A barna vagy a fehér tojások az egészségesebbek?

Létezik olyan trükk a tojásszakértők szerint, amely segíthet eldönteni egy tojásszínjósló-versenyt.

A következetesen az egyik vagy másik színt választó tojásrajongók nem nyernek, de nem is veszítenek ha mindig ugyanazt a színt választják – írja a Takeout. Legalábbis az egészségük szempontjából, ha valakit kielégít, hogy minden tojása fehér, nyugodtan csinálja csak: azt hogy mennyire egészséges egy tojás, úgyis a csirkekoszt dönti el.

shutterstock 264610943

A bizottság megmondja

Az Amerikai Tojás Bizottság (American Egg Board) szóvivőije szerint „nincs észrevehető különbség az különböző színű tojások íze és mérete között, az egyetlen különbség a héj színe. A színt pedig nem az határozza meg, mit eszik a csirke: a szárnyasok fajtája dönt. Az, hogy milyen színű tojások bukkannak elő a tyúkokból, megjósolható az alapján, milyen színű a tojásautomaták füle: a fehér fülűek tyúkok fehér tojásokat gyártanak, a barna/piros fülűek barnákat. Az Iowai Tojás Tanács egyetért: „tápanyag szempontból nincs köztük különbség, és ha ugyanazt eszik a csirkék, az ízük is ugyanolyan.”

Szaladj, bolondozz!

Sokan valószínűleg azért hajlamosak a valahogy megbízhatóbbnak tűnő, háziasabb és kevésbé steril benyomást keltő barna tojásokat választani, mert megszokták, hogy a rizs és a kenyér terén is a barna az egészségesebb opció – így a szakértők. A vitaminok és az omega-3 zsírsavak mennyisége terén bőven lehetnek egyébként eltérések két tojás között, a szabadon szaladgáló „boldog” csirkék által fogyasztott, bogarakban és csúszómászókban gazdagabb koszt egészségesebb tojásokat eredményez ugyanis.

Oszd meg másokkal is!
Mustra