Idősen sem tűnik el a libidó

Hiba volna azt gondolni, hogy az idős emberek egytől egyig keserű, konzervatív és aszexuális lények.

Mivel minden eddiginél többen vannak a 65 évesek a világon, és ez összességében egy kifejezetten újkeletű jelenség, rengeteg olyan tévhittel találkozni az öregekkel kapcsolatban, amelynek nem sok köze van a valósághoz. Tényleg konzervatívabbak lennének például? Mihez képest? És valóban eltűnik a libidójuk? Az öregedéssel kapcsolatos tévhitek leleplezésével a Conversation foglalkozott.

shutterstock 176258615

A libidó és a szexualitás visszaszorulása

Az öregedés természetesen a hormonszintek megváltozását is magával vonja, ez azonban nem feltétlenül jár együtt a libidó eltűnésével. A libidó sok esetben inkább növekszik a menopauza után, az öregek szexuális életét tehát sokkal inkább a külső körülmények határozzák meg. Bizonyos krónikus betegségeknek vagy az arra kapott gyógyszerek mellékhatásainak köszönhető inkább a nemi vágy eltűnése, ahogy az unalom és a megözvegyülés is gyakran hátráltatja az öregeket.

Szellemi leépülés

A szellemi leépülés sem olyasmi, ami kiküszöbölhetetlenül együtt kell hogy járjon az öregedéssel. Az emlékezés nehézkessé válhat persze, a kognitív funkciók többségének leromlása ugyanakkor simán megakadályozható azzal, ha a testmozgás tekintetében és szellemi téren is aktív marad valaki, és továbbra is aktív szociális életet él.

Konzervatív, goromba öregemberekké válnak

Azok, akik most 80-90 évesek, egy teljesen más, sokkal maradibb és konzervatívabb társadalomban nőttek fel, magától értetődő tehát, hogy valamivel konzervatívabban gondolkoznak. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ilyenné váltak, sőt, minden valószínűséggel megengedőbbek most, mint 40-50 évvel ezelőtt. Egy tanulmány szerint egyébként a véleményváltozás esélye sem kisebb az öregek esetében, korántsem statikus helyzetről van tehát szó.

Kevésbé boldogok

A 30 és 40 közöttiekre jellemző mélyrepülés után egyre csak boldogabbak leszünk a szociológusok szerint, gyakorlatilag egészen a halálunk napjáig javulunk ugyanis abban, ahogy az érzelmeket kezeljük. Mondjuk általában van honnan indulnunk, sokaknak szemlátomást 1000 év se lenne elég ahhoz, hogy elérjék a középszert.

Legyengülő immunrendszer

Az immunrendszer valóban gyengébben muzsikál már 100 év kemény munkája után, különösen akkor, ha alultáplált valaki. Minél több vírust győzött ugyanakkor le valaki az élete során, annál több variánssal szemben fog védettséget élvezni öregen. Lehetne őket strigulázni, mint az elütött galambokat egy Civicen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek