Innen ered a szociális fóbia?

A közönség jelenlétében sokkal jobban félnek az esetleges hibáktól a gyerekek, ez pedig az agyi aktivitásukon is meglátszik.

A gyermekkorban jelentkező szociális fóbiának vagy szorongásnak köze lehet ahhoz, hogy a „közönség” jelenlétében túlságosan szégyellnek hibázni az ilyen problémákkal küzdők – állítja egy nemrég publikált amerikai tanulmány szerzői. A kutatók szerint munkájuk eredménye segíthet azonosítani azokat, akik hajlamosak az effajta szorongásos zavarokra - írja az IFLScience.

A 107 gyerek agyi aktivitását letesztelő kutatók szerint a 2-3 éves korukban gátlásosan viselkedő gyerekek azok, akik később áldozatul eshetnek a szociális fóbiának.

A gyerekek figyelmét megosztó teszten sokkal rosszabbul szerepeltek ugyanis a 12 éves tesztalanyok, amikor azt mondták nekik a kutatók, hogy mások is figyelik őket. Pontosabban a közönség hiányában sokkal jobban teljesítő gyerekek reakcióideje megnőtt a hibák után, amennyiben azt hitték, hogy figyelik őket. A hibákra így reagáló gyerekek voltak azok, akik kisebb korukban gátlásosan viselkedtek, 12 évesen pedig jellemző voltak rájuk a szociális szorongásra jellemző testi és lelki panaszok – állítják a kutatók.

shutterstock 268132268

A tanulmány szerzője maga is évtizedeken át küzdött egyébként a szociális fóbiára jellemző tünetekkel. Szerinte is problémás persze, hogy azt ugyan viszonylag korán ki lehet következtetni, hogy milyen természetű egy gyermek, hogy bizonyos paramétereket már csak később, a szorongásos tünetek megjelenése után tudtak felmérni. Másérszt sokkal kifinomultabb tesztre van szükség, amit most alkalmaztak, az főként a reakció időre koncentrál. Persze remélik, hogy hamarosan elő tudnak rukkolni a módosított módszer erdeményeivel is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek