A fogaknak is jót tesz a vörösbor

A vörösborban megtalálható polifenolok védőréteget képeznek a fogakon és az ínyen.

A fogakat és az ínyt lilára festő vörösbor úgy tűnik, segíthet megelőzni a lyukas fogak és az ínybetegségek kialakulását – állítja egy nemrég megjelent kutatás. A vörösborban megtalálható mikrotápanyagok és antioxidánsok, azaz a polifenolok ugyanis képesek lehetnek megakadályozni, hogy a számos fogakkal kapcsolatos betegség kialakulásáért felelős baktériumok megragadjanak a fogak felszínén.

shutterstock 281800250

A szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések megelőzése, valamint az anyagcsere szempontjából is hasznos polifenolok a dentális plakk, a fogszuvasodás és az íngyulladás kialakulásáért felelős baktériumoknak is útját állják – írja az IFLScience. A szájüreg „jó” baktériumainak elszaporodást elősegítő probiotikummal, a Streptococcus dentisanival kombinálva különösen hasznosnak bizonyultak mikrotápanyagok a kutatás során.

A fogzománcon és az ínyen megtapadó baktériumokkal szemben védőréteget képző polifenolokat egyébként egyelőre csak laboratóriumi körülmények között, az ínyt modellező mesterséges szöveteken tesztelték le a kutatók, akik szerint könnyen lehet, hogy a polifenolok lebontása során keletkező bomlástermékeknek köszönhető, hogy ennyire hatékonynak bizonyultak a vörösborban is megtalálható szerves vegyületek.

A savas kémhatású bor persze nagyobb mennyiségben akár ártalmas is lehet, kikezdi ugyanis a fogzománcot. Éppen ezért könnyen lehet, hogy a cseresznyében, a körtében, az erdei gyümölcsökben, valamint a teában és a kávéban is megtalálható polifenolok összességében még egészségesebb forrásai lehetnek a fogvédő anyagoknak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek