A szívbetegségek 6 szokatlan jele

Gondoltad volna, hogy a fül, a körmök és a szem is árulkodhat arról, hogy a szív nem jól végzi a dolgát?

A nyugati országokban négyből egy ember szívbetegségben hal meg. Az érintettek közül sokakat csak egy komoly esemény, például szívinfarktus figyelmezteti arra, hogy nagy a baj. Pedig van néhány, többé-kevésbé jól érzékelhető jele a szívproblémáknak: a horkolás, az emésztési zavar és a duzzadt lábak is utalhatnak szív- és érrendszeri betegségekre, ezekről itt írtunk bővebben. A The Conversation pedig most hat további furcsa tünetet gyűjtött össze, amelyekről fontos tudni a megelőzés érdekében. Íme: 

Ráncosodó fülcimpa

Teljesen normális, hogy a fülek megereszkednek, ahogy öregszünk, de arról a mély átlós redőről, amelyet egy amerikai orvos után Frank-jelnek neveztek el, kiderült, hogy előrejelzi az érelmeszesedést. Több mint negyven tanulmány eredményei utalnak arra, hogy ez a kis gyűrődés összefügg az érelmeszesedés kockázatával, ám a pontos okok egyelőre nem ismertek. Egyes feltételezések szerint a közös embriológiai származás áll a háttérben, és olyan elmélet is létezik, mely szerint a fülön megjelenő ráncnak köze van az erek károsodásához. Újabb megfigyelések alapján pedig a Frank-jel az agyi erek állapotával is összefügg.

Óraüvegköröm

A körömlemez megvastagodása és alakjának megváltozása – mely gyakran együtt jár az ujj körömpercének bunkószerű kiszélesedésével – a szöveti oxigénellátás zavara miatt jelentkezik. A folyamat fájdalommentes, szívproblémát azért jelez, mert az oxigént szállító vér nem jut el maradéktalanul az ujjakba. A sejtek ezért egy olyan anyagot állítanak elő, ami a szövettermelés fokozásával próbálja orvosolni a problémát. Ez a legrégebbről ismert orvosi tünet, amit az i.e. 5. században Hippokratész írt le először – ezért Hippokratész-ujjaknak is nevezik a furcsa elváltozást.

Clubbing of fingers
Sidsandyy / Wikimedia Commons

Sárgás, zsíros szövetképződmény a bőrön

Hallottál már a xanthomáról? Ezek a koleszterintartalmú sárga vagy barna csomók megjelenhetnek a végtagokon, a fenéken, a belső szemzugban és a szemhéjon, de az inakban és az inak mentén is képződhetnek kellemetlen zsírlerakódások. A xanthoma elsősorban az örökletes magas koleszterinszinttel küzdő betegeknél alakul ki, akiknél az úgynevezett „rossz” koleszterin, vagyis az LDL szintje kimondottan magas, emiatt nemcsak a szívet oxigénnel ellátó artériákba, de a bőr irharétegébe is kerül belőle. Nagy előrelépés volt az orvostudományban az érelmeszesedés mechanizmusának megértése, aminek köszönhetően megszülethettek a koleszterincsökkentő gyógyszerek.

Gyűrű a szivárványhártya körül

A lipidanyagcsere rendellenességeit sokszor a szem is tükrözi, ugyanis a zsírok a szaruhártyában is képesek lerakódni sejten kívül. Ezt nevezik az orvosok arcus senilis corneae-nek, amiről a szaruhártya felső és alsó részén, a széltől 0,5-1 mm-re kezdődő szürkésfehér vagy néha sárgás átlátszatlan, opálos ívek árulkodnak. Később ezek az ívek összeérnek teljes gyűrűt alkotva a szaruhártya szélén, de a felső és alsó részek átlátszatlansága mindig kifejezettebb marad.

A 40 év felettiek 45 százalékánál, míg a 60 év felettiek körében az emberek 70 százalékánál kimutatható az írisz körüli gyűrű, ami a látást ugyan nem zavarja, ám a jelenséget összefüggésbe hozták a szívkoszorúér-betegség egyes kockázati tényezőivel.

shutterstock 650829127

Romló fogíny és kilazult fogak 

Akár hiszed, akár nem, a fogorvosi székben ülve is felmerülhet valamilyen szívbetegség gyanúja, ha éppen fogvesztés vagy fogínygyulladás a panasz. A szájban lévő baktériumok ugyanis a véráramba kerülve az erekben is gyulladások sorát válthatják ki, emiatt pedig megnő az érelmeszesedés és a szívroham kockázata. Már csak ezért is sem szabadna elhanyagolni a szájhigiéniát és a fogászati ellenőrzéseket. 

Az ajkak kékes, lilás elszíneződése

Extrém hideg időben az átmeneti oxigénhiány is elszínezheti az ajkakat (ez a cianózis), de ha a tünet tartósan – és a hőmérséklettől függetlenül – fennáll, akkor nagy az esélye, hogy a test szöveteit oxigénnel ellátó érrendszer hibásodott meg.

Ehhez hasonlóan valamennyi felsorolt tünet mögött teljesen ártalmatlan vagy kevésbé komoly okok is állhatnak, de jobb elővigyázatosnak lenni és szakember tanácsát kérni, ha valamilyen elváltozást tapasztalsz magadon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek