Napi egy cigi is elég lehet a szívrohamhoz

A szívbetegségek kockázatát csak úgy tudják jelentősen csökkenteni a dohányosok, ha teljesen leszoknak.

Egy 141 kutatás eredményeit összesítő analízis szerint nem sokat segít a dohányosokon, ha sokkal kevesebbet cigiznek. A tűdőrák kockázata a napi adag mérséklésével arányos mértékben csökken ugyan, a szívrohamok és az agyvérzések esélye viszont még abban az esetben is aránytalanul magas marad, ha csupán napi egy cigit átlagol valaki.

shutterstock 207324565

A kutatók szerint tehát nem nagyon létezik olyan mennyiség, amit már viszonylag biztonságosnak lehetne elkönyvelni - írja a BBC. A koszorúér-betegség kockázatát például már napi egy cigi is 48 százalékkal megemelheti a nemdohányzókhoz képest, egy agyvérzés esélye pedig 25 százalékkal lesz nagyobb, ha valaki hosszú ideig minden nap elszív egy cigit. A nők esetében még rosszabbak egyébként ezek a számok: náluk 57 és 31 százalékkal emelkedik a betegségek kialakulásának kockázata.

Ha valaki pedig 20 helyett csupán egyetlen cigarettát szív el egy nap, azzal csak 54 százalékkal csökkenti a szívbetegségek, és 59 százalékkal az agyvérzések kockázatát. A dohányzással összefüggésbe hozható, és a tüdőráknál összességében több halálos áldozatot szedő szív- és érrendszeri betegségek esetében tehát csak a végleges leszokás szerint a kutatók szerint.

Addig azonban a hosszú az út, és mivel az elszívott cigaretták számát lassan de, biztosan lecsökkentő dohányzóknak nagyobb az esélye a végleges leszokásra, tulajdonképpen nem hiábavaló persze a fokozatosság.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.