktériumgyűjteménye, akiknek a leggyakrabban akadtak problémáik az emésztésükkel.

Csak ketten teljesítettek jobban

A résztvevők egy harmincnapos probiotikumkúrát követően aztán másodszor is kifeszítették a vécéülőke alá húzott pánttal rögzíthető mintavevő függőhidat, és újabb mintát küldtek a székletvizsgáló cégnek. Igaz ugyan, hogy több résztvevő is pizza- és alkoholkúrán volt a probiotikumos időszak alatt, de azért így is meglepő, hogy mindössze hatból két ember esetében javult a mikrobiom változatosságát jelző, 0 és 1 közötti szám, a többiek esetében épp hogy rosszabbodott egy kicsit a helyzet. Ezt persze egy csomó más dolog is befolyásolhatta, az étrend, az alvásminőség, a testmozgás hiánya és számos más tényező is befolyással lehet ugyanis a jótékony hatású baktériumok számának változásaira.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.