18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mi mozgatja a megalázottság és a fájdalom szerelmeseit?

Az, ha valaki élvezi a kölcsönösségen alapuló szado-mazochista játékokat, alapesetben nem tekinthető betegségnek. Mindaddig, amíg ez senkinek nem okoz semmilyen komolyabb nehézséget, és amíg enélkül is megy a szex. De vajon mi mozgatja a megalázottság és a fájdalom szerelmeseit?

A mazochizmus már régóta nem csak a lélektanban, de a köznyelvben is használt kifejezés. A mindennapokban eleinte leginkább arra mondtuk, ha valaki önként csinált köztudottan nehéz vagy rossz dolgokat. Önként vállalt például egy munkát, amiről mindenki tudta, hogy szívás, vagy benne maradt egy kapcsolatban, amelyben szenvedett. Hát te vagy mazochista vagy vagy hülye - hangzott a baráti diagnózis. Aztán történt valami.

Az történt, hogy megjelent a semmiből egy könyv, egy bestseller, később egy film, mely a mazochizmus jelentését ha nem is megváltoztatta, de mindenképpen kibővítette. Ma már sokan rögtön a szexre gondolnak, ha ezt a szót hallják. A szexre és arra, hogyan férhet meg a fájdalom és az élvezet egymás mellett. Egyáltalán miről van itt szó? A dominanciáról? A kihívásról? A testi gyötrelmekről? Fokozhatják-e a kínok a gyönyört, vagy inkább lehetetlenné teszik? Úgy tűnik, sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen mióta az Ötven árnyalat trilógiával mindez a popkultúra részévé is vált. Az emberek egy része izgalmasnak, izgatónak találja a dolgot, mások nem is értik, megint mások valamiféle betegségnek tartják.

Így volt ezzel a szakma is, mely egészen a közelmúltig patológiaként kezelte a szexuális mazochizmust. Ma azonban már parafíliaként, vagyis szokatlan szexuális érdeklődésként tartja számon, mely csak abban az esetben problémás, ha akár az illetőnek, akár a környezetének komolyabb nehézségeket okoz. Alapesetben tehát a mazochisztikus szexuális viselkedés nem egy patológia, melyet egyébként friss kutatási eredmények is alátámasztanak.

Az, hogy a kötözésről, a fenekelésről és más hasonló gyakorlatokról az emberek többsége egy csöpögős ponyvából értesült, számos félreértésre adhat okot, érdemes tehát tisztázni, hogyan alakulhat ki ez a fajta érdeklődés, illetve hogyan képes fokozni a szexuális élvezetet. A pszichológián belül a szexuális mazochizmust négyféle elmélet is említi, melyek nem kizárják, hanem épphogy erősítik egymást. Másképp fogalmazva: a szexuális érdeklődés kialakulásában egyidejűleg több tényező is szerepet játszhat. Az azért önmagában biztosan nem elég, ha az ember összejön egy szadista partnerrel.

smk
Shutterstock

Kizökkentés

Az egyik népszerű megközelítés szerint a szexuális mazochizmus varázsa abban keresendő, hogy megszabadít a szorongás különféle formáitól. A testképpel kapcsolatos aggodalmaktól a mindennapok terhein való agyalásig számtalan dolog cikázhat át szex közben az ember agyán, ezek pedig sokak számára teszik igen nehézzé vagy éppen lehetetlenné a pillanatban való feloldódást. A szexuális mazochizmushoz kötődő tevékenységekre jellemző, hogy olyan erőteljes, intenzív testi élményt jelentenek, mely az ember teljes figyelmét magával ragadja. A teljes feloldódáshoz mindenkinek más ingerintenzitásra van szüksége. Eszerint: akinek az együttlét önmagában is megadja a pillanatba való belefeledkezés élményét, valószínűtlenebb, hogy igazán örömét lelné a mazochizmusban. Akinek viszont máshol húzódik ez a határ, aki nehezebben engedi el a nyomasztó gondolatokat és érzéseket, annak egészen extrém ingerekre lehet az elmélet szerint szüksége.

Máshogy lenni

Egy az előzőhöz némiképp hasonló elmélet szerint a kötözés, a tenyér-, pálca- és korbácscsapások vagy még tovább menve például a piercingekre aggatott súlyok mind-mind alkalmasak arra, hogy egy speciális tudatállapotot hozzanak létre. Az elgondolást tudományos vizsgálatok is alátámasztják: egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az ilyesfajta élmények tranziens hipofrontalitásba repítik a mazochistát. Ez pedig éppen az a tudatállapot, amiről például sportolók is gyakran számolnak be: csökken a fájdalomérzet, az ember teljes lényével feloldódik az itt és most-ban, a frontális területek kikapcsolásával a kritikus gondolkodás helyét egyfajta "békés lebegés" veszi át. Nem is elsősorban a szexről szól tehát ami történik, sokkal inkább egy út ami elvezet ehhez a belső állapothoz.

Tanulható

Egy további megközelítés szerint a szexuális élvezet és a fájdalom vagy kiszolgáltatottság kapcsolata tanulás útján alakul ki. Az egyszerűbb verzió szerint az egyes BDSM elemek elterjedése a köztudatban (például az Ötven árnyalat trilógia révén) felkeltheti az emberek érdeklődését, akik nagyobb eséllyel fogják ezeket otthon is kipróbálni. Ráadásul ezeket a gyakorlatokat rendszerint úgy mutatják be, mint ami óriási plusz élvezetet jelent a résztvevők számára. A várakozás így már önmagában is fokozni képes a szexuális együttlét izgalmát, mely azután összekapcsolódik magával a tevékenységgel. Ez a kapcsolat azonban sokkal korábban, akár gyerekkorban is kialakulhat. A (z általában maszturbálással elért) szexuális élvezet ebben a korban sokszor egy-egy véletlen találkozás, például a tévében vagy online megpillantott izgalmas képanyag nyomán társul a fájdalom vagy a kiszolgáltatottság élményével.

Személyes jelentés

Mivel a szexuális mazochizmust legtöbbször nem idegenekkel, hanem párkapcsolatokon belül gyakorolják, nem ritka, hogy mindez valamifajta jelentést is hordoz akár a résztvevők, akár a köztük lévő viszony tekintetében. Ilyen jelentés lehet például, ha valaki a partnere felé érzett teljes odaadást vagy éppen az általa való irányítottságot szeretné így megélni. Hogy ez azután elsősorban saját magára (vagyis ő szeretne kontrollvesztetté válni vagy éppen leadni azt), a partnerre (vagyis hogy a partnerét szeretné olyannak megélni, aki mellett az irányítottságot megtapasztalhatja), esetleg a kapcsolatra (és annak belső dinamikájára) vonatkozik-e, abban még nagyobb egyéni különbségek mutatkoznak.

Szimbolikus jelentése alakulhat ki végül a mazochizmusnak a szexualitás és a bűntudat korai összekapcsolódásának is, különösen, ha a gyermek korai próbálkozásait elsősorban érzelmi nyomásgyakorlással büntették. Ebben az értelemben a megalázottság és a fájdalom a feloldozás egy fajtájává lehet. A szexuális élvezetre nehezedő alaktalan szorongás a fájdalommal konkrét, megfogható formát ölt, és így egyben oldhatóvá válik.

A fájdalom és az élvezet ellentmondása a szexuális mazochizmus esetében tehát csak látszólagos. A szexualitás szokatlannak, extrémnek, adott esetben betegesnek tartott formái nem minden esetben jelentenek tényleges patológiát. Problémás viselkedésről ennek mentén két esetben beszélhetünk. Egyfelől, ha a BDSM gyakorlatok akár a résztvevők, akár környezetük számára jelentős nehézséget vagy komplikációt okoznak. Másfelől, ha a szexuális izgalom kizárólagosan kötődik a mazochisztikus viselkedéssel, vagyis csak ilyen típusú élményekkel váltható ki.

Kipróbálnád a BDSM-et a gyakorlatban?

Oszd meg másokkal is!
Mustra