A spray tisztítószerek kinyírják a tüdődet

A spray-ket rendszeresen belélegző takarítónők tüdeje sérül a leginkább a tisztítószerek miatt - állítja egy norvég kutatás.

Egy norvég kutatás szerint nagyjából napi egy doboz ciginek feleltethető meg a tisztítószereket rendszeresen belégző háziasszonyok és takarítónők tüdejét ért kár – írja a MummyPages. Azt már korábbi kutatások is megerősítették egyébként, hogy az asztmás tünetek megjelenéséhez köze van a az ilyen termékeknek, a Bergeni Egyetem kutatói szerint azonban a tüdőkapacitás romlása is összefüggésbe hozható ezekkel.

shutterstock 645689764

A 6230 nő és férfi tüdőkapacitásának változásait több mint két évtizeden át nyomon követő kutatók szerint úgy 20 cigit kéne ahhoz elszívni egy nap ahhoz, hogy annyi kárt tegyen valaki a tüdejében, mint a spraytípusú tisztítószereket belélegző takarítók. Persze a kutatásban résztvevő hivatásos takarítónők és a gyakran takarító, szorgosabb hölgyek tüdeje sínylette meg a legjobban a dolgot. A leggyakrabban takarítók között az asztmások aránya is magasabb volt egyébként, ami valószínűleg a nyálkahártyát kikezdő tisztítószerek irritációt kiváltó hatóanyagainak köszönhető a kutatók szerint.

A rendszeres belégzés esetén szemlátomást maradandó károsodást okozó spray-k esetében különösen fontos tehát, hogy a takarítók és a lelkesebb tisztaságmániások minden tőlük telhetőt megtegyenek a káros hatóanyagok belégzésének elkerülése érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra