Beválik az egészségügyi maszk az influenzaszezonban?

Hipochonderek? Csak túlreagálják az egészet, akik légszűrős védőmaszkban közlekednek?

Az influenza figyelőszolgálat legfrissebb adatai alapján február 5. és 11. között az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Többször írtunk már a prevenciós stratégiákról, de mi a helyzet az egészségügyi maszkkal? Van értelme hordani?

„Természetesen van, hiszen az influenza cseppfertőzéssel terjed, és mivel a maszk elfedi az orrot és a szájat, mechanikusan meggátolja a vírus terjedését” – írja a Health magazin. Nyilván akkor a leghatékonyabb a módszer, ha a fertőzöttek és a fertőzés veszélyének fokozottan kitett személyek egyaránt alkalmazzák azt. A megfázásos tüneteket tapasztaló beteg megakadályozhatja a cseppfertőzést úgy is, hogy tüsszentéskor és köhögéskor eldobható zsebkendőt használ, ennek hatékonysága azonban elenyésző az influenzamaszkhoz képest.

Egészségügyi légszűrős maszk
Egészségügyi légszűrős maszk

Az Új-dél-walesi Egyetem (University of New South Wales)  klinikai vizsgálatából kiderül, hogy az otthon is maszkot viselők körében négyszer nagyobb az esélye annak, hogy elkerülik az infuenzaszerű megbetegedéseket.

Mennyibe kerül egy egészségügyi maszk?

Jó hír, hogy nem kell mélyen a zsebbe nyúlni, és a drogériákban, a gyógyszertárakban vagy online is be tudunk szerezni egészségvédelmi maszkot. Kétféle, influenza ellen használható termék van forgalomban: az egyik az úgynevezett higiéniai (orvosi, műtéti) vagy sebészmaszk, amely elsősorban a viselő személy által kilélegzett cseppektől, kórokozóktól védi a környezetet. Felhasználható a viselő védelmére is, de figyelembe kell venni, hogy nem simul szorosan az arcra, ezért mellette szűretlen levegő is bejut a szervezetbe. A másik pedig az egészségügyi légszűrős maszk. A lényeg, hogy olyat kell keresni, amelynek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy a maszk védelmet nyújt a levegőben lebegő szennyező anyagok, folyadékcseppek és szilárd részecskék ellen.

Érdemes egy csomag eldobható maszkot vásárolni, az egyszer használt daraboktól pedig mielőbb megválni, hiszen amint a maszk nedvessé válik – márpedig a lélegzéstől előbb-utóbb benedvesedik –, máris csökken a védelem hatékonysága. Ha pedig a viselője fertőzött, akkor nyilván tele lesz a maszk felülete kórokozókkal, kukába vele!

Valószínűleg egy egészséges ember számára idegesítő, ha non-stop maszkban kell járnia, de azért nem árt, ha mindig kéznél van egy, mert ki tudja, mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol magas a fertőzöttek száma. Azonban, ha már beteg vagy, akkor, lehetőleg mindig viselj maszkot, amikor emberekkel érintkezel, mindenki hálás lenne érte. De inkább maradj otthon!

Önmagában persze a maszk nem elég, hiszen az csak a légutakat védi, a megelőzésben kulcsszerepe van a védőoltásnak, a rendszeres, alapos kézmosásnak és az immunrendszer fitten tartásának is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra