7 stratégia, ami igazoltan beválik megfázás és influenza ellen

A láz “éheztetése” elég rossz ötlet, hiszen ha megvonod a szervezeted a fontos tápanyagoktól, csak még jobban gyengül az immunrendszered. És azzal sem mész sokra, ha literszám döntöd magadba a narancsdzsúszt; a benne lévő C-vitamin aligha nyírja ki a vírusokat, arról nem is beszélve, hogy a rostos gyümölcslevek tele van cukorral.

Akad azonban néhány stratégia, ami tényleg megér egy próbát, és ezt a tudomány is alátámasztja. A BusinessInsider összeszedte azokat a védekező taktikákat, amelyekkel igazoltan felvehetjük a harcot a nátha és az influenza kellemetlen tüneteivel is, és persze a megelőzésben is sokat segítenek. Íme:

Gargalizálj sima vízzel!

Egy közel 400 fős, téli hónapokban végzett randomizált vizsgálatból kiderül, hogy azok az egészséges felnőttek, akik naponta legalább három alkalommal sima vízzel gargalizálnak, sokkal kisebb mértékben vannak kitéve a felső légúti fertőzéseknek - amelyek gyakran együtt járnak a megfázással vagy az influenzával. Az eredmények szerint a baktériumokat és vírusokat elpusztító higított providon-jóddal gargalizáló csoport, valamint a nem gargalizáló kontrollcsoport tagjainál nagyjából ugyanolyan eséllyel, a vízzel gargalizálóknál ezekhez képest lényegesen kisebb valószínűséggel alakult ki légúti megbetegedés a 60 napos vizsgálat alatt. Egy próbát tehát mindenképpen megér ez az egyszerű trükk, ha a torkod jelzi, hogy valami nincs rendben.

A húsleves tényleg gyógyír

A pontos okokat ugyan még nem tisztázták, de több tanulmány igazolta már, hogy nagyanyáink módszere tényleg hatásos. Az egyik szerint a húsleves titka abban rejlik, hogy lelassítja az akut gyulladásokért felelős neutrofil fehérvérsejtek munkáját. Ezek a sejtek ugyan segítenének legyőzni a fertőzést, de mivel tevékenységük gennyképződéssel jár, ezért ha kisebb számban vannak jelen például a tüdőben, akkor könnyebb a lélegzés. Emellett egy jó kis húsleves folyadék- és tápanyag-utánpótlás is egyben, szóval fogyaszd bátran!

shutterstock 90034219
Shutterstock

Cink

A C-vitamintól eltérően a cink hatékony megoldás lehet a megfázás megelőzésére és kezelésére, ez a fontos ásványi anyag ugyanis megzavarja a nátha kialakulásáért felelős rhinovírusok replikációját. Egy 2011-ben vizsgálatból kiderül, hogy a placebót szedő betegekhez képest gyorsabban épültek fel és enyhébb megfázásos tüneteket produkáltak azok a betegek, akik cinket szedtek.

A cink legfontosabb szerepe a sejteket határoló hártya, vagyis a sejtmembrán integritásának fenntartásában van. Cink nélkül a membrán sérülékennyé, és a káros hatásokkal szemben kevésbé ellenállóvá válik, amely a sejt életképességének nagymértékű csökkenését vonja maga után. Emellett a cink számos enzim és az inzulin részeként fontos szerepet játszik a tápanyagok anyagcseréjében, valamint szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is.

Ha a szervezet nem jut elegendő cinkhez, az negatívan hat az immunsejtek működésére, ugyanakkor a cink túlzott mértékű bevitele általános rosszullétet okoz, tartós túladagolása pedig rézhiányhoz is vezethet. Gyermekeknek napi 3-10 milligramm, felnőtteknek napi 15 milligramm bevitelére van szükségük az egészség megőrzéséhez.

Pihenni, pihenni, pihenni

Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy kipihentek legyünk, ha pedig már lebetegedtünk, a szervezetünk sokkal több energiát tud a gyógyulásra fordítani, ezért lehetőleg törekedj a napi 7-8 óra alvásra! Az a 2009-ben végzett vizsgálat is alátámasztja ezt, amelyben 153 egészséges felnőtt alvási szokásait figyelték meg két héten keresztül, majd rhinovírust (a megfázás leggyakoribb kiváltó oka) tartalmazó orrcseppet adtak nekik és öt napon át monitorozták őket. Az eredmények szerint azok az önkéntesek, akik rendszeresen kevesebb mint hét órát aludtak, majdnem háromszor nagyobb eséllyel fáztak meg, mint azok, akik naponta legalább nyolc órát aludtak. 

shutterstock 431834923
Shutterstock

Paracetamolt a fájdalmakra

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók enyhítik a súlyosabb megfázással vagy influenzával járó kellemetlen fájdalmakat. Arról, hogy az egyes hatóanyagok közül melyik a legnyerőbb, nem született még egyértelmű vizsgálati eredmény, de egy 2013-ban, a British Medical Journal című szaklapban közölt tanulmány szerint - melyben mintegy ezer, felső légúti fertőzéssel (nem megfázás) küzdő beteget vizsgáltak meg - az ibuprofen hatóanyagot tartalmazó Advil és a paracetamol alapú Tylenol közül a Tylenol hatékonyabban csillapítja a fájdalmat, ugyanakkor a paracetamol gyulladáscsökkentő hatását is érdemes figyelembe venni, főleg, ha nyirokcsomó-duzzanata is van a betegnek. Magyarországon egyébként maga a Tylenol nem, más, paracetamol hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapítók viszont kaphatók. 

Az acetaminofen hatóanyagú (közismertebb nevén paracetamol) láz- és fájdalomcsillapító szerek a legnépszerűbb vény nélkül kapható gyógyszerek, mivel a tapasztalatok szerint a betegek számára jól tolerálható, kevés mellékhatása van. A szalicilátokkal (pl. Aspirin) ellentétben gyulladásgátló hatása nincs, de jól kombinálható nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel. Fontos tudni, hogy az acetaminofen terápiás, illetve toxikus dózisa nagyon közel van egymáshoz, ezért könnyen túladagolható. Mivel számos megfázás, influenza, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom elleni szer alkotórésze, ezért vigyázni kell ezek együttes alkalmazásakor, hogy a megengedett dózist ne lépjük túl.

Mézzel csillapítsd a köhögést!

Ha folyton köhögsz és ez az elalvásban is akadályoz, de ki nem állhatod a köhögéscsillapító szirupok ízét, akkor fogyassz egy kis mézet! Egy randomizált, placebókontrollált vizsgálat igazolta, hogy azoknál a köhögő gyerekeknél, akik lefekvés előtt 10 gramm mézet kaptak, a méz a gyógyszerek hatásosságával megegyező mértékben mérsékelte az éjszakai köhögést, és még nyugodtabban is aludtak. Nem véletlenül ajánlja a módszert a WHO is, de természetesen felnőtteknél is ugyanúgy beválik a trükk, ráadásul a méznek baktérium- és vírusölő hatása is van.

shutterstock 263002952
Shutterstock

A méz fokozza a sejtek kommunikációjában fontos szerepet játszó citokinek termelését. A citokinek a sejtek membránján lévő receptorhoz kötődve fejtik ki hatásukat, és az immunválasznál az információtovábbításban játszanak fontos szerepet.

Azért túlzásba ne ess a mézfogyasztással se, mert energiatartalmát tekintve nem sokkal jobb, mint a cukor. És ha már a konyhában jársz, nézz körül alaposan, mert még egy csomó hasznos összetevőre bukkanhatsz, amelyek enyhíthetik a meghűléses panaszokat, ezekről itt írtunk.  

Orrdugulásra ne mentolos kenőcsöt használj!

És ne is légúttisztító stiftet (vagyis nózit), hanem nazális dekongesztánsokat. A szakemberek szerint a mentolos készítmények egyáltalán nem enyhítik az orrdugulást, csupán becsapják az agyunkat azzal, hogy azt a hatást keltik, mintha szabadabban tudnánk lélegezni. Jobban jársz, ha orrspray-t vagy orrcseppet használsz, az úgynevezett dekongesztánsok ugyanis az orrnyálkahártya ereinek összehúzásával valóban csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát és ezáltal enyhítik az orrdugulást. (Az orrspray-k nagy előnye az orrcseppekhez képest, hogy oda jut a hatóanyaguk, ahova szánjuk, vagyis szétárad az orrüregben és nem csorog hátra.)

Persze itt is meg kell említeni a mértékletes alkalmazást, hiszen a nyálkahártya-lohasztó készítmények is képesek függőséget okozni, szóval 7-10 napnál tovább ne használd őket!

És még egy fontos tipp: egészségügyi maszk viselése a megfertőződés és a kór továbbadásának megelőzésére. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek