Gyárts te is kamu híreket!

Na jó, inkább ne, de mindenképp próbáld ki ezt a játékot, ha kíváncsi vagy, hogyan születnek és terjednek az interneten az áltudományos okosságok és a pánikkeltő valótlan állítások.

Alattomos vírusként terjednek a téves információk az online világban, így nem csoda, hogy sokszor nehéz megkülönböztetni a tényeket a kitalációktól. Jó hír azonban, hogy a Cambridge-i Egyetem kutatói által kifejlesztett játékkal te is beoltathatod magad a kamu hírek ellen.

Kritikai gondolkodásra tanít

“Az inokulációs elmélet szerint ha egy vita vagy érvelés gyenge, misztifikált verziójának teszünk ki valakit, azzal elősegíthetjük, hogy az illető fenntartásokkal kezelje a meggyőzőbb, erősebb állításokat is” - magyarázza dr. Sander van der Linden szociálpszichológus. Linden és munkatársai korábbi vizsgálataikban is kimutatták már, hogy kritikai gondolkodásra ösztönzi, és ezáltal a téves információkkal szemben egyfajta védelmet nyújt a laikusok számára, ha megismertetik velük a kamuhír-propaganda mögött rejlő taktikákat.

"Ha valaki saját bőrén megtapasztalja, pontosan mit és hogyan csinálnak azok, akik aktívan dolgoznak azon, hogy téves információkat terjesszenek, akkor könnyebben kiszúrhatják és ellenállhatnak az átverés különböző technikáinak.”

fakenews
DROG/www.fakenewsgame.org

Ezen az elképzelésen alapul az újonnan kifejlesztett játék is, melyben egy sor olyan taktikát ismerhetünk meg, amelyeket az álhírek és összeesküvés-elméletek gyártói arra használnak, hogy bizalmatlanságot, félelmet vagy gyűlöletet keltsenek az internethasználók körében.

Először el kell tulajdonítanod valakinek az identitását ahhoz, hogy hiteles legyél.

Aztán gyárthatsz egy olyan mémet, amely az emberek érzelmeire hat, vagy személyes támadást indíthatsz például a klímakutatók ellen.

Ezután kamu híreket írhatsz a saját weboldaladra.

És végül, de nem utolsósorban kész nemzeti botrányt kelthetsz.

Minél több követőt szerzel a Twitteren, azaz minél szélesebb körben sikerül terjesztened a megtévesztő híreket, annál nagyobb elismerésben részesülsz. Összesen hat kítűzőt gyűjthetsz össze a játék végére. Mi kipróbáltuk és nagyon jól szórakoztunk. 

180220 fakenewsgame innovate 1.png
DROG/www.fakenewsgame.org

“Mindezzel nem szándékozunk drasztikusan megváltoztatni az emberek viselkedését, csupán egy egyszerű gondolkodási folyamatot szeretnénk elindítani bennük, ami elősegíti a tájékozott és kritikus hírfogyasztást. A játékosok kipróbálhatják, milyen létrehozni egy szűrőbuborékot, így nagyobb valószínűséggel észlelik, ha esetleg ők is egy ilyen buborékban élnek” - állítják a játék kifejlesztői, akik abban reménykednek, hogy ezzel a szórakoztató módszerrel sikerül felhívniuk az internethasználók figyelmét a médiaműveltségre és a megtévesztő hírek veszélyeire.

Ha te is beoltatnád magad a kamu hírek ellen, itt elérheted a játékot. (Angolul tudók előnyben.)

Oszd meg másokkal is!
Mustra