A baktériumaink is segíthetnek a rák ellen

Az ekcéma és a kiütések mellett a bőrdaganatok kialakulása ellen is véd egy olyan baktérium, ami sokak bőrén megtalálható.

Az egészséges emberek bőrfelületén megtalálható mikroorganizmusok a rák megelőzésére, sőt a daganatok méretének csökkentésére is alkalmasak lehetnek – írja a Popular Science.

Az ekcéma ellen is véd

A bőrön meglehetősen nagy számban megtalálható Staphylococcus epidermidis nevű bacik az ekcémával is összefüggésbe hozhatók egyébként, nekik ugyanis jóval kevesebb ilyen baktérium található ugyanis a bőrén. Folyamatban is vannak egyébként olyan klinikai vizsgálatok, amelyek a baktérium „visszaültetésével” próbálnák meg visszaszorítani az ekcémások tüneteit.

shutterstock 440496370

Úgy tűnik, számos olyan, a bőrünkön éldegélő baktériumtípus létezik, amely nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez – mondta el a tanulmány egyik szerzője.

A daganatok méretére is hatással vannak

A kutatók szerint mindez a S. epidermidis egyik válfaja által termelt vegyületnek, a 6-HAP-nak köszönhető. A kissé kegyetlen egérkísérletek során olyan baktériumokat is kipróbáltak az egereken a kutatók, amelyek egyáltalán nem termeltek ilyen 6-HAP molekulákat. A rákot okozó ultraibolya sugárzásnak kitett egerek közül pedig csak azok betegedtek meg a kísérletek során, amelyek esetében hibásan működtek a baktériumok. A melanómás egereket a rákos elváltozások kialakulása után 6-HAP-pal beinjekciózó kutatók szerint egyébként a már kialakult daganatok visszaszorítására is alkalmas a molekula: az ő esetükben kétszer akkora ütemben csökkent a daganatok mérete, mint a kezeletlen társaik esetében.

A jövő

A kizárólag a rákos sejtek növekedését lelassító anyag működésével kapcsolatban ugyanakkor még számos kutatásra szükség lesz a tanulmány szerzői szerint, mielőtt egy potenciális rákellenes gyógyszerről beszélhetnénk.

Persze biztos, ami biztos alapon már most is tehetünk azért, hogy jobban érezzék magukat. Jó, konkrétumok ezzel kapcsolatban sincsenek, de azzal biztosan nem nyúlunk mellé, ha nem használunk olyan tisztálkodószereket, amik árthatnak a bőrünkön lakozó baktériumoknak, és nem visszük túlzásba a fürdést vagy zuhanyzást. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra